Реклама в гугъл при търсене на първите места

cskasofia

Member
Здравейте, искам да попитам мога ли да си платя за реклама в Гугъл при търсене на определена ключова дума и сайта ми да излиза от най-горните няколко резултата. Това зависи от парите който ще платя или от това колко добре ми е оптимизиран сайта спрямо другите, които са си платили за реклама за тази ключова дума. Понеже забелязвам, че при търсене на повечето ключови думи най-горните няколко резултата са реклами, после следват 7-8 най-добре оптимизирани, после пак няколко реклами и т.н. Та въпросът ми е аз мога ли да си платя сайтът ми да е от най-горните или това е според оптимизацията на сайта ми спрямо другите. Надявам се да сте ме разбрали, не успях да се изкажа много добре. Благодаря!
 
Здравей,
разбира се, че можеш да рекламираш, стига сайта да не попада в разрез с политиката за реклама на Г.
Няма значение, дали ти е оптимизиран сайта или не, а на коя позиция ще се показва, зависи от бюджета който си определил и цената на клик ...

Ако искаш свържи се с мен на лично, мога да ти съдействам .
 
Та въпросът ми е аз мога ли да си платя сайтът ми да е от най-горните или това е според оптимизацията на сайта ми спрямо другите.
Краткия отговор - ДА, това е идеята на платените реклами - да не си играеш години да градиш SEO и да си в ТОП-а или да си новостартиращ бизнес в ТОП-а.

Допълнително пояснение:
Платените реклами в мрежата на Google се водят SEM, докато оптимизацията е SEO. Колкото и слабо да ти е направен и оптимизиран сайта, ако си платиш пак ще си над добре структруиран сайт в Google (с някои изключения, ще поясня). Все пак това е основния източник на доход на търсачката :).
Колкото до това дали ще излизаш на 1-ва 2-ра или 5-та позиция, според официалния източник (Google) факторите са 2:
- Bidding-a - каква сума си готов да дадеш за клик на рекламата си. Тук нещата опират до "наддаване";
- Релевантност на рекламата - тук зависи до каква степен рекламата ти отговаря на "заявката" т.е. потребителското търсене. Говорим за самта реклама - типа, ключовите думи, групите и така нататък, а не за SEO съдържанието на сайта ти.
Това е възможно най-краткото и елементарно обяснение, което мога да ти дам. Разбира се съществуват много други фактори като типа на рекламната кампания, цел, район, CTR и така нататък.

Колкото до платените реклами, които се появяват към края на 1-ва страница в Google (и позицията им е след добре оптимизирани сайтове) - най често причината за това е нисък CTR или релевантност спрямо търсенето. Ако бид-а за клик ти е 20ст. също не очаквай да те чукнат в топ 3 в такава конкурента среда.

Надявам се да сте ме разбрали, не успях да се изкажа много добре. Благодаря!
Надявам се и ти да си ме разбрал ;). Държа да отбележа, че те съветвам, ако си се решил да се захванеш сериозно с платените реклами на сайта ти, да си наемеш фрийлансър или фирма. Има си тънкости, а Google много си ги обичат тези дето си играят на залагане и ръчкат рекламните кампании на принципа "проба грешка", докато не стане. Е, ще стане ще стане, но какъв ще е процента на конверстиите и ROI-а като теглиш чертата си е друг въпрос.

Успех с начинанието!
 
Защо да не може? Дори така го промотират - най-бързият начин да достигне бизнеса до потенциални и таргетирани потребители. Но няма да е евтино за топ кл. думи в нишата си, надявам си запознат.
 
Много благодаря. Аз четох и една статия, че не трябва да има много повтарящи се думи в рекламата и т.н. и са дали съвет как да бъде структурирано най-добре за SERP-а. Вярно ли е това на снимката според вас?
ad_socks-1.jpg


Аз иначе предполагам, че ще е най-рентабилно да избера малко над средната цена за клик (за съответната ключова дума цената варира примерно между 3 и 5 лв доколкото разгледах)?
 
Много повтарящи думи със сигурност НЕ! Това важи както за SEM, така и за SEO, да не говорим, че не е привлекателно и от гледна точка на четящия (съответно намаля шансовете за клик). Не мога да дам инфо дали източника, който си посочил е верен, тъй като си изкарал 2 реда от контекста за пример (а и не ми се чете цялата статия предпразнично :D ), но тоя "филм" с повтарянето на ключова дума тип скреч на ДЖ плот отдавна не е модерно. Google напредна много с материала и в момента се използват неща като LSI, Snippets и така нататък.
3-5лв на клик ми се струва доста над нормалното за БГ пазара, но знам ли...не съм правил реклами във всяка ниша. Предполагам за продажба на автомобили 5лв на клик е ОК, но ако продаваш хранителни добавки или онлайн магазин "Всичко по 1лв"... :D :D :D.
 

Горе