Софтуер като услуга

svguru

New Member
Преди време направих една сравнително проста, но функционална система за лично счетоводство. Може да се използва от всеки, включително фирми за водене на т. нар. „неофициално“ счетоводство. Това, което си мисля е дали би имало смисъл да я пусна като услуга online? Вече се използва в една фирма, и е еднофирмена, но лесно би могло да се коригира така, че да бъде мултифирмена с изолирани данни между фирмите.

Това, което си представям:

1. Потребител се регистрира и създава профил. Може да добавя допълнителни потребители към профила си, но първия се явява собственик и администратор.
2. След активация използва системата

Двоумя се дали да допусна до 100 документа месечно, например с free достъп и необходимост от платен достъп за повече документи или просто да разчитам на реклама?

Как мислите, има ли подобно нещо смисъл и ако да, платен достъп или free? Идеи?

Благодаря предварително!
 
От: Софтуер като услуга

free с ограничения и реклама по страниците и платено без нито едно от двете. Това е по-удачно според мен.
 
От: Софтуер като услуга

„неофициално“ ако имаш предвид черната каса дали ще има много навити да си ги водят online :)
Не можах да разбера какви точно функции предлагаш за да се прецени.
 
От: Софтуер като услуга

Преди 3,4 години правих за един амариканец една Invoice система и да ти кажа нямаше нищо free в нея.За създавене на потребител си плащаш. Отделно си плащаш ако искаш към тоя потребител да бъде закачен друг като подчинен.Примерно "Шефа" си плаща за акаунт и след това ако иска да добавя акаунти на служители се плащаше за всеки поотделно месечна такса (забележи). И още няколко такива допълнителни неща за който се плащаше. В крайна сметка незнам дали тоя проект видя бял свят.

Тъй че с такъв софтуер с повечко реклама и да ти кажа добри пари можеш да печелиш от някакви месечни такси.
 
От: Софтуер като услуга

Благодаря за бързите отговори!

„Неофициално“ имам предвид, че няма за цел да пресмята заплати, осигуровки, данъци и въобще нещата, които трябва да се декларират а просто това, което по-скоро има характер на лично счетоводство - дрехи, консумативи, транспортни разходи и т. н.

Това, което системата представлява е най-обикновено двустранно счетоводство, където дори сметките нямат нищо общо с Националния сметкоплан. Какво може да прави:

1. Дефинират се видове сметки - например приходи, разходи, контрагенти, пари, стоки
2. Дифинират се видове документи - получено плащане, извършено плащане, начислено задължение, изплатено задължение и т. н. като за всеки вид документ се определя кои са възможните типове сметки от дебита и кредита
3. За всеки тип сметки се дефинират сметки - напр. „Сметка уникредит“, „Каса офис“, „Каса магазин“, „Комисионни банка“ и т. н.
4. Поддържа отчети - приходи и разходи, Плащания, наличности, разчети
5. Автоматични операции - например всеки месец се начислява наем, такси телефони и т. н. Системата към определена дата създава тези операции по предварително зададен шаблон.

В общи линии всичко необходимо за организиране на лични финанси или финанси на малка фирма. Не се припокрива с официалното счетоводство, защото ако при официалното доста неща не се признават за разход или ако се признават има особени критерии/изискване за документи, то това е предназначено просто като един тефтер за ежедневните плащания и задължения.
 
От: Софтуер като услуга

Единствения проблем на тази система е, че ако е онлайн не можеш по ноикакъв начин да гарантираш конфиденциалност на информацията - откъде да знам аз, че не предоставяш информация на други лица за моите приходи и разходи, а съвсем сигурно е че ако от някакви служби (полицейски или данъчни) ти поискат моята информация ще си длъжен да им я дадеш - едва ли ще има сериозен човек, който да си изложи на такъв риск личните финанси.
 
От: Софтуер като услуга

може да хванеш будали с ниска цена, но никой с два грама мозък няма да си довери кирливите ризи някъде там в облака, ако ще и да им покажеш, че имаш всичките сертификати на ISO 2700x;

иначе можеш да използваш направеното като демо версия с ограниченията, а за платения абонамент да е на локален сървър при клиента
 

Горе