Рафаел Кореа – един нетипичен управник

ba6tata4

New Member
Рафаел Кореа. Вероятно не всеки от вас може е чувал за него. Той е президент на Еквадор вече втори мандат, избран за първи път през 2006г. Роден през 1963г. в град Гуаяхил, Кореа е следвал икономика в градския Католически университет, има две магистърски степени от САЩ и Белгия, а в последствие – и докторска степен. Освен испански и кечуа, говори френски и английски. Какво е особеното при него?

Президентът на Еквадор не е традиционния политик. Всички сме свидетели на случващото се в Гърция и огромните дългове, които страната е натрупала. Да, Гърция е много далече от Еквадор. Но, докато гръцките управляващи избират пътя на строгите икономии, удовлетворявайки исканията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МФВ), Рафаел Кореа твърди, че „животът идва преди дългът”. Нещо повече, неговите думи се превръщат в реалност.

Като министър на финансите през 2005г., Кореа заявява, че не е нормално целият доход от петрол на страната, да бъде използват за изплащено на дълга й. 80% от годишния доход от петрол трябва да бъдат пренасочени към здравеопазване, образование и създаване на работа, а само 20% да служат за изплащането на държавния дълг. В отговор на намеренията му, Световната банка заплашва, че няма да дава повече заеми, ако подобен закон бъде приет. Ерик Тусен, президент на Комитета за Премахване на Третия Световен Дълг, определя това като намеса във вътрешната политика на страната. Кореа отказва да следва подобни инструкции и подава оставка.

Уго Ариас, глава на еквадорската Комисия за финансова ревизия, твърди, че страната е била постоянно разграбвана от Севера. В годините между 1980 и 2005, почти 50% от бюджета на правителството е отивал за погасяване на дългове – средно около 3-4$ млрд. на година. За сравнение само 4% са били за здравеопазване.

След провала на правителствата на Гутиерес и Паласио да удовлетворят протестиращите еквадорци, през 2006г. идва и звездният миг на Рафаел Кореа. Избран за президент, той моментално гони от страната представителят на Световната банка и моли делефацията на МВФ да напусне Централната банка на страната. “Тези коравосърдечни, нечестни бюрократи трябва да уважават страната ни”, казва Кореа. „Запазваме правото си да възстановим щетите причинени на страната ни и да обявим дълга си към Световната банка за нелегитимен”.

Това, което е по-важно, е следващият ход на Рафаел Кореа. По искане на социални организации, той основава одитна комисия, чиято цел е да проследи произхода на еквадорския дълг, вътрешен и външен. След продължителна работа, Комисията за финансова ревизия установява, че голяма част от дълга е нелегитимен, информирайки правителството. То, от своя страна, съобщава новината на хората си.
В отговор на обвиненията на Уго Чавез, че Джордж Буш е Сатаната, Кореа казва, че това е нечестно към дявола.

Ако се загледаме в този случай, ще открием много различия с гръцкия сценарии. Как могат гърците да бъдат сигурни колко точно притежават, осланяйки се на своите кредитори? Дали част от техния дълг също може да се окаже нелегитимен? Несъмнено, корупция в гръцкия административен и политически апарат е съществувала и вероятно продължава и до днес.

Обратно в Еквадор, след разкритията на одитната комисия, правителството прекъсва плащания по 70% от дълга на страна в облигации. Същевременно страната се освобождава и от бъдещото плащане на лихви по тези дългове. Според Ерик Тусен са спестени почти 7$ млрд. Това развитие на събитията значително подобрява атмосферата и позволява на президента Кореа да вкара в действие идеите си за социална политика.

Сред забележителните постижения на Рафаел Кореа е промяната в Конституцията – подкрепена от жителите на Еквадор след референдум. Определя много от договорите с петролни компании като капан за страната и натиска за промени в тези договори. Отделно, Кореа решава, че по-голяма част от доходите от петрол трябва да бъде използвана за бедните. В средата на 2009, нов закон постановява, че еквадорската държава ще притежава 100% от произведените петрол и газ, като първите 25% от брутния приход от продажбите на горивото ще отива за страната. Рафаел Кореа не е от политиците, които на всяка цена искат да набавят чужди инвеститори, осъзнавайки опасността от подобно действие.

Рафаел Кореа е забележителен политик, макар и това, което е направил да изглежда напълно логично, веднъж сторено. Забележителен най-вече заради факта, че няма много други, способни и притежаващи нужната политическа воля да се изправят срещу организации като Световната банка и МВФ, за да защитят интересите на страната си. Положението, в което Еквадор се е намирал като длъжник, много прилича на робство. Няма как да бъдат възстановени щетите, нанесени на страната, но колкото и бедни да са, еквадорци вероятно са в пъти по-щастливи от своите гръцки събратя, които с право не виждат надежда в политиката. Рафаел Кореа без съмнение ще остане в историята на страната като много успешен политик, дори само заради борбата срещу омразния дълг.

