Работа в София?

toretic

Member
Здравейте хора,
преди време приятел се регистрира в jobs.bg и си попълни една автобиография,
реших и аз да се пробвам преди няколко месеца и като на базик няколко фирми се свързаха с мен... една от фирмите ИДВА при мен на интервю в Пловдив... Аз съм по професия SAP специалист, по образование Информатик... Предлагат ми 2500 лева бруто, като първата година транспорта и жилището ще са ми от фирмата.
Работата е нещо като IT съпорт на фирма за която чета само хубави неща в чужди сайтове, но тук все още нищо, фирмата ще се развива много според мен и ако съм с нея отначало би било много голям плюс за мен.

Проблема ми в случая е, че имам познат SAPаджия който е на ниска позиция в HP и взема почти същите пари?
Дали си струва едно такова начинание, като имате предвид, че съм от Пловдив и в момента вземам около 1200 лева нето... Ако може да изразите някакви мнения и за HP ще съм Ви благодарен, моя човек не може да ми каже много защото явно не е попаднал в добра среда, но в бгработодател чета, че има и свестни хора там?
 
От: Работа в София?

Като пари май е добре - толкова горе долу е средното за тоя бранш в София (поне по мои наблюдения де, които не са супер широки).
А дали си струва - много зависи. Аз съм на мнение, че ако си по-малък/млад трябва да гледаш най-вече възможностите за учене, дори и за малко пари. Като натрупаш вече един приличен опит - почваш гледаш парите. Поне аз съм на тоя принцип :)
По принцип по големите фирми съм забелязал, че по-трудно може да научиш нещо, понеже си наемат тясно специализирани хора, дето да правят това, което вече си знаят.
Докато при по-малките си и сисадмин и шеф и търговец и всичко :) Но пък и парите са други....

Иначе и в HP и SAP имам познати, не съм чул да се оплакват, ама то така е трудно да се каже - за един може да е добре, за друг - зле. Та моя съвет е да го гледаш по съотношение пари / възможности за развитие.
 
Последно редактирано:
От: Работа в София?

Мхм с покрити разходи за път и квартира и с такава заплата по-добре се възползвай. За HP мога да ти дам информация от първа ръка, ако те интересува нещо конкретно и ти препоръчвам да пропуснеш подобна оферта. Няма да имаш кой знае какви преспективи за развитие, а заплатата ти няма да мръдне с години. Те се известни с това, че дори да те повишават не ти вдигат заплатата.
 
От: Работа в София?

@deathripple, HP ли са известни с това? Чувам много, много различни мнения за това, както казах по-горе имам познат в HP и го бях питал за заплата преди време и ми каза, че са му я дигнали 2 пъти, първо е почнал на 1200 лева, на 3тия месец са му я направили 1600 и като е направил година на 2300?
Дали е възможно да се свържеш с мен по скайп toreore или по ЛС да поговорим малко за HP тъй като сферата в която са те ми допада повече :).

3500 лева са много пари @topweb... то не, че ако вземам 2500 или кажи ги 2000-2100 като махнем данъците и поне 500-600 лева за сметки ще вземам по-малко от сега, но все пак това е една огромна стъпка за мен.

@against много много много си прав за големите и малките фирми, в малките си момче за всички, ниско платен, но пък в повечето случай е малък и сплотен екип с който се работи много приятно. Големите фирми роботизират/автоматизират процесите ти и убиват всякакво въображение/кретивност което имаш, но пък и там можеш да се развиваш доста, дори мисля, че може да се развиваш много повече отколкото в една малка фирма. Стига да си компетентен, да си добре ориентиран за това какво искаш и да имаш малко късмет :).
 

Горе