Робот vs. Човек в извършване на услуги?

Кой предпочитате да свърши определена работа?


  • Общо гласове
    20
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

@GTA-RACER да, така поставен въпроса наистина изглежда логично, но и ти можеш да я затапиш - ако някога я "заболи глава" и откаже тогава чисто технически би трябвало да ти разреши за въпросната вечер "да се облекчиш" след като тя самата "не е в наличност", че едва ли ще предпочете да отидеш при някоя мургава труженичка примерно. :)

ПП. Ако питаш мен не го пробвай това последното, че имам чувството, че няма да ти се размине само с кръвнишки поглед :twisted:

Аз това съм и го казал вече :) за "главоболието" и "неразположението" и нямаме проблем. Доста години живеем заедно и до сега не помня да е имало отказ или нещо да липсва. Не мога да се оплача на този етап от нея, старае се да ми угажда на прищявките и да ми дава това което искам. Вероятно защото е с 8 години по голяма от мен и се страхува да не ме изтърве. По принцип знам че каките стават много всеотдайни когато са с по млади приятели, имам и странично наблюдение на мои авери които също живеят с по големи какички. Не бих посмял да отида при мургава труженичка че там със сигурност ще ми лепнат нещо, дават билет за кожно-венерическия диспансер, а пък и от един авер знам че когато отиваш на гарата при циганките, задължително отиваш с пари точно толкова колкото ще изхарчиш, в никакъв случай повече иначе изчезват и те... :) Не мисля и да го пробвам че ще ям пердах от каката после :) Друг е въпроса че я уважавам за това че ми търпи капризите толкова години и живее при мен и се е жертвала за мен, и не заслужава така да я наранявам, а пък и съвестта ми няма да го позволи - не съм такъв човек да кръшка когато си имам някоя, съвестно ми е да легна с друга, после с какви очи ще я погледна и ще я целуна като знам какво съм правил преди няколко часа... :( държа на жената до мен. :)

Има и друго: "Има човек има проблем, няма човек няма проблем" Не съм нито Комунист, нито фашист... един вид Либерал донякъде. Имаме си уважението но знаем кой кой е, какво трябва да се свърши и как. Гласувано доверие и комуникация.

Това е Сталинския принцип - страхувал се е от сянката си даже, и е имал цяла сграда с канцеларии само за него, работил е сам, без никакви хора, нямал е доверие на никой. И не е бил глупав. Действително - по малко хора, по малко проблеми, и няма хора - няма проблеми. В интерес на истината това си е напълно вярно в буквалния смисъл. Що се отнася до мен - аз съм социал-демократ. :) Сметнал съм че това е най добрата политика която практикуват всички западни държави, с изключение на тукашаната ГРОБ-арска диктатура на пожарникаря, физкултурника и онзи пъпчивия цайсат Дянков. :twisted:
 
От: От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

Това е Сталинския принцип - страхувал се е от сянката си даже, и е имал цяла сграда с канцеларии само за него, работил е сам, без никакви хора, нямал е доверие на никой. И не е бил глупав. Действително - по малко хора, по малко проблеми, и няма хора - няма проблеми. В интерес на истината това си е напълно вярно в буквалния смисъл. :

Да, затова се защитих веднага.
Има и друго... живота не е достатъчно дълъг да свършим всичко сами. Екипа трябва да е железен.
Даже и сам да работиш, да правиш всичко - Параноята е по голяма.

Една малка армия Спартанци. Единия пази другия...
 