„Социализмът ще продължи. Еквадорците гласуваха за това. Ще придадем особено значение на борбата за социална справедливост, за регионална справедливост. Ще продължим да се борим, за да елиминираме всички форми на екплоатация на работното място според нашето социалистическо убеждение: върховенството на човешкия труд над капитала. Никой не се съмнява, че е нашата привилегия са бедните хора, ние сме тук заради тях. Hasta la Victoria siempre!” (До вечната победа)

- Рафаел Кореа, 30 април, 2009г.
original post http://nnsavov.wordpress.com/
rafael korea.jpg
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Това е един от многото примери за безотговорно социалистическо/комунистическо управление.
Едното правителство трупа дългове и раздава пари, другото правителство обявява дълговете за нелигитимни и отказва да ги изплаща.
В крайна сметка никой сериозен инвеститор няма да стъпи в такава страна, нито банка ще даде нов заем.

Икономиката им ще зацикли без свежи пари и ще потънат в още по-голяма мизерия.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Такива като Макс акат кръвчица, като видят някой държавник, който защитава интересите на родината си. За това пък издигат в култ седерасти, които заробват поколения наред със заеми. Това е по-зле от логиката на жена в цикъл.

Едното правителство трупа дългове и раздава пари, другото правителство обявява дълговете за нелигитимни и отказва да ги изплаща.
Ами много ясно, че са нелигитимни. Точно като нашите. Дълговете се взимат предимно, за да може някой да ги открадне.

И един въпрос, абе не може ли да съществува икономика с ограничени външни инвестиции? Не трябва ли да дойде момент, в който да нямаш нужда от толкова много инвеститори. Ако се занимаваш с бизнес това трябва да ти е ясно. Когато някой налее в теб пари, за да почнеш бизнес, каква ти е целта? Цял живот да му даваш половината от печалбата си без той нищо да прави, или да изплатиш заема и с твоята печалба да започнеш собствен и самостоятелен бизнес без чуждо участие?
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Тва е безочлива лъжа.

Не седерастите натрупаха огромен външен дълг и обявиха фалит, а комунистите. По време на управлението на седерастите тия дългове почнаха да се плащат и в момента България е една от страните с най-малък външен дълг в Европа.

Днеска комунистите пак искат да вземат 1 милиард заем, а седерастите са против.


Лъжеш другарю като типичен комунист.


"ми много ясно, че са нелигитимни. Точно като нашите. Дълговете се взимат предимно, за да може някой да ги открадне."

И какво пречи на това правителство да вземе 50 милиарда нови заеми, а следващото да ги обяви за неморални и да ги зачеркне ?


Икономиката процъфтява при отворения пазар и конкуренцията, не при изолацията. Еквадор е 14 милиона души и е 2 пъти по-беден от нас.

Не може една малка държава да се затвори и да разчита само на вътрешно произведени стоки и услуги. Могат да живуркат в изолация, но само до там. Ще оцеляват както са живели преди 100 години и толкова.


Бизнес се прави с пари. Изисква се капитал. Страни които нямат натрупан капитал се нуждаят от чужди инвестиции. Ама кво ли ти обяснявам...
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

BG_debt.GIF


Ето ти графиката другарю. Но ти липсва елементарна логика.

Ако сега турко-комунистическото правителство вземе заеми, за да може да ги открадне, то тези заеми легитимни ли са?! Ами много ясно, че трябва да се зачеркнат или може би 2-3 поколения след нас трябва да плащат кражбите на шепа властимащи? Това ли е демократичната ти логика.

Икономиката процъфтява при отворения пазар и конкуренцията, не при изолацията.
Икономика, която живее от заеми се нарича ФАЛИРАЛА.

Дадох ти пример с една обикновена фирма. Заемите са хубаво нещо, но до време. Не съм чувал до сега да има фирми, които винаги да са на минус и постоянно да теглят заеми. И не ми обяснявай колко сме малки, защото имаме потенциала да храним цяла Европа и това не са мои думи ;)

И между другото, бизнес се прави с пари. Но когато вземеш пари на заем е хубаво да ги завъртиш, да върнеш заема и да започнеш да правиш бизнес с твоите пари, за да можеш да прибираш сам печалбата си. Това е елементарната бизнес логика. А какво значи фактът, че целия "цивилизован" свят живее на заеми и икономиките му не могат да излязат на плюс? Ами едно простично нещо - капиталистическите икономики са фалирали и се поддържат изкуствено.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Хахахахахаха... баш най-комунистическия сайт в България ли ще ми дадеш графики...

http://ikonomika.org/?p=2297 - почети малко тука и пак ми спори кой е трупал дълговете.


