Система за видео уроци

Здравейте,
Харесва ми идеята за взаимопомощ.
Това, което бих искал да направя, е видео портал с уроци.
Иска ми се да направя поредица от бизнес клипове. Проблемът е, че нямам система, а да си пиша собствена нямам нито нерви нито време :)
Попаднах случайно на тази : http://www.videouchitel.com , и въпреки че се познавам от години със собствениците на компанията разработила сайта, ще трябва да заделя сериозна сума за тази система.
Търся нещо подобно, безплатно. Не ми трябват модули за смс-и и разплащания, целта на проекта не е печалба и не смятам да има платени регистрации/видеа и други подобни.
Бях чел за Moodle, и това че има подобни възможности.
Ако някой би могъл да сподели впечатление от подобна система, моля да драсне 2-3 реда.


Надявам се, че съм успял да опиша какво търся. Ако някой има нужда да зададе уточняващи въпроси, моля, нека заповяда.

Поздрави!
 
От: Система за видео уроци

Ако няма да правиш нещо много голямо, с много на брой уроци, можеш да използваш Wordpress със някоя тема за видео споделяне. Има специализирани за курсове и уроци, които имат страхотни неща (виж тази -> http://themeforest.net/item/wplms-learning-management-system/6780226 ), но не са безплатни.
 
От: Система за видео уроци

Здравей Влади,
Благодаря за отговора. Това , че темата е платена, не е проблем, идеята ми беше да не стъпи на 2-3К лева.
Един въпрос, как дефинираш "нещо голямо, с много на брой уроци", в смисъл слагаме някаква бройка като условна граница, а след това системата няма да понесе ли?
Като брой видеа не съм се замислял, но с течение на времето ще се увеличават. Да кажем, според свободно време разбира се, но поне 2 видеа на седмица мисля да качвам.

Поздрави!
 
От: Система за видео уроци

Edx, едни от най-големите във този бранш(LMS - Learning Management System) са си отворили кода и е достъпен в GitHub. Описано е как се инсталира, като голяма част от кода е на Python(това е перфектен проект за хората, които искат да научат Python, трябва да "прочетат"), но има и ruby и NodeJS.

Moodle има същите функции, натоварването не би трябвало да е проблем за България, а ако стане проблем съм сигурен, че ще има хора, които да осигурят сървър за линк/спонсорство. Това изглежда е по-лесния и бързия начин, докато първия е много по-добър ако някой иска да научи няколко от най-новите трендове при изграждането на модерни уеб приложения.
 
От: Система за видео уроци

А защо вместо да е на твой сайт, не си направиш канал в youtube ?

А иначе уроците на каква тематика са, че ми е интересно :)
 
От: Система за видео уроци

Първо, благодаря на всички отзовали се.
Като цяло идеята за LMS не ми харесва, не за друго, но самата структура "Курс" не искам да я има.
Да, видеата ще са според категория, но самото понятие курс е твърде обвързващо, хора които се записват за курса, провеждане на курса, не искам да има такива неща, поне за момента. Идеята ми е влизаш избираш категория и гледаш избран клип.

Youtube не искам, защото ставам зависим от тях, на един познат, в друга сфера, му репортнаха видеата, и затриха над 800 такива, и няколко години труд, разбира се ги имаше и на файлове, но трябваше да преработва доста по сайта си.
Сървъри и bandwidth има предостатъчно, тези не са проблем.

Колкото до самите уроци, ще са насочени към бизнес (стартъпи, планиране, стратегии, маркетинг и т.н.), (agile) project management, business analysis, ще има и математика, ще има и програмиране , като в началото ще наблегна на Java-та в тази категория. Като цяло видеата ще са в области, в които се занимавам.

В краен случай, ще сядам да пиша, като гледам как върят нещата. Днес си направих архитектурата на системата, остава и да я подхвана отнякъде. Лошото е, че в този период времето е малко (свободното).

Поздрави!
 
От: Система за видео уроци

Записвам се за темата, дръж ни в течение какво става около проекта :)
 
От: Система за видео уроци

Moodle е решението, точно система за обучение. В частност поддържа и видео и не само....и е open source. Имам пуснати 3 системи за последните 6 месеца, за съжаление извън БГ. Работят на VPS-и, не че не става на споделен, ама е мъка.
 
От: Система за видео уроци

Благодаря, надявам се неделя да имам време да разцъкам малко в Moodle и да видя дали ще ми допадне.
Стана ми интересно, относно edx системата, за която спомена Copywriter, не знаех че е пусната в GitHub.

Благодаря, момчета!
 
От: Система за видео уроци

Не, аз работя с Мудъл от години и с оглед описаното като желан начин на работа, Мудъл не е подходящ вариант. По-скоро това, което препоръча Владо - Уърдпрес с видео ориентирана тема. Има една много добра и безплатна такава в сайта на Templatic - Free Video Theme.
 
От: Система за видео уроци

Действително, тази тема се приближава до това , което имам като идея в главата си. Малко ми е претрупана, но това може да се оправи.
Странното е, че не исках да е тип youtube система, а реално точно към подобно нещо отиват нещата.
Благодаря за линка, ще мисля този уикенд.
 
От: Система за видео уроци

Здравейте,
Обещах да пиша като има някакво развитие.
Подкарах системата на edx.
В момента все още разглеждам, не бих могъл да дам някакво мнение , освен че изглежда обещаващо.
 

Горе