Собственост върху сайт

rastaman

New Member
Какви документи са необходими за регистриране на собственост на сайт? Питам тъй като го разработвам с още един човек. Регистриране на ЕТ? Какви документи трябва да се подготвят за да пише, че двамата имаме 50% участие. Какви документи трябва да се представят при евентуална продажба? Предварително благодаря.
 
От: Собственост върху сайт

Значи ООД. Какво още е необходимо? Има ли значение на чие име е домейна и възможно ли е домейн да се купи от двама души? Предварително благодаря.
 
Последно редактирано:
От: Собственост върху сайт

А какво става ако домейна е на съдружника-трябва ли да ми прехвърли 50 % или собствеността върху домейна няма значение за собствеността на сайта. Необходимо ли е да регистрирам ТМ?
 
От: Собственост върху сайт

А какво става ако домейна е на съдружника-трябва ли да ми прехвърли 50 %
да

Необходимо ли е да регистрирам ТМ?
не е задължително, ако не се налага
 
От: Собственост върху сайт

Добре ако домейна е нает какво се прави? И някой наясно ли е с правата върху домейн когато става въпрос за двама души и т.н.
 
Извинявай ама вие да не сте купили google.com, че толкова му мислите? Съдейки по въпросите ти идея си нямате как да се сдружите, а доколкото разбирам сайта още е под кривата круша. Ако искате да подходите сериозно консултирайте се с адвокат относно дружествения договор и действащ счетоводител за отчитане на разходите за придобиване на актива (сайта и свързаните с него разходи). Домейнът се наема а не се купува (грешен изказ), но като го наеме фирмата ви той е в разпореждане на фирмата. Ако домейнът е на съдружника и искате и двамата да придобиете равни права върху него (т.е. да си го "имате" 50:50) вариантът е съдружникът да го апортира в капитала на дружеството. Пак опираме до момента, че ви трябва юрист, а не съвети по форумите.
 
От: Собственост върху сайт

зависи кой го е купил ако е единия от вас можеш да му искаш договор и ако наистина става въпрос за много кинта можеш да искаш и нотариална заверка, отиди да ти го направи някой адвокат

ако е на фирмата, вече зависи на кого е тази фирма, можеш да поискаш участие, ако и ти си в екипа, там вече вие си знаете
 
От: Собственост върху сайт

Какво толкова сложно има - правите една фирма, в която всеки от вас има дял 50% (или колкото процента се договорите) и прехвърляте домейна на фирмата.

По този начин фирмата ще бъде собственик на правото за ползване на домейна и при положение, че всеки от вас има 50% дял от фирмата това на практика значи, че сте си разделили домейна по равно.

Ако фирмата притежава търговска марка иметонадомейна.com или името на фирмата е Иметонадомейна.com - още по-добре (така по-трудно ще ви го откраднат).

Ако домейнът е .bg (или друг подобен с толкова много бюрокрация) ще е най-трудна кражбата му.
 

Горе