Регистрация по ЗДДС и как да сме конкурентоспособни

Последно редактирано:
Много е трудно с няколко фирми, не ме питай от къде знам :) Да ги натряскаш на твое име е абсурдно, да намериш 3-4-ма човека, дето да се навият да им регистрираш фирми, да плащаш на всички осигуровки и някой лев за услугата, счетоводство на всяка по отделно.... и още и още ... Пълен ужас е. Накрая осъзнаваш, че е по добре да си плащаш ддс-то и да не се занимаваш с глупости.

Друг е въпроса, че прага за регистрация не е бутан никога, въпреки че за толкова години има огромна инфлация. Според политиците икономиката е нараснала тройно, четворно, петорно, а прага не бутат. То 50 000 какво е, нищо! По 7-8 000 на месец оборот, като махнеш стоки, разходи простотии, излиза че да работиш на заплата в София е доста по-изгодно :) Ама това е, тука е така! Най-добре се стриже малкия бизнес, щото е най-масов и най-беззащитен... Според мен тоя праг трябва да е 100 000 поне, ама няма да стане...

Относно прага от 50 000 това си е безумица. Мисля, че в Румъния е същият ама в евро.
Ако сравняваме малкият бизнес с това да работиш в София, някаква кажи речи по- сложна работа (за над средностатистическото ниво), при всички положения по- добрата опция е да си работиш за някого. И в двата случая ще взимаш 1200 - 2500 лв. (не знам кой как се оценява), но когато си нает работник, въпреки че отново имаш доста нерви и стрес, нямаш този риск. По- интересно обаче става когато малкият бизнес се превърне в голям а наемната заплата стигне тавана си от 5000 лв.

Накрая наистина като включа разходите за счетоводство на всички фирми, нови касови апарати, нови банкови сметки наистина ще излезе по добре да си внасям ДДС и да не се занимавам с глупости.
Единствено остава проблемът за особеностите на китайските фактури за които ти спомена в първият си пост. :D
 
...особеностите на китайските фактури за които ти спомена в първият си пост. :D
- за които фактури, ако си регистриран по ДДС трябва да имаш превод от лицензиран преводач- също допълнителен разход за регистрираните по ДДС.
 

Горе