Пълен буут-бекъп на моментното състояние на Уиндоус?

CHILIEV

Member
Интересува ме някакъв софтуер с който мога да си направя буутваща операционна система с всичките ми инсталирани неща в момента.

Целта ми е да си преформатирам дяловете на единия хард диск и след това да бутна наново ОС, както си е в момента.

Има доста такива програмки, но ми е нужно нещо, което сте изпробвали.
viannen_112.gif
 
От: Пълен буут-бекъп на моментното състояние на Уиндоус?

Защо ще форматираш след като ще запишеш същата информация (ако ползваш Windows - ще запишеш същите проблеми)?

За потребителите на Windows (ако много държат да продължат да си го ползват) препоръчвам след като си инсталират каквото ползват (но преди да са ползвали продължително системата) да си направят един образ (image) и да си го държат на оптичен носител. Когато системата се скапе (почне да работи много бавно, извежда съобщения за грешка, забива и т.н.) - архивират си важните данни, форматират и възстановяват системата от образите, които са записали на оптичен носител.

Ако сте потребител на Linux - там нещата са по-различни. Системата не става по-бавна заради проблеми с регистъра, защото такъв няма. Освен това фрагментирането на твърдия диск почти не се наблюдава (не ме питайте как става това). Има множество живи дистрибуции, които могат да се ползват веднага (няколко минути) след стартиране (дори и да нямате твърд диск или твърдия диск да е повреден!) и съдържат купища програми, които можете да ползвате веднага (без инсталация). Ако имате повечко RAM някои живи дистрибуции предлагат и инсталиране на нови програми веднага след стартиране на живия диск.
 
От: Пълен буут-бекъп на моментното състояние на Уиндоус?

Ще форматирам понеже искам да променя големината на дяловете си и да променя файловата система.
А точно понеже сегашната ми система е нова, настроена и безпроблемна искам да си я запазя в това състояние за да я разпъна после.

Ако си направя имидж на цялото С: то първо няма да се събере на един диск и второ само с имидж ще ми се запишат ли и регистрите? Да не се окаже че програмите не ми тръгват след това...
 
От: Пълен буут-бекъп на моментното състояние на Уиндоус?

С "имидж" се записва всичко. Даже и файловата система се записва - затова няма да я промениш.

Това, че файла не се събира на един диск не е проблем - разрежи го на парчета и го запиши на няколко диска. Ако пък дисковете са твърде много - продават се твърди дискове по стотина лева - купуваш си един и записваш там.
 
От: Пълен буут-бекъп на моментното състояние на Уиндоус?

За да преоразмериш дяловете не ти трябва да форматираш. На каква файлова система си в момента, че ще я сменяш? Някой въобще ползва ли все още FAT, че да му трябва да сменя!?
 
От: Пълен буут-бекъп на моментното състояние на Уиндоус?

... трябва ми дял на extХ
 

Горе