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

@myselfmonev - за човека - ами ок, но в дадения пример човека трябва да изкопае (предполагам) изкоп с определени размери - нека направим разбивка на задачата, като за примера й дадем някакви измерения. Да кажем трябва да се изкопае 2х2х2 метра. В тази ситуация това, което виждам за което да мисли човека е:
1. Да спази размерите - тук мисля човека губи - няма човек на света, който да може да ти направи идеално равен изкоп на ръка с лопата, просто човешката ръка няма вградена линийка за разлика от робота.
2. Да го направи без да удари евентуални тръби, кабели, камъни или евентуални други подземни препятствия - пак заради линийката мисля човека губи.
3. Да го направи бързо - дори да е олимпийски шампион човека ще копа поне 2 дни по въпроса и повече ако наистина има кабели, тръби или други. Робота ще го направи през нощта на тъмно без лампа и до сутринта изкопа е готов, просто защото робота не се уморява.
4. Да го направи с възможно най - малко ресурси - човека ще ти иска заплата, осигуровки, болнични, почивни дни, загуба на време и ресурси по намиране и наемане на въпросния човек, евентуални обезщетения ако будалата сам си повреди нещо по време на работа, луди дела и разноски ако недай си боже вземе, че наистина удари кабел под напрежение, че се убие, ако се разболее и дори да ги няма част от тези неща накрая пак ще ти иска 1 месец платен отпуск годишно, премии, аванси, увеличения на заплатата, помещение за персонала, транспортни разноски, работни дрехи, тоалетни, душове и купища още подобни. Възможно да краде, да се скатава, да се окаже некадърен или просто да ти мрънка за щяло и нещяло (имал съм си работа с работници). Няма да работи в почивните дни, на официални празници, всеки път щом се докопа до болничен лист от джипито или просто изпадне в 3 дневен запой, но при всички случаи във всеки момент може да хвърли лопатата и почваш всичко отначало - директно от обявите "търси се..." от което излиза, че дори не можеш да си сигурен дали изобщо ще се навие да копае изкопа, както и докъде ще му писне и ще забегне. И дори и всичко това да е моя заблуда и човека да е най - печения на света в края на деня пак не можеш да го помолиш да ти измие чиниите или не дай си боже да ти разтрие краката.
Робота - пускаш една тема тук във форумчето и за отрицателно време де що има кьорав робот да се продава ти го вадят (ако предположим, че не знаеш къде се продават) ->paypal->DHL->за 24 часа си в играта. Плащаш добра сума за робота и веднага ти я приспадат от данъците ->дават ти и гаранция, което означава, че n броя години робота няма да се "разболява" или ако го прави ще е без да ти бърка в джоба. Пускаш му и един контакт да се зарежда и приключваш с разноските и главоболията.
Други по - особени фактори около въпросния изкоп не се сещам, а за тези по мое мнение аз избирам робота.

@GTA-RACER - поздрави за каката - да ти е жива и здрава цял живот така да те радва. :D За циганките съм съгласен - и аз не бих отишъл и го казах само за да подчертая алтернативите.
 
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

Или наемаш човек да управлява робота/машината.

Те също искат заплата под формата на енергия която е зависима, изчерпаема и др. което отваря подобни проблеми както при човешкия ресурс.
Има болнични във формата на профилактични ремонти - не е вечна, амортизира се.
Дава грешки, проблеми за които трябва да платиш на човек да ги отстрани във период от време - което добавя риска от проблеми с човешкия фактор.
Консумативи, резервни части, подръжка на софтуер, гаранционни периоди, мониторинги +

Лошо е да се мисли че Роботите ще заместят напълно човешкия ресурс, това главоломно ще доведе до голяма депресия на работническата класа.
Монополите ще генерират "стока", услуги, деяния които няма да са потребни на човек тъй като ще е неспособен да си заплати и ред други.

(Терминатор 2 - Денят на страшният съд)

Трябва да има баланс.

А на човека в с изкопните дейности ако му се назначи добър лидер - проблемите се свеждат до минимум като се заплати и на двамата добре с идея за възвръщаемост плюс ползи.
Което води рискове само по себе си от всяка гледна като всеки един процес във времето.


Нещо такова, не съм способен да мисля по задълбочено в момента.

Благодаря и Респект
 
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

@GTA-RACER - поздрави за каката - да ти е жива и здрава цял живот така да те радва. :D За циганките съм съгласен - и аз не бих отишъл и го казах само за да подчертая алтернативите.

