Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Аз не знам подробности, но бих го направил по този начин:

Закачам се в някой предприемачески форум като този, или примерно BHW (има достатъчно много подобни форуми). Започвам да пиша ценни неща - предполага се, че след като мога да генерирам идеи, то имам достатъчен ресурс да ги споделям безплатно. Градя имидж и събирам последователи. Заедно с това си правя блог, където също публикувам идеи, както и друга интересна информация. Закачам и FB, Туитър, видео канал.

След като натрупам популярност издавам книга - най доброто от XYZ. и я пускам за 7 долара в WF (примерно). Вероятно ще продам доста, ако наистина хората ме харесват какво пиша. Естественно им събирам мейлите за да мога да ги уведомя за новите си идеи и трикове. От време на време им препоръчвам някой афф линк или друг мой продукт.

Закачам нещо като форум на блога си, понеже е по-удобно да се води дискуся от колкото с коментари. Ако форума се разрастне правя палтена секция. С парите наемам модератори. Поканвам други светила да постват във форума и съответно да си предлагат техните продукти без да прекаляват. Нежно и умно.

След около 2-3 години това или ще е замряло или ще е достигнало мащаб достатъчн да се издържам докато се забавлявам.

Ed Dale и много други го правят, значи работи, ако човек го може. Корена е генерирането на идеи и работа за без пари в началото (но получаваш удовлетворение от това че си харесван, което не е малко, все пак не всичко е пари, нали).

Аз позавам чвек с идеи, но той е толкова вглъбен да си мисли идеи, че не приема моите. Желая му успех. Аз нянам този потенциал, за съжаление, още повече на английски.

Друг вариянт би бил е да си наемеш персонал който да работи върху идеите ти, ако ти самият не го правиш. Или да е под формата на JV. Да, могат да ти ги откраднат, но световният бизнес се крепи на доверия, не на ...

Няма как да има бизнес между хора, които не си вярват. В България сме много убременение, забелязвам. По света хората са по-доверчиви.

В крайна сметка няма какво да се загуби - това е win win формула. Така и така аз(или ти) тези идеи няма да ги реализираме, следователно няма да спечеля от тях. Ако намеря кой да работи вместо мен мога или да спечеля или да не спечеля, но не и да загубя (освен пропуснати ползи, еее..)

И най хубавото е че това е инвестиция без участие на пари. (освен някой дребни незначителни разходи). И никъде не е казано, че идеите трябва да са реалистични, те просто трябва да бъдат харесвани.

Мися, че това е добър начин да се започне бизнес под формата на хоби. Забелязвам доста народ посвещава голяма част от свободното си време (следователно им е хоби, приятно им е да го правят) да гради имидж по форумите.
 
Re: От: Re: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го прави

Тази книга може и да е добра, обаче като видях какви други неща е писал същия автор... Например видя ли думичката "квантов" в писанията на някой, който пише за психологическа самопомощ, ми светва червената лампичка "Внимание, шарлатанин!" - вижте точка 3 от наръчника за шарлатани.

Вероятно квантовата механика е ключова в разбирането на това как функционира мозъка. По темата са писали истински учени като Роджър Пенроуз (вж. Новият разум на царя - има я в някои от библиотеките - онези сгради, където има много книги на хартия и ти дават да ги четеш след като си платиш съответната такса за ползване на библиотеката). Обаче много шарлатани пишат неща, които не са фалсифицируеми (и следователно са ненаучни).

Прав си, голяма част от мотивационните автори ползват "ненаучни" методи и названия, а думата "квантов" вероятно е начин за продаване на повече. Но това не означава, че това, което пишат, е лъжа и измама. В крайна сметка голяма част от мозъчната дейност е непонятна за учените, така че терминът "ненаучен" е малко неприложим тук - никой не може да дефинира "ненаучен" при положение, че не знаем всичко за мозъка.

