Ролята на предприемачеството в икономиката

blackout8

Well-Known Member
Понеже сме предприемачски форум, смятам че е добре се пусне тема и дискусия - Какво е предприемачството?
Всеки ден чета форума и виждам, много неща но малко от тях са свързани с пазар, пазарно мислене, пазарна ориентация, а още по малко предпреимачество.

Това е добра дискусия какво е предприемачесвтото и какъв трябва да е предприемача :)


[video=youtube;Z7gnIyXEE-Q]http://www.youtube.com/watch?v=Z7gnIyXEE-Q&list=PLA7F55FC7ED20B160[/video]

[video=youtube;eG5YMTESw9E]http://www.youtube.com/watch?v=eG5YMTESw9E[/video]
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Добра е дискусията, изяснява доста неща. Проф. от клипа ми преподава по Предприемачество и е един от най-добрите преподаватели с които съм се сблъсквал, знае как да преподава и представя нещата по интересен за студента начин. Утре между другото има лекция от 12:30, ако на някой му е интересно да заповяда.
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Не е дискусия, но за някои може да е полезно. Една лекция на Guy Kawasaki:

[video=youtube;jSlwuafyUUo]http://www.youtube.com/watch?v=jSlwuafyUUo[/video]
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Ролята на приедприемачеството е на сърцето на икономиката в съвременният живот. Предприемачът е мускула, който изтласква кислород и хранителни вещества към всички други органи на икономиката.
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Ролята на ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО в БеГе-икономиката е буквално никаква :wink:
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Докажи обратното :)
Продължавам да твърдя, че РОЛЯТА на ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ в ИКОНОМИКАТА на БЪЛГАРИЯ е никаква. Обърни сериозно внимание на капса, не че не се набива в очи :rolleyes:
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

И за да го направим по-разбираемо и лесно смилаемо, можем да рисърчнем кои фирмни/организации/структури реално са променили нещо в икономиката на България и после съответно ще ги анализираме и подложим на форумен тест за предприемачетво "какво е предприемачество" :twisted:
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Тук не става въпрос една фирма да е променила нещо в икономиката. Говорим за всички малки и средни предприятия(иновативни), като съвкупност, как въздействат върху икономиката.
"В МСП работят 72.6% от трудещите се в България." http://www.odit.info/?s=2&i=3018
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Е точно. Как въздействат? Еми - никак!
Най-малкото, защото вече не представляват никаква "съвкупност" :wink: и от там нищо не влиаят, дефакто нямат роля
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Това със 72% е една голяма измама. Реално 20% работят в държавната администрация. 20% в държавни предприятия (то за това и все още безработицата е само 12% :wink: ама да видим до кога бг-тупан гръбнакът ще смогва да носи :D ) 40% работят за монополисти, ЧУЖДИ компании-изедници. И едва 20% работят в НАИСТИНА малките и средни предприятия.
Врътката в "тълкуването" на одита е - какво е спредно предприятие
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Не знам къде пак отидохте, но като цяло предпримаческата култура в БГ е ниска, а само да не говоря за управленската че там трагедия вече.
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Е как да е висока, след като кой се е пробвал да предприема в тази "пазарна среда" без да е баджанак е фалирал. А управленската, кво за тях - дреме им на гъзо, дори по-добре да се тъпче на едно място
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Прав си, управлението и предприемачесвтото доста се различават.
Но виж пък от 2002 до 2008 колко бизнеса се пръкнаха и огормна част се набутаха в балона, взеха мега големите кредити на високите лихви, не правиха никви анализи за напред нивки прогностики, нищо - По едно време беше нова парадигма, и особенно 2008 като настъпи и инфлацията и като почнаха им скачат фиктивно печалбите, се мислиха за ебати и бизнесмени с невероятните ренатабилни бизнеси и после пук - не случайно дяла на лошите кредити в момента е толкова голям.

Трябва си акъл, знания, умения и ценности - не хайде хоп почвам :)

Да и бизнес средата не те стимулира с нищо, а дръжваната администрация направо ти се смее.

