Сайт с форум към него

Здравейте,

И аз да се включа малко.

Прост сисадмин съм пък се захванах с личен проект и имам нужда от малко съвети.
Да, мога да седна да чета в Интернет, но тук има кадърни хора и ще ми спестите време ако имате желание :)

Та, имам два домейна. На единия ще хоствам блог, на другия форум свързан с блога - сходна припокриваща ниша. Като човек, който ежедневно използва много чуждестранни и български форуми, моля нека да не превръщаме темата в дискусия дали в днешно време има смисъл от форум.

За сега планирам следното:
1. Контент за двата сайта. Поне 20 поста за блога и 150 за форума.
2. Facebook страница.
3. Тwitter акаунт.

Въпросите са:
1. Има ли значение дали ръчно или автоматично поствам в социалните мрежи? Ще наглася Open Graph Twitter Cards и т.н. за да се виждат правилно.
2. Знаете ли кога един форум би достигнал критична маса? Т.е. да не се налага аз и моите орки да постваме ново съдържание? Дали трябва време за да се индексира всичко или по-скоро зависи от броя потребители?
3. Какви биха били следващите стъпки за да се трупа трафик след като изпълня планираното? Фейсбук реклама? Google Adwords? Не целя да правя пари освен евентуално в някакъв етап да се избие инвестицията за сървърните ресурси. Искам качествен трафик.

Благодаря предварително!
 
1. Не знам за Twitter, но Facebook позатегнаха режима на автоматичното постване. Има разни заобиколности, но зависи много от избраната платформа. Препоръчвам IPS за форум - може да е платена, но до колкото знам е единствената, която за момента поддържа native Oauth аутентификация, така че ще ти е по-лесна интеграцията между блог и форум, дори да ползваш различни системи. Но да, в началото няма проблем да постваш и ръчно.
2. Зависи от тематиката. По-специализиран и строго нишов форум може да си позволи да не е супер активен. Колкото е по-свободна и лекичка темата, толкова повече активност ти трябва. А кога се достига критична маса...сложен въпрос, но да речем около 3 пъти повече време след като почнеш да мислиш да се отказваш. Трудно е, просто не знам по какъв друг начин да ти го кажа.
3. Ако искаш качествен трафик няма смисъл да насилваш нещата, оставаш гугъл и личните препоръки да си свършат работата. Иначе класически лесния отговор е да правиш конкурси с малки награди тип "регистрирай се, публикувай и участвай в томбола", но това е траш трафик и няма да видиш полза от него. Ако искаш наистина качествен трафик, ще трябва просто да вложиш цялата си душа в това нещо и да си личи, няма друг начин. И да не се предаваш лесно. Хората ще забележат, ще кажат на приятелите си и така.

Мога да ти препоръчам да започнеш само със сайта - виж дали хората ще четат, дали ще е интересна темата, дали ще предизвикаш интерес. Когато завъртиш редовно коментиращи и коментарите под статиите почнат да се разводняват в по-странични теми, вече може и да помислиш за форум. Не забравяй, че няма нещо по-депресиращо от празен форум и трябва добре да се подсигуриш да му дадеш сериозен начален старт - точно това ще е работа на блога и за това ти препоръчвам първо с него да тръгнеш. Но ще ти трябват повече от 20 поста.
 
Не мисля, че да се разводняват нещата с два домейна с еднаква тематика е добра идея. Правиш го така - blog.com и blog.com/forum или обратното и си действаш. Защо ти е на два домейна!? Линкваш си с вътрешни връзки от едното към другото и всичко си остава в рамките на основния домейн. Иначе постоянно ще линкваш към друг домейн, което променя нещата драстично.
 
Не мисля, че да се разводняват нещата с два домейна с еднаква тематика е добра идея. Правиш го така - blog.com и blog.com/forum или обратното и си действаш. Защо ти е на два домейна!? Линкваш си с вътрешни връзки от едното към другото и всичко си остава в рамките на основния домейн. Иначе постоянно ще линкваш към друг домейн, което променя нещата драстично.

Защото форума е за нещо много конкретно. На сайта ще се постват общи неща в същата ниша. Чисто субективно предпочитам така, освен ако няма някакви солидни данни, че не е правилно.

@jair много благодаря за отговора! Аз също мисля първо блога да развия и след това от него да дърпам трафик за форума. През това време ще трупам съдържание и идеи.
 

Горе