Антъни "Тони" Робинс, Брайън Трейси, покойните Зиг Зиглар и Наполеон Хил, както и още много от най-големите автори на подобна литература залагат на маркетинга, но те далеч не са шарлатани. Голяма част от теориите им са придобити чрез ужасно много житейски опит в помагането на хора, така че те на практика са един вид статистици, тълкуващи събраната емпирична информация. "Истинските учени" не са се отдали на помагането на хора до такава степен, до каквато изброените по-горе хора са, така че "истинските учени" вероятно дори не разбират напълно това, което авторите преподават. Нещата на Тони Робинс например са ми помогнали адски много - взаимствал съм толкова много идеи и философии от него, че се промених доста (към по-добро). В крайна сметка целта на "шарлатаните" е да ни помогнат, а ако успяват, няма никакво значение доколко науката ги признава.

P.S. Онази статия за вредното влияние на положителното мислене, която ти развяваше из форума, е показателна за това, колко close-minded са т.нар. учени и как дори не разбират идеята за положителното мислене, кога и как се прилага. Мързи ме да обяснявам защо мисля така, но който иска да разбере как правилно се използва положителното мислене, ще го направи.
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

(допускаме, че изкарването на пари само по себе си не е приятно и забавно, а скучно и глупаво).
Изкарването на пари е досадно нещо.
Изисква толкова много неща да се правят, че, като направиш парите, може да се окаже изгубено време. Стара аксиома е, че парите се правят по-бавно и трудно, отколкото се харчат.
Смятам, че в живота има хиляди по-интересни и приятни неща за правене. В крайна сметка, на един човек не му трябват кой знае колко пари, за да живее.
Повечето хора се занимават с може би най-досадната дейност, която човек е успял да измисли - ходят на работа. Докато са на работа, умът им е зает главно с мисли по въпроса какво ще правят след работа. Като успеят да стигнат до това време, пък от ума им не излизат мислите, че утре пак ще трябва да ходят на работа. Класическото словосъчетание "затворен кръг" е житие-битието на повечето хора.
Няма нито един биологичен вид в познатия ни Свят, който да прекарва живота си в "ходене на работа". Освен homo, незнайно защо наречен sapiens. :confused:
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Затова са измислили другата формула парите създават пари и парите работят за теб :)
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

listen to the money talk :D

[video=youtube;PmyzFsYEdco]http://www.youtube.com/watch?v=PmyzFsYEdco[/video]
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Парите не са достатъчни за да мотивират хората. Даже в много случаи печалбата може да действа демотивиращо!

Вижте какво казва Даниъл Пинк:

[video=youtube;rrkrvAUbU9Y]http://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y[/video]

Препоръчвам книгата му „Drive“ (преведена на български като „Мотивацията“).

Който иска да научи повече за мотивацията, препоръчвам да се запознае с книгата на Даниъл Пинк „Мотивацията“, а също така може да гледа и това видео.

Може би ще се изненадате, но много често парите демотивират хората, вместо да ги мотивират. И това е демонстрирано с експерименти.

Забавно е да четеш книги за психология, в които идеите са подкрепени чрез експерименти с хора (а не празни и недоказани, изсмукани от пръстите на някой луд „психолог“ псевдонаучни глупости). Помислете си например защо Encarta на Microsoft е в историята, а Wikipedia продължава да се усъвършенства от доброволци, на които никой не плаща.

Друга интересна книга (написана от истински учен психолог) - „Самоконтрол“ на д-р Кели Макгонигъл (преглед на книгата, PDF). Подзаглавието „съзнанието може всичко“ е грешка на българския издател - не му обръщайте внимание (знам, че звучи като написано от шарлатанин; това го няма в оригиналната книга). Написаното в книгата се базира на експерименти с хора (има и с маймуни - за сравнение; оказва се, че маймуните се справят с някои задачи по-добре от хората!).

За по-любознателните: The Greatest Instruments.

(Тук във форума много потребители пишат безплатно разни неща. В същото време пазарната цена за писане на уникални текстове е доста над нулата. Помислете над това преди да решите, че може и да не четете книгите, които посочих по-горе.)

