Самоосигуряващо се лице и кризата с COVID-19

hap23

Active Member
Ще публикувам въпрос, който ми зададоха и отговора ми. Надявам се да Ви е полезно!

Въпрос: Здравейте, как ще бъдат подпомогнати самоосигуряващите се лица, които заради коронавируса не могат да работят, а са принудени да плащат осигуровки? Имам служителка в майчинство...Имам ли право да спирам осигуряването в този случай? Не съм счетоводител и не съм наясно...

Отговор: Здравейте! Спирате дейността за да не внасяте Вашите осигуровки като самоосигуряващо се лица. За служителката в майчинство продължавате да внасяте здравните вноски и да подавате декларация обр.1.
Т.е. може да си спестите Вашите осигуровки. Обаче ще трябва да внасяте здравни осигуровки като безработен за времето, през което сте спрели дейността.

P.S. 30.03.20 След публикуването на темата получих 2 лични съобщения как точно да се случи спирането на дейността. Искам да уточня, че посочих идея какво да се направи, вече какви декларации и кога се подават моля попитайте счетоводителите си.
Ако нямате счетоводител може да ми пишете. Цената за подготвяне на декларациите за прекъсване на дейността и съответно безработица е 30лв. Достатъчно е да имате ПИК по ЕГН. За да Ви подготвя декларациите не са ми нужни Вашето ЕГН и личнни данни.
 
Последно редактирано:
Брат, капацитет си и наистина логиката е добра и така, ще спестиш излишни пари - които не знам как точно ще се отразят на стажа, ако си самоосигуряващ се с управленски функции, но няма как.

Аз имам един въпрос, който не касае точно ситуацията, но е приета леко преди това, защото са идиоти и сега явно им е паднало. А именно - доколкото разбрах от моята счетоводителка, и се надявам да не е права, като теглиш пари от фирмената си сметка е нужно да се преведе на лична, като успоредно с това се преведе и към НАП с основание - разпределяне на дивидент. Това е тъпо, логично за тях, но нелогично за бизнеса. Трябва ми са ДА или НЕ. И ако е да, греда. :) Дивидент по принцип се плаща след като обявиш, че си разпределил сума, но когато прецениш - в края на година след примерно данък печалба. Не на всяко теглене.
 
Моята счетоводителка не ми е го е казвала това, а последната година си тегля постоянно.

Доколкото разбрах последно, първо си подаваш данъчната декларация за 2019, след това като се изчисли печалбата за периода, можеш да почнеш да си пречеждаш дивиденти от нея, като плащаш данък дивидент в същото време. Примерно ако си направил 12к печалба през 2019 и искаш да си ги преведеш като дивидент, правиш всеки месец че взимаш част от сумата, да речем 1 000лв. и внасяш по 50лв. данък дивидент или колкото е там точно процента.

Но и аз не знам, и бих се радвал да разбера.

По принцип не би трябвало да е както казваш за нормални тегления, ако и когато ти потрябват пари за лични нужди, които после ще осчетоводиш като му дойде времето, защото те дефакто не знаят за какво си ги взел - като собственик на фирмата можеш да теглиш и внасяш пари от/към фирмената банкова сметка без това да влияе счетоводно на нещата/данъците, стига накрая сметките да излизат за това какво е постъпило, какво е излязко, какви и колко данъци се дължат и кога. Или поне ние на този принцип работим/работихме до сега.
 
Логиката на тия се губи, поне до момента, в който да е полезно за бизнеса. Да речем платил си данък печалба, няма проблеми. Всичко точно. Но през година си теглиш за нужни и прочие, и накрая теглиш чертата и тогава плащаш данък дивидент на всичко теглено. Защото сумите са 1000 лв., после имаш 200 лева, после 50 лева и така, всеки месец по нещо. Разходи, които си имал като физическо лице и си решил да си изтеглиш от печалбата. Но тяхната пробита логика е, че щом са изтеглени те са на КАСА, демек, като ти направя проверка, ако през годината си теглил да речем 20К лева, ти ги имаш на каса. Оставам на страна, че все пак ще си платиш тия 5% данък дивидент - но на веднъж след всичките тегления. А не всеки път след теглене на 200 лева да мятам едни 10 лева на НАП. В цялата схема това са двойни разходи за банкови такси, което бизнеса плаща, а не скапаната ни държава. ;) Явно са решили, че малко ни цедят. :)
 
Blinky, Прекъсването/възобновямането на дейност е с Декларация ОКД-5. Съответните дати се посочват и в декларация обр.1. Няма такси. Декларациите могат да се подадат с ПИК и ел.подпис.

Стаж съответно не се зачита, все пак за този период не са внесени осигуровки.

$INeed$, нещо не сте се разбрали със счетоводителката.
ExTended правилно е писал, че данък дивиден ще се внесе след решение за изплащанена дивидент - напр. веднъж или 2 пъти годишно, не при всяко теглене. Друг е въпроса са какво са тези тегления - вижте допълненията.

Допълнения:
- за да се разпредели дивидент фирмата трябва да е на печалба.
- разбирам, че сте самоосигуряващо се лице във фирмата: в този случай не получавате ли възнаграждение за положения труд във фирмата? Все пак внасяте осигуровки и всеки месец може да Ви се плаща възнаграждение. По този начин с възнаграждението Вие като физ.лице получавате доход и парите, които теглите не отиват в касата на фирмата, а са Ви изплатени на Вас.
- парите, които теглите не уточнявате дали са за фирмени нужди - след време може да отчетете купени активи за фирмата или направени разходи за дейността на фирмата и т.н.
 