Благодаря за топлите пожелания :) Преди каката имах само разни хлапачки дето не знаят какво искат, и бях най желан и "обичан" когато имах пари, а в останалото време съм господин никой. Друго си е да бъдеш с голяма зряла жена която е наясно със себе си, наживяла се е на дискотеки, флиртове и вече нищо не я вълнува освен да живее с човек който да я обича и уважава. Имам и други приятели които живеят с по големи, а един друг приятел 80-ти набор се ожени за кака по голяма от него с 10 години, и вече и те като нас 4-та година са заедно, разликата е че ние все още нямаме брак. Когато си с по голяма от теб жена е различно, някак си по спокойна е връзката ви - не ти мрънкат че искала на дискотека, че искала това и онова и скъпи бижута и подаръци, не ти намират кусури че си такъв и не знам си какъв, не ти досажда с нищо, не я вълнуват други мъже и в главата и няма задни мисли при първа възможност да ти кръшне ( находила се е на мъже, значе че каквото имат другите мъже между краката - същото го имаш и ти ) а напротив - угажда ти, и се старае да дава всичко от себе си само и само да си с нея.

За циганките - каза ми човек който е патил. Той ми сподели че като работил бачкатор по строежи по черноморието на хотели, е бил загорял и ходил при циганки, и точно в момента когато "свършва" ( източва бойляра ) те се възползвали и го пречобвали и му взимали парите, и за това казва че там се ходи с пари точно колкото ще изхарчиш, в никакъв случай повече, освен това ми сподели че си е лепнал някакви обриви, че после ходил и на инжекции. Аз не бих отишъл при циганки да ми източват бойляра, колкото и голямо налягане да се е насъбрало, по добре грозна българка да ме източи, от колкото тия мангалки. :)

За роботите съм съгласен че вършат по добра работа от хората, но масовата автоматизация в производството действително унищожава работните места, а японците са най големите производители на роботи в света. Но мисля че ако има баланс това, няма да се стигне до цялостно изместване на човека.
 
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

( източва бойляра )
:lol:

(десет символа)
 
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

@myselfmonev - да,роботите искат ток, може би някакви смазки за консуматив и разбира се резервни части както всяка машина. Енергията като изчерпаем ресурс не я броя в случая - на работника само бойлера и евентуално отоплението на работното място ще харчат повече енергия отколкото да се захрани робота, но и в двата случая това и другите разноски ще се признае като фирмен разход ->не ти струва пари. Грешки и проблеми е възможно да даде и съответно да се наложи да платиш на човек да ги оправя и това може би е единственото в което робота отстъпва на човека, когато говорим за предимства и недостатъци и разбира се ако говорим за достатъчно напреднала технология на робота. Малка цена за това, че ще работи 24/7/365 докато не се повреди или свърши работата.
Знам, че е лошо да се мисли така, знам, че няма да е приятна гледка, но ако се замисли човек това вече е факт. Да вземем за пример японските заводи за коли - колко човека жива сила се използват там и колко от работата се върши от роботи? По мое мнение в тези заводи си важи с пълна сила вица "какво работи 9-тия човек в завода?", само дето никак не ми е смешно в случая.
Купища занаяти вече са в историята, като започнем от налбантите, точиларите, майстори на огледала и духачи на стъкло, ремонт на чадъри, ръчни часовници, производство и поддръжка на каруци, карети и прочие, телефонни оператори, купища работници в мините и по предприятията та стигнем до днешните ремонт и поддръжка на телефони, компютри и т.н. (да, знам, за някои от тези професии все още се намират оптимисти, които се мъчат да изкретат още някой и друг ден докато навършат години за пенсия или умрат докато чакат въпросната пенсия - което дойде първо, но те са на доизживяване).

И това дори не е всичко за съжаление - сигурен съм, че ако се замисли човек ще се сети още купища такива. Фактите са, че колкото повече време минава толкова по - излишен става обикновеният стандартен работяга от почти всяка професия. Ще дойде момент в който толкова хора ще останат безработни като % от населението, че просто системата ще се срине. Не може на 1000 човека трима да вземат заплата и всичко да е оки, а точно това идва с всеки изминал ден.
Тогава в един момент всичко ще се срине и ако питате мен направо ми е страшно за този момент - идея нямам какво ще стане тогава, но каквото и да е ще е лошо.
И аз ти Благодаря и разбира се Респект.