Икономика, която живее от заеми се нарича ФАЛИРАЛА. - съгласен !


Но икономика без заеми не може. Не може да се затвориш в една малка страна, да откажеш да си връщаш дълговете и да очакваш някакъв растеж. Няма кой да налее капитал за да започнеш бизнес. Ще си берат бананите и ще си продават петрола и толкова. Ще си живеят в мизерия с поколения напред.


А капиталистическите икономики с фалиралите им модели се подържат успешно доста време вече. Докато социалистическите страни са на режим на тока, бай германец се чуди ново BMW ли да си купи или AUDI, понеже старата му кола вече е на 5 години и му е омръзнала.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Ами ние сме близо до режим на тока, а болшинството от хората живеят в мизерия. Така, че дали бай германец или бай французин си купувал нова кола - не ми дреме особено.

Не съм запознат с това кой е трупал дълговете, а и не ме интересува много (да се допълня, не че не ме интересува, а по-скоро не ми се водят безсмислени спорове. Дълговете ги има, това е важното). Важното е, че тия пари не са отишли по предназначение, откраднати са и дълговете трябва да бъдат преразгледани. След това да се работи, да се изплати легитимната част и да направим като унгарците.


Унгария изгони МВФ

Сега, сигурно и Орбан ще обявиш за комунист :lol:
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Мен пък ми дреме, понеже и аз искам да живея като бай-германец.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Ти може да искаш да живееш и като петролен шейх, важно е обаче да можеш да правиш реална оценка. Всички държави, на които се въхищаваш, са ни отредили съдбата на колония и втора ръка хора. Ние не сме им равни, не ни смятат за такива и постоянно ни го показват. Приличаш ми на роб, който въздиша по това как живеят господарите му, но не осъзнава, че докато го владеят винаги ще си остане роб.

Не отговори на въпроса - Виктор Орбан комунист ли е?
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

По твоята логика роба си ти и си примирен със съдбата си.


А какъв е Орбан не знам точно, но определено се характеризира като ляв политик.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

И кое му е лявото? Ти направо изби рибата, отново :lol: Айде, аргументирай се, кои от действията му са леви?
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

понеже и аз искам да живея като бай-германец.

А работиш ли като германец?
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Виктор Орбан обвини Европарламента в намеса от "съветски тип"

"Не искаме да живеем в Европейска империя, която си има свой център в Брюксел и в която казват на нас в периферията какво трябва да правим", заяви още Орбан за общественото радио. Според него"армията от бюрократи", която се е провалила в решаването на икономическата криза в Европа, сега се опитва да осъжда Унгария, която върви по пътя към възстановяване.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Леле точно Унгария ли трябва да е пример
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

И какво не и харесваш на Унгария?
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Аз па не мога да разбера, защо се кефите на разни латино комунисти?

Само един лек пример:

Някой от вас навит ли е да ми дава пари назаем да си харча, а като дойде време за връщане, да ги обявя за "лоши пари", (щото съм ги изпил и ме е боляла главата примерно) и да не ги върна?
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Ромбец, кефя му се, щото се е опълчил на МВФ и си мисли за родината. Имало е комисия, установени са престъпления - нормално е да не се връщат парите. И то не всички, а само част ;) Не може някой да прави схеми, да си пълни гушата, а балъците да плащат сметката.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

А работиш ли като германец?

Работил съм наравно с американци примерно и не съм се прегърбил.

Хората бачкат здраво, организирано и ефективно - съответно печелят добре.



Относно Орбан - на втори прочит не знам какъв е точно. Помислих, че ме питаш за Кореа.

Що се отнася за Орбан доколкото чета не е направил нищо кой знае какво. Доброволно са влезли в ЕС, могат да го критикуват и като не им изнася да го напуснат. Доброволно са взели заем от МВФ - могат да го изплатят и да им кажат да си гледат работата.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

А какво точно да харесвам в макроикономическите показатели на Унгария. В следващите 10 месеца до изборите там ще има още доста перчене и мускули, по интересно е какво ще стане след това.
 
От: Рафаел Кореа – един нетипичен управник

Ромбец, кефя му се, щото се е опълчил на МВФ и си мисли за родината. Имало е комисия, установени са престъпления - нормално е да не се връщат парите. И то не всички, а само част ;) Не може някой да прави схеми, да си пълни гушата, а балъците да плащат сметката.

В случая е виновен този, който е взел парите, а не този който ги е дал, не е ли така?
Друг е въпроса, че ония от МВФ им е през дедовия кой за какво ще харчи... важното е да плаща лихвата.
Ама не е правилно.

Получава се: "Га яде кифтетата не рева" :)
 

Горе