Регистриране на сайт?

kolev89

New Member
Здравейте,
имам намерение да регистрирам сайта ми за сериалите, защото ще пускам реклами поради повишаване на посещаемостта. Също така и да направя още един портал. Как стоят нещата с регистрирането, колко се плаща и всичко останало.
 
От: Регистриране на сайт?

Къде искаш да го регистрираш че немога да разбера.......:(
 
От: Регистриране на сайт?

хах, извинявам се за неточността. Значи за да сложи някой реклама в сайта ми парите трябва да бъдат отчетени като разход за телевизията примерно. Трябват фактури, такива неща и сигурно трябва да съм регистрирал сайта като фирма.
 
От: Регистриране на сайт?

сигурно трябва да съм регистрирал сайта като фирма.

Тъй като виждам, че си оплел понятията тотално, ще ти обясня как стоят нещата.

Трябва ти фирма - препоръчително ЕООД (или ако си със съдружници - СД или ООД - по-добре второто).

Ти ще бъдеш собственик на фирмата (или евентуално ти и твоите съдружници).

Фирмата ще бъде собственик на сайта (сайтовете) и евентуално и на други активи - компютър, офис и т.н.

Сега се надявам, че разбираш защо не е възможно да регистрираш сайта като фирма.

Задължително се консултирай със счетоводител преди да правиш каквото и да е. Ориентировъчни разходи за счетоводство - няколкостотин лева на месец.

Ако не си разбрал нещо от горенаписаното - счетоводителят ще ти го разясни.
 
Последно редактирано:
От: Регистриране на сайт?

Аз помня един много пресен случай в тая насока - сайта kupisega беше регистриран като фирма.Цената за това удоволствие беше около 200-300 лв. Знам го понеже админа се беше похвалил как от еди кога си вече били законна фирма и т.н. ... беше и расказал как точно е станало и това ама кой да помни.

Късно и не ми се рови из гугъл да проверя точно къде се ходеше,какви са процедурите и т.н. но съм убеден че е възможно сайт да бъде регистриран като фирма,но домейна трябва да е .BG
Нямам си на идея дали ще е ЕТ (много куцо нещо е това ЕТ) или АД или ООД ... За такива въпроси според мен се чете хубаво наличната из нета информация и след това при вещите лица,които ще могат с точност да ти уредят както трябва и документите, и другите сакатлъци.

Успех
 
От: Регистриране на сайт?

@mantodeus не знам там какво са правили с сайта на твоя приятел но и ти май си се пообъркал.
@kolev89 ако искаш всичко да е толкова законно регистрирай си фирма. Няма значение дали ще е ЕТ, ООД, СД или какво ли още не. Аз ти препоръчвам ако сам си бачкаш да е ЕООД. Трябва ти адвокат и регистрацията струва около 600лв http://www.perpera.com/registracia-na-firmi.htm
А колкото се отнася за .bg там преди време промениха правилата и вече не е задължително но е добре да имаш фирма преди да регистрираш домейна.
Ето малко инфо да прочетеш и там как стоят нещата https://www.register.bg/user/static/rules/bg/index.html

П.С. забравих да ти напомня, че ако тръгнеш да регистрираш фирма няма да се отървеш само с тези 600лв за адвоката. Както каза един от потребителите преди мен всеки месец трябва да се занимаваш и с шчетоводители и други такива. Не е само 1 беля.

поздрави, айбиемчо
 
Последно редактирано:
От: Регистриране на сайт?

сайта kupisega беше регистриран като фирма.Цената за това удоволствие беше около 200-300 лв.

Не сайта е регистриран като фирма, а собственика на сайта си е регистрирал фирма и е декларирал, че собственик на сайта е фирмата за да може фирмата да плаща данъци, а не той (по-изгодно е). Името на фирмата е "КупиСега.БГ ЕООД". Обърни внимание, че не е задължително фирмата да притежава точно (или само) сайта, чийто адрес съвпада (или е подобен на) името на фирмата. Може да имаш фирма "ИмамФирма.бг ЕООД", а фирмата да има "imamkotka.com".

Предимството да имаш фирма, името на която да наподобява името на сайта (напр. името на сайта да се получава при транслитериране на името на фирмата) е, че по този начин е по-трудно да ти откраднат домейна.

Освен това сумата 200-300 лв е смешно малка. Реалните разходи по притежаване на фирма са много повече (вж. по-горе).

Препоръчително е да ползваш ЕООД, но все пак се консултирай със счетоводител и/или адвокат.
 
Последно редактирано:
От: Регистриране на сайт?

.... осигуровки .... :/
И те не са малко парички на месец. За управител какъвто трябва да си ти ако фирмата е твоя беше около 200лв на месец мисля, не си спомням и говоря по спомен.

поздрави, айбиемчо
 

Горе