@GTA-RACER - аз също съм с по - голяма (9 години и 8 месеца) - просто ми беше писнало от ученички, които не знаят кое къде се намира и защо е там и трябва всеки път да ги учиш кое как се прави (поне тогава бяха така ученичките, сега не знам). Вече 16 години с брак и прочие окови :) ,но съм си доволен - знае си мястото, аз моето и като резултат май почвам да пускам коремче :( а как ме мързи да спортувам - просто не е истина.
За циганките - ами все още да чукна на дърво не ми се е налагало да плащам на жена за такива работи - жени бол и обикновено ако знаеш как да си поискаш няма проблем, но само мисълта за ония некъпаните би ме отказало изобщо от идеята че имам бойлер, камо ли да се пробвам.
За роботите - да, но баланс няма. Всеки гледа в края на годината в счетоводния баланс в графата "чиста печалба" числата да са възможно най - големи. Фактора "работник" с всичките проблеми и разходи с които е свързан кара фирмите да се заглеждат все по - често в машините, отколкото в обявите за работа. И това не е случайно, разбира се, точно както не е случайно, че захарчето ти за кафето е запечатано от машина. И не само то. И най - вероятно въпросната машина има вграден компютър или е до някаква степен роботизирана. Миналия месец четох някъде за модел перална машина, която при повреда се вклюва в интернет за да й направят диагностика по мрежата, за хладилник, който ти съобщава, че млякото ти свършва, за готварска печка, който можеш да включиш от разстояние чрез смс да ти сготви докато се прибираш у дома и всякакви други подобни.
Иначе чак до абсолютно напълно изместване на човека по моему няма вероятност в обозримо бъдеще - наистина има дейности, където робота ще се поозори да победи човека (при условие, че жените са безплатни не бих дал маса пари за гумена жена примерно, или в другите насоки като художници, поети, актьори, учени и всякакви интелектуалци).
Въпреки това обаче тези хора не са достатъчни да не останат 3 на 1000 работещи.
ПП. Извинявам се за дългия текст, нещо ме е хванала музата.
 
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

@GTA-RACER - аз също съм с по - голяма (9 години и 8 месеца) - просто ми беше писнало от ученички, които не знаят кое къде се намира и защо е там и трябва всеки път да ги учиш кое как се прави (поне тогава бяха така ученичките, сега не знам). Вече 16 години с брак и прочие окови :) ,но съм си доволен - знае си мястото, аз моето и като резултат май почвам да пускам коремче :( а как ме мързи да спортувам - просто не е истина.
За циганките - ами все още да чукна на дърво не ми се е налагало да плащам на жена за такива работи - жени бол и обикновено ако знаеш как да си поискаш няма проблем, но само мисълта за ония некъпаните би ме отказало изобщо от идеята че имам бойлер, камо ли да се пробвам.
За роботите - да, но баланс няма. Всеки гледа в края на годината в счетоводния баланс в графата "чиста печалба" числата да са възможно най - големи. Фактора "работник" с всичките проблеми и разходи с които е свързан кара фирмите да се заглеждат все по - често в машините, отколкото в обявите за работа. И това не е случайно, разбира се, точно както не е случайно, че захарчето ти за кафето е запечатано от машина. И не само то. И най - вероятно въпросната машина има вграден компютър или е до някаква степен роботизирана. Миналия месец четох някъде за модел перална машина, която при повреда се вклюва в интернет за да й направят диагностика по мрежата, за хладилник, който ти съобщава, че млякото ти свършва, за готварска печка, който можеш да включиш от разстояние чрез смс да ти сготви докато се прибираш у дома и всякакви други подобни.
Иначе чак до абсолютно напълно изместване на човека по моему няма вероятност в обозримо бъдеще - наистина има дейности, където робота ще се поозори да победи човека (при условие, че жените са безплатни не бих дал маса пари за гумена жена примерно, или в другите насоки като художници, поети, актьори, учени и всякакви интелектуалци).
Въпреки това обаче тези хора не са достатъчни да не останат 3 на 1000 работещи.
ПП. Извинявам се за дългия текст, нещо ме е хванала музата.

