Работа на свободна практика - необходим ли е счетоводител?

angelovarna

Well-Known Member
Здравейте,
Предстои ми сключване на договор за предоставяне на услуги, свързани със софтуерно програмиране и дизайн с фирма извън България, но в страна, член на ЕС.
Договорът ще е за 6 месеца.
Вече се регистрирах в Булстат. Остава да ида и подам в НАП (като наближи датата на сключване на договора), декларация за самоосигуряващо се лице.
После, вече ще подавам декларациите и ще си плащам осигуровките, следвайки инструкцията тук: https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/svobodni-profesii

Защо пускам тази тема?
Имам позната, счетоводителка, която ме убеждава, че не е толкова просто колкото изглежда и ще е по-добре да й предоставя ПИК-а си от НАП за да пуска тя декларациите, а аз да си превеждам сумите по сметките със съответния код когато ми каже, като на тримесечие ще й дължа 100лв + 100лв за годишна декларация.
Парите не ми се свидят, но ми се иска документално да следя нещата аз, а тя естествено пазейки си интереса не иска да ми обясни подробно (предложих да й платя за подробна консултация).
Друг е въпроса и че при всяка неяснота иска да й се ходи в офиса, което ще ми е трудно.
Затова се обръщам към вас, ако има някой в подобна на моята позиция, с желание и малко време, да обясни как стоят нещата, а ако е от Варна, може да се видим и на по бира :)
 
Зависи от оборота най вече. Но счети ти трябва реално само за годишното приключване 200-250лв ;)
 
Здравей,
Ще пиша на ТИ. Осигуровките в този случай са най-малкия въпрос, по-важния въпрос при твоя случай е ДДС-то. Оборота при тези продажби към ЕС не играя роля.
1. Понеже пишеш, че ще продаваш услуга на фирма извън България, но в ЕС: тук има едно много важно изключение за регистрация по ЗДДС: за справка ЗДДС чл. 97а - при продажба на услуги на фирма с валиден VAT номер от ЕС трябва задължително регистрация по ЗДДС, като тази регистрация се прави 7 дни преди издаването на фактурата към чужбина, а не след това.
1.1. След като имаш регистрация по ЗДДС трябва всеки месец да подаваш декларация и дневници към НАП, също така и VIES-декларация за продажбите.
2. Освен месечните осигуровки се подава и 3-месечна декларация за авансовия данък.
3. Също не маловажен въпрос: в каква валута ще се получават преводите? Защото ако не е в EUR, също има особеност.
P.S. Счетоводител съм, мога да обясня как стоят нещата. Понеже бира не пия, мисля, че вече заслужих фрапе :)
 
Не съм счети, но при положение че фирмата, която е в ЕУ и тя Е регистрирана по ДДС, то доколкото знам ДДС-то се начислява от нея, а не от него, и в този смисъл защо е необходимо той да се регистрира по ДДС, при положение, че не е в обхвата за регистрация у нас?
 
Не съм счети, но при положение че фирмата, която е в ЕУ и тя Е регистрирана по ДДС, то доколкото знам ДДС-то се начислява от нея, а не от него, и в този смисъл защо е необходимо той да се регистрира по ДДС, при положение, че не е в обхвата за регистрация у нас?
Точно за да може тази фирма от ЕС да си начисли ДДС-то и да си ползва данъчния кредит.
При регистрация по ЗДДС чл.97а не се начислява 20% ДДС във фактурите и не се плаща ДДС на държавата, обаче трябва да я има тази регистрация; и трябва да се подават всеки месец към НАП дневници на продажбите и VIES-декларациите.
 
Общо взето - дърво :)

Тогава тази оферта от "неговата" счетка е перфе, защото не знам да има толкова тънка оферта (33лв) за месечната "поддръжка". Най-тънкото, което съм виждал е 100лв на месец
 
Общо взето - дърво :)

Тогава тази оферта от "неговата" счетка е перфе, защото не знам да има толкова тънка оферта (33лв) за месечната "поддръжка". Най-тънкото, което съм виждал е 100лв на месец
Точно си е дърво, защото не са му казали за регистрацията по ЗДДС и ще има и едни "честитки":
Глоби и имуществени санкции по реда на Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС)
Вид нарушениеРазмер имуществената санкция (глоба)Норма на ЗДДС
Неподаване на заявление за регистрация в установените срокове.​
Глоба или имуществената санкция от 500 до 5000 лв.​
чл. 178
Неподаване или неспазване на предвидените срокове от всяко лице, включително и нерегистрирано, длъжно да подаде:
- справка-декларацията по чл. 125, ал. 1 от ЗДДС за съответния данъчен период;
- VIES-декларация по чл. 125, ал. 2 от ЗДДС;
- отчетните регистри по чл. 124 от ЗДДС (дневник за покупките, дневник за продажбите).
Глоба или имуществената санкция от 500 до 10 000 лв.​
чл. 179, ал .1
 
Счетоводителката ми обясни, че ще трябва регистрация по ЗДДС, като аз няма да начислявам нищо, чуждестранната компания ще си начислява и отчислява каквото им трябва на база издаваните от мен фактури (1 на месец).
Така или иначе оборотите ще надхвърлят установените 50 000лв, така че регистрацията ще я направя.
От това, което споделихте, оставам на мнение, че определено счетоводител ще ми трябва. :)
 
При свободните професии закона не ги задължава да имат счетоводител. Вие сам решавате дали ще Ви е нужен или не счетоводител и дали ще се справите сам.
 
Последно редактирано:

Горе