Аз малко гадно се прецаках миналата година, тъй като не си пускам заплата, защото съм пенсионер по болест, а само си плащам осигуровките, и си мислех, че от 2019 отива като приход през 2019 като физическо лице и ще плащам данъци за 2019 на тях, тъй като имам към 8 000 облекчение от данъци заради ТЕЛК, т.е. данък печалба като физическо лице, от които първите 8 000лв. приход не са облагаеми.

Но се оказа, че трябва да си плащаш заплата, примерно по 700лв. на месец, за да можеш да ги декларираш след това за 2020 и да се възползваш от данъчното облекчение в данъчната декларация през 2021. Въобще, малко омотана работа, но какво да се прави, изпуснах момента( или по-скоро бях грешно информиран какво трябва да правя) и ще си плащам данък печалба на цялата сума сега като пич. :) 800лв. лева бонус за държавата, да са им честити.

@[U]$INeed$[/U] - направено е така всичко, за да не чака държавата една година да си прибере 5-те процента. На никой не му пука какви банкови такси ще платиш, твой си е проблема. Като идеш до съда за документ и ти кажат да платиш 2лв. такса и на банката ти вземат 5лв. такса превод на някой пука ли му? Банките за това лобират, държавата си взима парите пронто, като искаш да правиш бизнес или да се възползваш от администрацията ни - плащаш. :)

По същия начин и с тези експресни поръчки на всякакъв тип документи от където и да ти потрябват - могат да ги направят за 5 минути, ако кихнеш 20-100-200лв. за експресна поръчка. Иначе 1-2 месеца си чакаш като пич за нещо, което става за 5 секунди. Легален рекет.
 
Последно редактирано:
След публикуването на темата получих 2 лични съобщения как точно да се случи спирането на дейността. Искам да уточня, че посочих идея какво да се направи, вече какви декларации и кога се подават моля попитайте счетоводителите си.
Ако нямате счетоводител може да ми пишете. Цената за подготвяне на декларациите за прекъсване на дейността и съответно безработица е 30лв. Достатъчно е да имате ПИК по ЕГН. За да Ви подготвя декларациите не са ми нужни Вашето ЕГН и личнни данни.
 
Значи 3 пъти годишно, сега не е при всяко теглене. Това е добре. Според нея така излиза. Да, и аз знам, че е лудост и реших да потърся второ мнение. То така или иначе го правим всяка година, като ми каза и нещо за тримесечие, пък за всяко теглене. Не съм счетоводител, не мога постоянно да следя сайта на НАП за приетите им глупости и се надявам, че като си плащам счетоводство, те да могат така да ми го направят, че аз да оперирам с парите си, и пиявиците да получат своето от това, което аз съм изкарал. Нали така е устроен този велик свят. :)

Колкото до тегленето, приискало ми се е да намажа някой с лубрикант в 00:00 часа. И съм решил да си изтегля от фирмената сметка, това което съм си спечелил честно. Казвам честно, защото имам опция и да се водят "невидими пари". И за да го направя, ми се видя лудост хем да си преведа по лична сметка от фирмената, хем да преведа на НАП веднага след това, и от личната ми вече да тегля. Съжалявам, ако малко плоско разсъждавам, но всеки в схемата си получава парите, а схемата не ми харесва да се диктува така ограничаващо в ущърб на този който е дойната крава.

Добре, нека обобщим. Тегленето може да е от фирмена, на края на година или в средата (ако обявяваш два пъти разпределяне на дивидент) плащам 5% дивидент. Няма щуротия, тези пари да минат по лична, после от там към мен, само и само да имало следа по жицата. То не е ли логично, че щом се теглят, то те са реално от собственика на фирмата. И са в неговите ръце, а дали са на каса, дали са изхарчени за лични нужди, накрая се тегли чертата и се превежда дължимата сума към НАП, тия велики 5%. Както казах, не съм вещ, но се възприемам като адски логично мислещо същество, а когато логиката започне да се кара с практиката, нещо ми смърди.
 
Виждам, че доста неща за този въпрос не са Ви ясни /по никакъв начин не искам да Ви обиждам, само констатирам/.
Няма такова нещо, че за всяко теглене трябва да се плащат 5% данък. Също така МОЖЕ да се теглят пари от фирмената сметка в брой. Не е задължително само да се превеждат по Ваша лична сметка.
 
Виждам, че доста неща за този въпрос не са Ви ясни /по никакъв начин не искам да Ви обиждам, само констатирам/.
Няма такова нещо, че за всяко теглене трябва да се плащат 5% данък. Също така МОЖЕ да се теглят пари от фирмената сметка в брой. Не е задължително само да се превеждат по Ваша лична сметка.
Не ме обиждаш ни най малко. Честно казано, обиди (ако има такива) от теб и още няколко човека от форума тук ще приема с високо вдигната глава, поради факта, че компетенцията ви в дадена област надхвърля дори и най-високите нива в нея. ;) За което адмирации.

Да, явно не ми е било обяснено както трябва. Защото определено знам какво чух и дори я накарах, аз да го повторя пред нея, за да ми потвърди и да ми изпищи съзнанието от това решение. И най-вече ми стана странно друго - как никой никъде не изпищя по социалните мрежи и сайтове за тази толкова грандиозно гласувана и приета "промяна".

Бъди здрав и здрав, човече. ;)
 

Горе