След ограбването с касовите апарати - слагат скенери с връзка към МВР в хотелите

happyslacker

New Member
След като успешно бяха усвоени едни пари от продажбата на касови апарати с връзка към НАП, има идея за още печалби - да се сложат скенери за лични документи в хотелите и данните да се пращат директно в МВР. Така ще се знае кой е ходил на хотел и с кого - личните данни на правещите разни неща по хотелите ще лъснат. Щели да ловят терористи с тази система.

МВР предлага електронни четци за документи в хотелите като антитеростична мярка

Лора Филева каза:
Отсядате в хотел. Вместо да попълните адресната карта с данните от личните ви документи или да ги предоставите на служителя на рецепцията, вече ще има устройства за разчитането им, които ще изпращат информацията в реално време до полицейското управление. Това е новата идея на МВР, представена от директора на полицията в Бургас комисар Милен Димитров на среща с браншовите организации на собствениците на хотели в началото на този месец, завиха представители на бранша. Целта е тя да започне да се прилага от новия летен сезон. Мотивът на МВР е, че по този начин ще могат да бъдат засичани терористи, фалшиви лични карти и хора, които се издирват в България или в Европейския съюз. Димитров дава пример с атентатора от лятото на 2012 г., когато загинаха седем души.

Лора Филева каза:
Правозащитници и представители на неправителствени организации обаче видяха противоречие на новата система със закона за гражданската регистрация, според който данните за българите се дават на властите само при поискване, а не автоматично. "При поискване е точно обратното на автоматично и това ще е категорично нарушение на закона", смята адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма Достъп до информация" (ПДИ).

Знам къде беше миналия уикенд
Идеята на МВР да следи в реално време посетителите на хотели в България е технологично осъществима, но доста спорна


Асен Георгиев каза:
"Ало, Кирчо, здрасти. Как я караш? Да, и аз съм добре. Чакай малко. [Поздрави, г-н Цветанов] Кажи сега…" През последните години телефонните разговори, по средата на които един от събеседниците поздравяваше бившия вътрешен министър или дежурния оперативен работник от служба ДОТО, не бяха рядкост.

Асен Георгиев каза:
Въпреки множеството неизвестни обаче предложението на силовото ведомство може да има положителен ефект поне в една насока – разработването на нов пазар, фокусиран върху решения за автоматично прехвърляне на данни от лични документи в софтуерни продукти, което да става във формат, удобен за по-нататъшно обработване. Именно това е и основният продукт, който стартиращата компания на Михаил Стоянов и Мартин Кулов разработва.

Асен Георгиев каза:
В момента на пазара в България съществуват решения, които донякъде могат да се използват за автоматично сканиране и въвеждане на данните от личните документи в цифров документ. Те обаче са ограничени до разпознаване на определена част от личните документи и операторът трябва да въведе част от информацията на ръка. Според Мартин Кулов цената на тези решения освен това е далеч по-висока от тяхното предложение, стигайки до 2000 евро. Цената на продукта на RETiDoc е 300 евро. Предприемачите в момента довършват първата финална версия, която ще влезе в продажба буквално до няколко седмици, а вече имат и лист с чакащи клиенти от различни сектори на икономиката – нотариални кантори, застрахователни компании, малка банка и други. Очакват да имат около 1000 клиента до края на годината. С приходите от тях, както и с нов рисков капитал, за който преговарят в момента, планират излизане и на европейския пазар.

Май новия закон ще облагодетелства фирмите, които разработват подобен софтуер. Интересно е коя фирма ще усвоява комисионните от продажбата на софтуера. Цена на софтуера: 300 евро (като за българи - 500 евро). Такса "пренос на данни" - 20 евро на месец. Честито на печелившите. Плащащите да му мислят.
 
От: След ограбването с касовите апарати - слагат скенери с връзка към МВР в хотелите

На практика хотелиерите са задължени да носят всеки ден тези данни в МВР! По този начин ще се намалят злоупотребите от страна на хотелиерите и ще махнат една задача от гърба им. Реално това ще е полезно за по-едрите в бизнеса, както и за тези, които правят бизнес на места, където няма близко МВР.
 
От: След ограбването с касовите апарати - слагат скенери с връзка към МВР в хотелите

Мечтата на държавата, да знае къде по всяко време са УфСите му!
 
От: След ограбването с касовите апарати - слагат скенери с връзка към МВР в хотелите

А защо и е изобщо на държавата да знае кои лица ползват услугите на хотели и кога?

Защо такива данни за клиентите се събират от хотелите, но не се събират от магазините за хранителни стоки? А във всички останали търговски обекти? С какво хотелите са по-специални, че трябва да ги товарим с това абсурдно задължение?

Хайде тогава да задължим хората да си носят GPS тракер, който да праща данни директно в МВР. Направо да са закачени за краката на гражданите - като на престъпниците. И който се опита да го махне - веднага да идва спец отряда и да го арестува. Защото всеки гражданин е потенциален престъпник и терорист. Нали това е презумпцията, заради която се записват данните на всички граждани, които ползват услугите на хотели?

[video=youtube;pdIA0jeW-24]http://www.youtube.com/watch?v=pdIA0jeW-24[/video]


Вени Марковски на 03.19.10 каза:
Мога да ти отговоря: защото, за разлика от нас – великите българи, наследниците на хан Кубрат, страшилищата за китайците, пра-родителите на европейската култура и т.н., и т.н., трима немци са седнали и са спретнали 2 минути филм, без да се правят на велики. Т.е., докато ние се правим на велики, те работят тихо и кротко и доказват, че са граждани.
Мога да ти отговоря и другояче, разбира се: при 82 милиона немци, има 3-ма, които са направили този филм. Т.е. при 8 милиона българи, тук има само 0,3-има, т.е. недостатъчно “материал” за направата на подобен филм.
:(
 
От: След ограбването с касовите апарати - слагат скенери с връзка към МВР в хотелите

Айде стига, че направо образите от 1984 на Оруел ще оживят :)
 
От: След ограбването с касовите апарати - слагат скенери с връзка към МВР в хотелите

Еххх, мами*ата му. Шом ще има лапачка стават ужасно иновативно настроени.

То реално pgachev е прав. Маса от дребните или отдалечени хотелиери, или не спазват наредбите, или да кажем молят бакшиша, който те е докарал да изчака пет минути. После му връчват една двулевка и заръка да остави листчето на което са ти надраскали данните кат минава покрай участъка. Ужасно конфеденциално! :)

Никой обаче няма да си направи устата да се проучи или преразгледа въпроса кому и до колко е нужна дори сегашната "система". Вместо това както винаги ще надупят всички наред.
 

Горе