Знам какво е, и аз съм минал по тоя път - ставаш едва ли не даскал по секс, търпиш тийн-капризи, лигавщини и какво ли не... тя самата не знае такова ли и се, или дали и се ходи по малка нужда. Моите поздравления за брака с каката :) Ние без брак живеем все още, но скоро може и това да стане. Значи си наясно че като си с кака се получава нещо като вълкът сит и агнето цяло :) Нормално да е така - по спокойно се живее, тя знае какво иска, не те занимава с глупости, но за сметка на това пък много държи на теб, даже моята кака понякога ме задушава от прекалена грижовност... честно... Даже и в секса гледа да е всеотдайна, и след секс непрекъснато пита добре ли било, някъде имала ли пропуск, задоволен ли съм... ей такива работи, и това е всеки път от както живеем заедно вече 4-та година. След ядене - стигнало ли ми, добре ли било го направила. За спането - да съм си почивал, да не бързам да се будя, ако ми се наложи да ставам рано - въпроси от рода на "успя ли да се наспиш" или "почина ли си", или "не бързай да ставаш има още време, почивай си"... топло ли ми било, да ми сложела още одеяла... все пита това и онова. Но по добре да е така, от колкото да си с някоя дето стои като дърво мълчалива като пън и да си и безразличен, и тя да е само една консуматорка за твоя сметка - пример за това са кифлите. Мисля че си съгласен тук.

Иначе аз нямам шкембе, и гледам да не имам - в гърдите и корема съм плоска дъска :) но и аз пък гледам да се поддържам и да имам стегната фигура, и се старя да не пълнея, иначе ..... ужас! Пази Боже да не стана чувал с картофи. :) Като гледам има по малки от мен с едни големи тумбаци и виснали гуши, побелели коси или вече окапали... не е за думане. А аз дето съм на 34 г. как съм се запазил така че да изглеждам на 27 г. явно е ген или късмет - гледам се в огледалото и нямам нито един бял косъм и никакво оредяване на коса. :) Всичко е начин на живот и гена разбира се. :)

Това за пералните които по интернет ще ги тестват - спестява време и разходи на техниците да се разкарват по домовете, както и на теб да я мъкнеш по сервизи, вече ако проблема е голям, тогава заминава на сервиз. Това е нещо от рода на диагностиката на PC-та както аз понякога правя на приятели които са далеч с Team Viewer, но там пак имаш ограничение, само под Windows може да тестваш някои неща и да ги оправиш, но за сканиране на HDD например и тестване на RAM-памет няма как, както и други неща по хардуера. Това за готварската печка също е много удачно и изгодно - спестява време и разход на булката :wink:

Виж в сферата на изкуството ( музиканти, артисти, художници, поети ) едва ли робота ще може да измести тези хора, поне няма да е и в близко бъдеще, особено художници и поети - няма как. За музиката - по е възможно, компютрите отдавна правят музика, особено аз както съм фен на Psychedelic Trance, Goa Trance, Cyber Industrial - а тези стилове се правят на компютър, и смятам че няма да е проблем за робот да се справи. Но ако говорим за класика и опера, там вече е друго.
 
От: Робот vs. Човек в извършване на услуги?

Подкрепям за Класиката Рейсър :)

Хей, давайте по същество, голям офтопик се завъди... (Ревнувам пичове! Няма кака до мен... Садвам )

Първата ми инвестиция в работник ще е робот, засега не мога да си позволя човек тъй като не е способен да произвежда това към което съм се ориентирал.
Сферата е услуги, но с обработен материал. Поемам всичко освен изработването/работата по крайния резулт който дефакто ще промотирам, предлагам, продавам.

(Не е нещо сериозно, в свободното време даже и като хоби но с ясна цел - генериране на малък капитал + избиване на всички разходи за, и по машината. След около 3 месеца ще я имам хардуерно)
 

Горе