Собствена марка за хранителен продукт?

Jnr88

Member
Здравейте,
Бих искал да попитам следното, ако някой е запознат. Имам идея да създам собствена марка солети с моя марка и опаковка. Разбира се, нямам завод за такива изделия и ще се обърна към вече съществуващ да изработва продукт за мен. Но в процес на обмисляне на нещата трябва да знам какво ми е необходимо, чисто юридически, за да започна.

В момента една от бутилиращите компании за минерална вода има такава политика - да създадеш собствена марка, а те просто да ти сложат етикета на бутилката и да ти продадат продукта, а ти да си го разпространяваш и да търгуващ с него.

Относно храна, съм сигурен, че трябва да имаш фирма (това е ясно, касов апарат, банкова сметка и т.н.), склад, който да е регистриран в БАБХ и цялата бумащина с книгите, които се попълват ежедневно. Замислям се какво пропускам в цялата ситуация...задължително ли е да патентовам тази марка или това е само ако не искам някой да ми я вземе? Разбирам, че трябва първо да проверя да не е защитено името, което ще измисля...
 

Blinky

Owner
За фирма - мисля, че в нужно при всякакви положения. Все пак ще продаваш бранда под някакво юридическо лице нали? Нужно е да се види бранда дали не е регистриран или има друг такъв.
И само да попитам, някаква уникалност около продукта имаш ли? Цената ли ще е по-добра, вече изградени канали ли имаш, или добре подготвени маркетинг стратегии? Питам защото всичко друго като юридически въпроси лесно се уреждат, продажбите е важно да са предвидени. ;)
 

Jnr88

Member
За фирма - мисля, че в нужно при всякакви положения. Все пак ще продаваш бранда под някакво юридическо лице нали? Нужно е да се види бранда дали не е регистриран или има друг такъв.
И само да попитам, някаква уникалност около продукта имаш ли? Цената ли ще е по-добра, вече изградени канали ли имаш, или добре подготвени маркетинг стратегии? Питам защото всичко друго като юридически въпроси лесно се уреждат, продажбите е важно да са предвидени. ;)

Привет :)
Уникалността на продукта се крие в опаковката и визията. Постоянно се убеждавам, че именно това продава, а не толкова качеството на самия продукт. Към настоящия момент работя във фирма, занимаваща се с внос на стоки от чужбина и тук хората ги купуват именно заради визията (въпреки че и вкуса не е лош). Имам изградени някои канали на база настоящата ми професия, но се ориентирам сериозно към поемане по собствен път. В началото на идеята съм и тепърва ще подготвям стратегии и всичко останало, но искам да опипам почвата, за да не остана неприятно изненадан от нещо недомислено.
 

Jnr88

Member
хаха, ти хубаво ще брандираш някакви солети, а после как ще ги продаваш.

Ще се дистрибутират в по-малки магазини на първо време...нямам ресурса да напълня големите вериги веднага.

chris-123 каза:
Здр много странно аз също съм мислил по този въпрос даже исках да правя и собствем доматен сок на ишлеме. Ако ти е сериозна идеята може да поговорим в тази насока.

Здравей,
Идеята ми е още в начален етап, но ще се свържа с теб като я дообмисля :)
 

Jnr88

Member
идея си нямаш с какво се захващаш и как се дистрибутира.

Идея си нямам с хранителен продукт, защото още не съм проучил.
Дистрибутирам вносен алкохол в цяла България ежедневно и съм доста наясно с тънкостите и т.н. За целта ползваме дистрибуторски фирми в по-големите градове.
 
Здравей,
Мога да ти дам информация относно търговска марка - може да провериш в tmview ( https://www.tmdn.org/tmview/welcome ), дали я има вече регистрирана и в кой клас( храни, играчки и т.н.) Такси към патентното ведомство са 590лв( 190лв в началото , 400лв ако мине успешно регистрацията). Срока за регистриране е 12-14 месеца. Друг вариант е щом измисляш нова опаковка, може да регистрираш промишлен дизайн - никой няма да може да опакова солетите с такава опаковка,дизайн,начин който си измислил. Таксите са по-малко за регистриране на промишлен дизайн. Най-добре се срещни с патентен консултант да ти обясни кое е най-добре за твоята ситуация. В сайта на патентното ведомство има данни за регистрираните консултанти по градове и по специалности( инженери, адвокати и т.н.) . Не рекламирам услуги на консултанти, просто в петък правихме консултация и накратко ти казвам как са нещата.
 

Jnr88

Member
Здр Колега докъде стигна с солетите

Здравей,
Отправил съм официални запитвания, но за пореден път се убеждавам, че е трудно да се работи с плиткоумни българи. Някои обявиха космически цени за опаковка, а други за продукта. Трети изобщо не отговарят. Надявам се до края на месеца да имам вече ясна представа какво се случва и дали се случва...
 

Shamsina

Member
Здрасти. Ако ти е интересно, мога да ти напиша за някои от подводните камъни, които да имаш предвид при подобни начинания на ишлеме.
 

Странникът

Well-Known Member
Отправил съм официални запитвания, но за пореден път се убеждавам, че е трудно да се работи с плиткоумни българи. Някои обявиха космически цени за опаковка, а други за продукта. Трети изобщо не отговарят.

А ти какво очакваш - да те приветстват с отворени обятия? Та ти си им конкуренция!
 

Shamsina

Member
На мен би ми било интересно...

Започвам с това, че на бг пазара такова чудо като private label няма. Но е популярно по други държави. Там има производства, които се занимават точно с това - те ти произвеждат нещото, останалите процеси са при теб. Респ. има традиции, договори, правила и изградена практика. При нас такова "ишлеме" да го наречем не е много популярно. От опита ми до момента с няколко категории продукти - с бг производителя не се пишат мейли, а се говори по тел и се уреждат срещи.

Има голям риск, ако не попаднеш на читав производител да:
ти откраднат рецептата(ако е твоя),
да те цакат със суровините(без значение кой ги доставя),
да не излизат продуктите с търсеното от теб качество,
в периодите на пикови производства да бавят поръчките ти,
да те надцакват, когато играете на общ пазар,
да ти създадат проблеми в случай на занижен контрол на продукта, въпреки ХАСАП и ИСО 22000.

Но пък, ако попаднеш на читав производител, има добри шансове за добър бизнес, тъй като си доста гъвкав и нямаш тромави процеси по производство и съпътстващите изисквания и документациии.

И може би най-важното - не се оставяй да зависиш само от 1 производител, защото така може да ти "извива ръчичките" образно казано за всичко и по всяко време, особено, когато обема производство нарастне.

Ако има още нещо, пишете, ще помагам, ако мога.
 

randb

Member
Здравей, имам опит от над 9 години в маркетинга, търговски маркетинг и изграждане на устойчиви брандове с добра дистрибуция в международна компания, която произвежда различни продуктови линии и повечето са на ишлеме от Румъния, като в това число солети (само че солетите не се предлагат на българския пазар, но почти всички останали продукти като сокове, нектари, напитки, кафе, бисквити и чипсове - да). Една от марките ни е с над 20 години история на пазара на бързооборотни стоки и месечно правим милиони левове оборот. В последно време съм се ориентитал към консултиране на микро, малки и средни производители дигитално задвижвани т.е. подготвям им дигитална маркетинг стратегия, но консултирам и относно офлайн стратегия - позициониране, изграждане на дистрибуция, мърчандайзинг и т.нт

Ако имаш интерес и нужда от помощ, пиши.

П.С. Ако tanipo чете това, скоро и на него ще му помогна, просто сега ми е малко лудница :)
 
Последно редактирано:

Горе