Връзки:

26 страници от „Мотивацията“
Идва ли краят на Мотивация 2.0?
Даниъл Пинк - Мотивацията: Изненадващата истина за това, което ни движи напред
Самоконтролът – част 1 (част 2)
Няколко идеи за борба с постоянното отлагане
Още няколко идеи за борба с постоянното отлагане

* Връзките са „натурални“ - не ми е платено за да ги публикувам. Два от блоговете към които линквам са направени с идеална цел - на тях няма реклама. Последния блог даже не се знае кой го пише (има само електронна поща за контакт). Хората редактират Уикипедия без да им се плаща. Пишат качествено съдържание без да им се плаща. Помислете над това.

(Вместо да се занимавам със създаване на печеливши сайтове, аз писах в този форум безплатно - от връзките в подписа ми нямам почти никаква печалба и не очаквам такава.)
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Разбира се ,че парите не са достатъчни да мотивират хората да извършват някаква дейност. Даже съм на 80% сигурен ,че хората които въртят парите /наистина големите пари/ не изпитват някаква тръпка от това ,че печелят пари. Парите им сами по себе си нямат никаква стойност. За тях е по-важен успеха ,който гали егото им.
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

и аз имам едно такова ТОДО
ама все оставам назаден план доста неща
къде се крие причината
че съм мързелив
неук
немит
несресан
ненахранен
незадоволен
нежен:)
все неща от психологията, дето и аз не мога да вдяна с кое да почна
но прди всичко с ДИСЦИПЛИНАТА във всяко едно отношение се печели!
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Дисциплината печели само и единствено, ако човек знае към какво се стреми, какви цели има. Дисциплината сама за себе си е безсмислена. То е като да си чистиш дома без да има нужда от чистене. Трябва да има движение, нещо да се прави и тогава дисциплината е идеален инструмент.
А виждам, че има едно голямо неудовлетворение - с повтаряща се частица "не" отпред. Липсата на цел и мотивация водят до такива оплаквания.
 
Последно редактирано:
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Понякога логичното трябва да е подкрепено от желание, от бързо решение и други причини, за да се предпочете пред нелогичното. При мен особено важи частта с желанието, защото, когато логичното е по-трудно да се постигне мързелът оказва важна роля. :)
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Логично не винаги значи прашилно следователно не виждам проблем в това чошек винаги да следша логиката.
 
От: Случва ли ви се да знаете какво е логично да направите, но да не го правите?

Моя проблем е по-различен - измислям какво и как да направя и след като всичко ми се проясни - просто изгубвам интерес.

Ако имате подобен проблем - това може да е ADHD.

Повече по темата:

ADHD може да има редица предимства, така че не бързайте да се "лекувате". Това, че се продават хапчета не значи, че това състояние е добре изучено и действително просто корекция на допамина ще ви направи "невротипични" (neurotypical). При хората с ADHD има разлика не само в допаминовите рецептори, но и в невронните връзки (не само в "хардуера", но и в "софтуера"). Тоест да лекувате ADHD с лекарства е все едно да се опитвате да накарате компютъра ви да работи по-добре като промените захранващото напрежение.

Проблема с ADHD може да се задълбочи от ползване на Интернет.

austenallred каза:
I don't know if it was age or that I was finally rid of the many stimulants I used to have, but my mind just slowed down. I concentrated on everything, and, perhaps especially because I was speaking Russian, I could literally recall every word of every conversation I had. I sat down in the mornings and studied the intricacies of the Russian language for an hour straight without blinking an eye. I read the Old Testament cover to cover; something that would have made me literally pull my hair out just a year earlier.

Then I went home. I got an iPhone, I got on the Internet, and it all came back. I try to limit the stimulants, (I've become very minimalistic), and I usually spend a lot of the morning with a calmer mind, but... I work online. I love the Internet. And I haven't yet been able to calm my mind like it was for those two years.

Източник.

Разбира се, внимавайте със самодиагнозата и особено със самолечението - да не вземете сега да си правите експерименти с разни субстанции.

Имайте предвид експеримента на Розенхан, както и ефекта на Форер.

Симптомите на ADHD при децата твърде много наподобяват симптомите на това да бъдеш... дете. Продавачите на лекарства сега потриват алчно ръце...

toiQhNb.jpg
 
Последно редактирано:

Горе