Ти гледаш основно държавата, аз и самата им кулутра на фирмите - комплексен е проблема - яйцето или кокошката е първо, ще се спори.
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Еми нормално. Банките им дадоха неораничено да си правят квото поискат - Надуха балона раздавайки кредити кат топъл хляб на гладиаторски борби - Пазара изпадна в дефлация - Кредитите станаха невръщаеми - Спадна потреблението - ФАЛИТИ
Кой е виновен?
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Никой :) бизнес цикъла. Ти какво чакаше държавата се намиса, да ограничава фалитите, да направи заплатите и работните места "sticky" и да стимулира всички с по чвекове :) Добре, че не направи това, но и пак големи глупости направи увелиха бюрокрацията.

Само дето преди дефлацията си беше ебати и инфалцията.
Виждал ли си данните за 2008 - търговските дефицити, дефиците по текуща сметка и най-вече нивата на брутнавъншна задлъжнялост, и от 2009 спада на ПЧИ + големите предприемачски грешки в НИ и фин. сектор имахме си всичко по учебник за края на буума и началото на бъста :)
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Най-подходящият климат за бизнес си остава умерената инфлация. Развитието на кредитната дейност - също. Ако "някой" е спомогнал за увеличаване на кредитирането при намаляващо потребление, знай, че със сигурност целта е била ограбване на дълготрайни активи, предизвикване на задлъжнялост, зависимост и общо взето ограбване и колонизиране :wink:
Аз не съм склонен да вярвам, а ЗНАМ, че това беше идеята на свръхкредитирането, предизвикано от чужди интереси на монополни компании. За това е виновна единствено държавата, съответно - управлението.
Дребният и среден предприемач няма как да бъде винен в непознаване на баш баш ултра капиталистическият манталитет, тоест целите му, след като самата държава/управление приседнала/нагъзена на чужди интереси е допуснала (по-скоро допринесла) чрез най-различни методи и похвати (наричаха ги зов за инвестиции, а по-скоро беше зов за сребърници) пазарът ни да бъде регулиран от монополни компании, за които разбира се, най-големият враг беше дребният и среден бизнес като подбудител на единствено нещо в ущърб с политиките им - конкуренцията
 
От: Ролята на предприемачеството в икономиката

Ами то не случайно имахме невероятна кредитна експанзия - кво ти говори ръст на кредитирането със 100% за година?!Луд спекулативен балон на НИ, луд спекуклативен балон на БФБ имаше компании с по 100% на година увеличения. Като вкараш в схемите че се наляха и десетки милярди, отделно около 20% дефицит по текуща сметка, който се финансираше с дълг - точно това ни чакаше. Реално ограбването беше искано от двете странни, хората мислиха че живеем в нов модел нова парадигма на социал икономическия живот - а това стане ли вече е завършека както добре знаеш.

Ни най-малко смятам че живеем в капитализъм, както ние така и западните страни - чист фашистко социалистически модел е. Както има олигархия тук така има и там.
Твърдо съм убеден, че ако имахе либезлиран пазар без монополи, до сега стоо пъти да бяхме се изчистили и вече да имаме добри растежи.
Не съм на мнение за умерена инфлация, защото тя обсулавя именно тези държавни дефицитие и мешане на паричната политика, от нея всички го обдухваме.
Давам ти пример през 19век с тези луди производителностти в повечето случаи е имало дефлация, но не монетарна а стокова :)

Има много готина книга на Питър Шиф - Crash proof, той беше един от многото австрийски икономисти които казаха какво ще се случи до най-малкия детайл. Та в книгата му пише, че бизнеса е в бизнеса на маржовете - при спад на приходна част, няма да бъде само там отразен а и в разходна част и ще се запази маржа на единица, нищо че има наличие на дефлация. Страшното иде в пирамидалните кредитни структури, но и те трябва се оставят да минат през пазарните механизми, а не да ги спасяват, то и БГ банка скришом така я спасиха преди няколко години - представляваше сериозен системен риск.

НО както и да е други теми са това, тотално се отдалчехме от предприемачеството.

Мен друго ме бърка, в този форума креативността и инициативността се свежда до съвсем малък кръг от неща, огромна част са фрее лансъри, другата част бачкат за някой, а нищожна част наистина създават нови неща. Но всички се мислят за предприемачи, странен казус:)
 

Горе