Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

mantaman

Well-Known Member
Трябва да подкарам една складова програма на два отдалечени компютъра които да работят на обща база, след време ще трябва да се добави още един отдалечен от останалите два който да работи със същата база.

До тук ми минават няколко идеи ама реално още не съм решил какво да го правя

Първи вариант - VPN - Направих връзка между двата компютъра показва ми че фърчат пакети обаче компютрите не мога да се видят помежду си - Единият беше с ХП и групата му беше Уоркгруп другият 7-ца Групата му беше Хоумгруп - Направих нова група на ХП - то Хоумгруп обаче там не виждам другият компютър - и ми писна и съм го зарязал за сега.

Вторият вариант - Виртуална машина с Виртуал бокс на Оракле - на единият компютър и с Тим вюър да го управлявам отдалечено - Между двете машини си правя локална мрежа те ще са в една и съща мрежа и ще са си взели едни и същи настройки от рутера

Трети вариант - Обяснява ми го един специалист най професионално било така - излиза около 3к - Нов сървър Хюлет Пакард имало на промоция най ниският им клас за около 1000лв като далаверата е че в тази цена влиза Уиндоус сървър последна версия - Докупува се РАМ и хард за него че оригинално е малко паметта а хард май въобще няма. След това се купуват пакет лицензии за Ремоут Десктоп за около 1000лв и бачкало безотказно

Четвърти вариант - Незнам дали е технически възможно оригинално в програмата няма такава опция - по някакъв начин да се излъже програмата и базата да бъде качена на някой хостинг.
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

А защо не пренасочиш портовете на програмата навън и втория компютър да се закача през интернет към базата на първия? (работи, но не е защитено).

Вариантът с VPN е добър и защитен. Компютрите не се виждат поради липса на рутиране от единия към другия (когато набере VPN компютъра си взема друг адрес и си променя рутиращата таблица). Трябва да се направят рутирания.

Аз бих сложил един микротик рутер (120 лв), на който се вдига VPN сървър. Отдалеченият компютър набира VPN, без да си взема default Gateway и с две рутирания в микротика се озовава в локална мрежа с първия и готово. Третият компютър се добавя аналогично.

Нищо лично към колегата, които ти е дал съвет, но такова решение за 5000 лв ....
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Първото нямам представа как трябва да се направи

ВПН-на би трябвало да е направен правилно защото го прави доставчика на интернета на единият компютър - По скоро си мисля че има проблем с имената на мрежите между ХП и Седмицата ама не му остава време да мине да го види.

Единият от рутерите мисля че има такава опция трябва да я разровя - Купих го около 80лв и мисля че точно това ми обясняваха че може да прави и че за това е по скъп.

Човека който ми го обясняваше няма никакъв материален интерес просто ми каза как го правят в големите вериги където има много отдалечени магазини складове и тн. и цена от 3000лв не мисля че може да ги уплаши
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Пак казвам, не искам да обидя колега, който те е посъветвал това.

Според мен имената на мрежите не са проблема. Дано се справите по-бързо с проблема.

Поздрави
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Кирил Ако имаш корпоративен клиент с 5 отдалечени обекта как би го реализирал ???
 
колко е тежък този складов софтуер защото windows впсите почват от 8 долара (512ка) - това е горе долу тока който ще изхарчи един компютър за месец ако е включен
http://www.burst.net/winvps.php

фирмата е сериозна и имат и датацентър в Манчестър кача им се софтура и може някакъв ремоут десктоп или VNC клиент има безплатни няма нужда се взима уиндоус сървър
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Програмата ми се струва че не е тежка - А колкото до тока той компа и без това стои нонстоп включен
 
еми тогава това с ВПНа ми се струва най лесно и икономично рутера да създава впн и дистанциионите да се връзват към него точно както е написал kirilbug (и после всички са в една ip мрежа) няма нужда да е микро тик ако имаш рутер който поддържа впн в книжката на рутера си пише как се настройва (поне на един тплинк съм виждал) а теста дали работи може да го направиш от втори комп с връзка през нета на телефона да се вържеш към впна на рутера и след това да пуснеш клиента на сладови софтуер и да го вържеш към сървъра ( можеби е добра идея да се ползват статични ип за вътрешната мрежа) просто идея си нямам как работи този скалдов софтуер с повече от един клиент и мрежа...
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Складовият софт си работи добре в мрежа - Четох обаче че при ВПН-а май има някакво ограничение че само един клиент може да се закачи което е неудобно когато ще трябва да се добави нов компютър - Но това може би важи само за оригиналният уиндоуски ВПН
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Абе гледах го хамачито но ми се струва че във безплатната версия няма възможност това да се направи
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

С VPN бих го реализирал. Най-доброто, което може да се направи е и при отдалечените компютри да имаш рутери, които да набират VPN-а, да не се занимава потребителя да набира VPN. По този начин правиш отдалечените офиси (примерно) в една локална мрежа. Единственото ограничение е Интернет скоростта и надеждността.

