Регистриране на Фирма в България на чужденец

holt

New Member
Здравейте,
Имам запитване от чужденец(живущ извън ЕС) но притежаващ собствена фирма във Великобритания. Лицето иска да осъществява търговска дейност в България. Кой е най-изгодният вариант - да се регистрира на чисто собствена фирма тук лицето или да направи клон, представителство на съществуващата си UK фирма . Става въпрос за текущия момент - след BREXIT предполагам ще е доста по различно всичко.
 
Благодаря! А нужно ли е да идва в България? Може ли цялата процедура по регистрирането да се извърши дистанционно?
 
Съвет - не питай в този форум, плати 20-30 лв. за една счетоводна консултация и всички въпроси и отговори ще ти се изяснян за един час.
 
Аз питах вече двама счетоводители - и всеки каза различен отговор. Затова реших да се допитам и тук.
 
Упълномощава адвокат. Трябва да завери някой и друг документ в българското посолство в uk за да не идва в БГ. Най-големия му проблем в днешни дни ще е отварянето на банкова сметка. Моя съвет е още в началото да се обърнете към адвокат, вещ в регистрациите на фирми с чуждестранна собственост и в отварянето на банкови сметки. Ако не успеете да откриете такъв мога да ви препоръчам няколко в София на лични.

Успех от мен :)
 
Регистрира ЕООД - едноличен собственик на капитала е фирмата в UK. Регистриа се с пълномощно.
Назначава управител на ЕООД-то, който е в България, този управител вече разписва всички документи, открива банкова сметка, назначава персонал и т.н.
 
Регистрацията на дъщерно дружество (т.е. такова, чийто собственик е UK-дружеството) усложнява и оскъпява излишно живота на собственика. Това се прави от големи компании, които имат причина да искат дъщерни дружества поради това, че трябва да трансферират капитали към дъщерното дружество, т.е. по счетоводни причини.

Както посочи колегата, в днешно време най-големият проблем е с банката. Да се открие сметка на дъщерно дружество с чуждестранен собственик и то дистанционно, е на практика невъзможно. Ако чужденецът присъства в България, може и да стане, но пак трудно - след проучване от страна на банката, а има и причини (2 бр.) в момента банките да се пазят от чужденците. Със сигурност няма да се зарадват на новия клиент.

Затова повечето чужденци идват лично, ангажират адвокат, който да ги насочи към подходяща банка и регистрират фирмата на свое име. За гражданите на някои държави като Сирия, Ирак и т.н. е още по-сложно, тъй като присъстват в едни списъци на ДАНС, касаещи държави, които не прилагат пълно мерките срещу изпиране на пари. За тези граждани си трябват стабилни връзки, за да им се отвори банкова сметка, което пък е нужно, за да стане фирмата.

Затова, ние адвокатите, което се занимаваме с Търговския регистър, сме измислили начини да заобикаляме този терор на банките. Регистрираме фирмата на доверено българско физическо лице, което отваря банковата сметка, след което готовата фирма (със сметката) се прехвърля на чужденеца.

Ако админът има желание да я закачи, ще напиша подробна тема за регистрацията на фирми, с последните "тънкости". Сега закачената е отпреди 10 години).
 
Интересуваме тази тема точно и по-специално, какво колегата е написал относно спецификата. В моя случай, моя шеф има фирма в страна от ЕС. Иска да отвори офис в България. Фирмата е в сферата на услугите, и клиентите на българския офис (call center наприемер) ще са пак извън България. Дали е по-добре да си регистрира ООД, със собтвеник фирмата в чужбина или със собственик физическо лице? И може ли да препоръчате адокат, който има опит в тази сфера?
 
Интересуваме тази тема точно и по-специално, какво колегата е написал относно спецификата. В моя случай, моя шеф има фирма в страна от ЕС. Иска да отвори офис в България. Фирмата е в сферата на услугите, и клиентите на българския офис (call center наприемер) ще са пак извън България. Дали е по-добре да си регистрира ООД, със собтвеник фирмата в чужбина или със собственик физическо лице? И може ли да препоръчате адокат, който има опит в тази сфера?

ЕООД с ендоличен собственик на капитала фирмата на шефа ти, която е регистрирана в страна от ЕС.
За адвокат - от кой град си?
 
В София съм, но все още обмисляме къде ще е офиса, Търново и Варна са също под въпрос, но там не очаквам юристи, с подобен опит.
 
Nikkola, в момента повечето банки отказват да откриват сметки на чужденци - ФЛ, а за дъщерни дружества положението е още по-сложно. Това е заради новите нормативи - ЗМИП, ППЗМИП и една глава от ДОПК, която касае чужденците.

Ако решите да е дъщерно дружество, вероятно човекът ще трябва да дойде до България поне 2 пъти. Ако иска да е просто фирма, на която да е собственик и управител като физическо лице - може да мине и с едно идване. Може да ми пишете, ще ви насоча към кои клонове на кои банки нещата случват бързо - в рамките на деня.

Група адвокати (над 100 колеги) сме подготвили искане за среща с Асоциацията на банките, БНБ и представители на ДАНС с цел решаване на този проблем, т.к. това спира чуждите инвестиции. В същото време банките искат да си вържат гащите, защото глобите и рисковете за тях са огроми и това прави работата с чужденци в момента малко по-трудна.

По въпроса кое е по-добре, няма как да се каже от информацията, която давате.
 
Може ли да ми изпратите и на мен тази информация? Благодаря.
 
Извинявайте колеги, но имах 2 тежки месеца с преместване и ремонт на офиса и не съм влизал. Puhi, информация за срещата с банките ли да ви изпратя?
 

Горе