Промени в Общи условия и Тарифа на ПИБ

felixthecat

Member
Здравейте,

Днес забелязах, че ПИБ са вкарали доста промени в тарифите си, една от които:

9. Плащане чрез ПОС-терминал
9.3. в чужбина 0.25% от сумата
http://www.fibank.bg/uploads/_Tariff_Bulletin/docs/Tariff_change_04-11-2015.pdf

Друго уникално решение е налагането на месечна такса от левче за свободни депозити ( не че ме касае особено) http://www.fibank.bg/uploads/_Tariff_Bulletin/docs/Tariff_change_09-11-2015.pdf

За мен въпросът е принципен, а и тънките им сметки започват да ме дразнят. Ще ползвам услугите на друга банка. Някакви наблюдения как са останалите?
 
От: Промени в Общи условия и Тарифа на ПИБ

То к!рв3нскит3 номера и при другите край нямат.
 
Аз се махнах от ПИБ отдавна. Днес и в ЦКБ ходих да си закрия една ненужна карта. Аман от к*рвенски таксички.
За съжаление маи повечето банки вече са яко изгладнели и гледат да цакат от всякъде с таксички и комисионни. Но пък на мен не ми е наложително да имам сметки и карти в три различни банки, една ми стига.
 
От: Промени в Общи условия и Тарифа на ПИБ

На първо четене условията на ОББ ми изглеждат приемливи. За Debit MasterCard нямат такси при разплащания в чужбина. Единствено месечната такса за обслужване на стандартната разплащателна сметка е по-висока (2.50лв). Имат и някаква "активна", с която при над 10 транзакции на месец нямаш такса обслужване.
Също ми направи впечатление, че валутните им курсове са по-изгодни от тези на ПИБ. При активно разплащане с превалутиране ми се струва не лош вариант.
 
От: Промени в Общи условия и Тарифа на ПИБ

Никога не съм, и никога няма да ползвам ПИБ. Банката, откраднала 1,27 милиарда, които ние ще плащаме скоро ;) Не знам дали сте запознати, но КТБ си е змаинала преди още 7 години. Просто е спасена, като всички държавни дружества са си налялали там парите. Сега просто на ПИБ и наляха официално държавна помощ. Смърт за тия говеда специално.

https://bivol.bg/category/b-files/fibank

https://bivol.bg/georgius-fibank.html
 
От: Промени в Общи условия и Тарифа на ПИБ

Промени в Тарифата за такси и комисиони на Първа инвестиционна банка АД

Уважаеми клиенти,

Считано от 09.11.2015 г. се въвежда такса за водене на свободни депозити на физически лица по договори, сключени след 09.11.2015 г. вкл., както и задължително минимално салдо по тези договори: 500 лв./ 250 евро/ 250 щ.д.

Приети са промени и в Раздел VI. Чекове в чуждестранна валута от Глава първа „Такси и комисиони за физически лица" и Глава втора „Такси и комисиони за бизнес клиенти" на Тарифата в сила от 9 ноември 2015 г., с които можете да се запознаете тук.

Ако сте сключили договор преди посочената дата няма да ви стрижат с такса по свободния депозит (на физическо лице).

Ако не въведат тези такси и за стари клиенти не мисля да си закривам сметките там.

Имайте предвид и това:

Има един такъв бъг в мисленето на хората - стараят се да избягват загубите вместо да се съсредоточат върху това да печелят достатъчно.

Loss aversion

Ще отделят няколко часа в четене и тестване какъв безплатен хостинг да ползват вместо да отделят същото време в правене на пари и да си платят...

Иначе ако се прегледат внимателно тарифите на банките, ще намерите начин да платите по-малко такси. Защо да плащам примерно такси при плащане на битови сметки с ePay след като може и да не плащам? Защо да се редя на опашка в банката за внасяне/теглене, след като на банкомат е безплатно и даже може да няма опашка? За какво да си отварям „разплащателна сметка“, като мога да отворя сметка с друго име, която върши същата работа, но няма месечна такса?

Ако не бях прочел тарифите на банките щях ли да изкарам повече пари? Може би. Но някак си не се чувствам комфортно да плащам за нещо, за което може и да не плащам.

Потребителите на ePay, регистрирали се на ниво III (безплатно!) ползват IBAN, предоставен от ePay за да си зареждат микросметката чрез банков превод (плаща се само таксата на банката, от която нареждате превода). След това с парите от микросметката безплатно се плащат месечните сметки за ток/вода/телефон и т.н.:

Как (почти) безплатно да ползваме ePay.bg за плащане на битови сметки

Алфа Банк дава безплатна дебитна карта с безплатно теглене на банкомат на банката (само за чужбина има малка такса при плащания на POS терминал, вероятно и за онлайн важи, но ще ви дойде по-изгодно вместо месечна такса например, в зависимост от размера на транзакциите).

За банкови преводи препоръчвам Ти Би Ай Банк - плащате само 0,50 лв на превод, няма никакви месечни такси.

За дебитна карта препоръчвам Алфа Банк, както и банките, които взимат 1 лев или по-малко за месечна такса (проверете ПИБ и ЦКБ). Ако само една дебитна карта ви устройва и имате излишни 1000 лева да дадете накуп при откриване на сметката, Алфа Банк е добър вариант. Ако ви трябва втора резервна (за плащане онлайн) и държите да е издадена от друга банка - може би ПИБ дават една от най-изгодните оферти (0,50 лв на месец).

Има ли друга банка, която да взима само 0,50 лв на месец за карта (освен Алфа Банк, които взимат 0 лева)?

Кое е по-изгодно - 0,25% при плащане и 0,50 лв такса или 1 лев месечна такса и 0% при плащане? Зависи от обема на плащанията. Ако плащате 200 лева на месец (или повече) има смисъл да плащате 1 лев месечна такса и да плащате 0% такса при плащане - търсете банка с такива условия.

Токуда взимат само 0,80 лв на месец за дебитна карта, но имат такса за плащане на стоки и услуги в чужбина 0,30 лв.
 
Последно редактирано:
От: От: Промени в Общи условия и Тарифа на ПИБ

Ако сте сключили договор преди посочената дата няма да ви стрижат с такса по свободния депозит (на физическо лице).

Ако не въведат тези такси и за стари клиенти не мисля да си закривам сметките там.

След изтичане срока на депозита и подновяването му (което става автоматично) ще влязат в сила новите тарифи на ПИБ и ще си цоцкат. Аз така го разбирам, но може и да греша.

Битови сметки плащам през вирт.клон на ПИБ без допълнителни такси. Отново за ПИБ, ако се открие разплащателна сметка от вирт.клон, месечната такса е 0.30лв.

Лично мен ме касаят разплащания извън БГ, а разликата в курса при една по-голяма транзакция ще остави такса обслужване на заден план.
 
От: От: От: Промени в Общи условия и Тарифа на ПИБ

След изтичане срока на депозита и подновяването му (което става автоматично) ще влязат в сила новите тарифи на ПИБ и ще си цоцкат. Аз така го разбирам, но може и да греша.

Не мисля, че значи това. Подновяването не е сключване на договор.

На първо четене условията на ОББ ми изглеждат приемливи.

Виж колко е таксата им за прехвърляне на валута (различна от лева) между две твои сметки в същата банка.
 

Горе