Само като предложение, тази счетоводна програма, няма ли WEB версия? Това решава всички проблеми.

P.S. Hamachi-to ще ти реши проблема, но е доста ненадеждно.
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Трябва да знеш как се държи софтуера през бавна мрежа. Ако не е опинизиран за отдалечена работа може да се окаже че впн-а е кофти (невъзможен) вариянт. И тогава ти остава само нещо от типа отдалечена конзола.

Скоро един приятел се премести в нов офис без окабеляване. Има 5 компютъра свързани в мрежа, ползват шернати папки и принтери. Идеята му беше да работи през wifi n. да ама не. Става но е много по бавно, с което се свиква нянак си докато не дойде специалиста да му инсталира някаква деловодна програма. В тази програма бяха тестово вкарани 100 тина документа, и реално не можеше да се ползва през wifi (през кабел работи супер с повече от 10 000 документа). И човека си направи окабеляване.
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Ако не е 100% секретна базата на скалда, може 99.9% базата да се хоства и всяка машина да се свързва към нея. Кажи име на програмата да я разгледам (като друг вариант има web версии на складови програми и дори демо версията с ограничение в продуктите е доста добра).
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Да ти кажа повече от месец инсталирах и деинсталирах всички български складови програми които открива Гугле и не намерих безплатна версия която да може да върши реално работа за нормално работеща фирма с няколко обекта които трябва да работят на една база но да ги води поотделно - тоест да може да разглеждаш обектите по отделно но и да получаваш консолидиран отчет.

Въпросната програма на която се спрях в крайна сметка е Сторехаус Про - 125лв за първият лиценз и по 50лв за всеки следващ - От всички програми които пробвах през последните месеци тази има един от най интуитивните интерфейси лека е и бачка много добре. За БГ има два недостатъка - Не може да бъде свързана към касов апарат за да издава автоматично касови бележки след пускането на стокова разписка и не може да попълва автоматично данните на фирмите като въведеш само данъчният номер.

Остава да успея да я направя да бачка на отдалечени компютри в локална мрежа :)

ПП
Иначе като реално безплатна и работеща с много функции и много добра поддръжка мога да похваля програмата на https://www.unicontsoft.com/bg/download.html

Обаче е толкова тежка (тя е цялостно решение за управление на бизнеса - не е само складова програма) и толкова сложна че след една седмица борба и много добра поддръжка от фирмата въпреки че им казах че ползвам безплатната версия
При тази програма фри версията е ограничена само за една база данни за една фирма - Всичко останало е напълно функционално
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Сега гледам че вътрешните IP-та на двете мрежи са различни единият рутер раздава от 192.168.0.1 а другият 192.168.1.1

Може би това е проблема след като се върже ВПН-а да не се виждат
 
От: Свързване на Отдалечени компютри в Локална Мрежа VPN

Сега гледам че вътрешните IP-та на двете мрежи са различни единият рутер раздава от 192.168.0.1 а другият 192.168.1.1

Може би това е проблема след като се върже ВПН-а да не се виждат

Локалните мрежи след рутерите както и групите нямат нищо общо. VPN сървъра работи на зададен порт и раздава айпитата на клиентите. T.e. порта се отваря в стената или forward-ва към локалното айпи на сървъра. Останалото се конфигурира чрез VPN сървъра и се опработва от клиента. Може мрежите да са ти 100.100.100.100 и 1.1.1.1, а VPN-а да раздава 10.10.10.10 Значение няма. Има доста решения на проблема ти, за мен най-лесен е http://openvpn.net/index.php/access-server/download-openvpn-as-vm.html Конфигурацията му е елементарна и работи с много малко ресурси ( аз съм го пускал на VPS с 64MB рам ). Инсталираш, после качваш клиента (има си документация) и си свиркаш.
 

Горе