Работата в бъдещето

M37_Unseen

New Member
Днес ставаме свидетели как производствени и оперативни дейности се оптимизират непрекъснато, благодарение на напредъка на технологиите. Автоматизацията на бизнес процесите улеснява компаниите, но и поражда сериозни предизвикателства на пазара на труда. В бъдеще все повече ще се търсят умения и качества, които машините не притежават, и специалисти в области, в които човешкият фактор е незаменим.

Мислите ли, че качества като емпатия, общителност, критична мисъл и социална интелигентност, свързвани с хуманитарните и социални науки, ще са по-търсени в бъдеще в сравнение с тесните технически умения?
 
От: Работата в бъдещето

В едно по-далечно бъдеще, при добрия сценарий за развитие и прогрес на човечеството, бих казал че посочените от теб качества ще са водещи при формирането на индивидуалното и обществено съзнание. Но това все още е твърде утопично. Докато техническите умения ще бъдат все по-търсени и необходими още утре. Според мен предстои сериозна и многопластова социална революция в целия свят. Съвременните политико-икономически механизми започват да буксуват и стават все по-неефективни. В резултат качеството на живот пада и недоволството расте. Както и притеснително нарастват нивата на лудостта. За съжаление глобалните промени най-вероятно (и прогнозируемо) ще бъдат предшествани от сериозни социални катаклизми, а това означава, че ще има жертви. Дано да греша, но според мен процесът вече е започнал... Мисля, че монетарната система е в основата на човешките проблеми, защото тя е механизмът, по който се извършва несправедливо разпределение на благата. Същата, в съвременния си вид, е с отдавна изтекъл срок на годност, и генерира неестествено и ненормално поведение. В качеството си на нейни подопечни, правим най-лошия избор - превръщаме се в доброволни роби. Съответно, всичко което вършим (почти всичко) носи отпечатъка на принудеността. Такава е и науката ни - ограничена, манипулирана и обяздена от частни интереси. За да се освободи същата и да се даде зелена светлина на научно-техничния прогрес като цяло, трябва да се освободи първо човешкия дух. А това няма как да стане в рамките на няколко десетилетия...
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Rock
От: Работата в бъдещето

работа свързана с въображение, социални умения и екипност винаги е била и ще бъде най-търсена и високо платена.

Технически професии без познания (рутинни дейности) са най-ниско квалифициран труд => най-ниско платени и удобни за автоматизиране.

Технически професии със специализирани познания пак могат да бъдат автоматизирани, но все още ми се струва, че е по-икономически изгодно хора да ги изпълняват.

За добре развити умения от тези, които си изброил винаги или поне за дълго време ще има търсене според мен, защото все още не могат да се дубликират от машина.
 
От: Работата в бъдещето

Защо ли ми се струва, че човека си пише някаква дипломна работа.
 
От: Работата в бъдещето

Гледай Духът на времето (Zeitgeist)ако не си.Ще стигнеш до извода, че хората няма нужда да работят, за да имат всичко, от което имат нужда. Според авторите, технологиите са стигнали такова ниво, че няма нужда от професии и човешки труд, за да се произвеждат блага.
 

Горе