Споделен или VPS хостинг? Трябва ми малко помощ да взема решение.

cyberpower

New Member
Така ще започна с това че по принцип не ми трябва VPS дори не знам как се ползва това чудо, но намерих няколко оферти за много евтини VPS сървъри при това с доста прилични features.

Ето и някои на които се спрях:

http://www.gigevps.net/vps.php

RAM : 384
HARD : 20GB
BANDWIDTH: 200GB
Uplink : 1000Mbps (1Gbps)

Месечна такса: $5.95
Годишна такса: $45


http://quickweb.co.nz/wht-budget#openvz

RAM : 256MB of RAM | 384 MB RAM Burst
HARD : 12GB
BANDWIDTH: 120GB

Месечна такса: $6

И това е цена без промо кодове ако потърся още малко сигурно още ще смъкна от цената. Та сега дилемата е дали да си купя VPS (уж трябва да е по бърз и ще излезе доста по евтино) или споделен хостинг. Ще помоля и по запознатите да ме светнат малко какво се задава в тези настройки дето ги иска в началото:

Hostname:
NS1 Prefix:
NS2 Prefix:
Root Password:

примерно имам домейн www.mydomain.com закупен от godaddy значи ли това че трябва да задам?

Hostname: www.mydomain.com
NS1 Prefix: ns1.mydomain.com
NS2 Prefix: ns2.mydomain.com

и какво се прави после, как да насоча домейна от godaddy да сочи към сървъра?
 
От: Споделен или VPS хостинг? Трябва ми малко помощ да взема решение.

По принцип VPS-ите са по-евтини, защото продавачът само ти го продава и почти не се занимава (на практика ти администрираш сървъра във виртуалната машина). Казват му "unmanaged VPS". По-скъпия вариант е "managen VPS" - тогава поддръжката се задължава да ти оправя проблемите вътре във виртуалната машина. Има и "semi-managed VPS", което е някакво маркетингово извращение - нещо средно между "имаш поддръжка" и "нямаш поддръжка" - обикновено когато не казват подробности е именно това :)

Освен това рискът да се кракне целия сървър наведнъж е по-малък при VPS (ако се кракне само една виртуална машина това на практика не се отразява на функционирането на останалите). Заради този по-малък риск и цената е по-ниска (ако сървър се ползва само за хостване на виртуални машини, рискът да бъде кракнат е минимален).

Имай предвид също и че част от дисковото пространство на виртуалната машина се изразходва за операционната система (около гигабайт при минимална инсталация).
 
От: Споделен или VPS хостинг? Трябва ми малко помощ да взема решение.

Цяла вечер се претрепах да чета по темата и общо взето доста се надъхах за тези unmanaged VPS само дето още доста ще трябва да по прочета докато реално успея да постигна някакви резултати, но като цяло концепцията много ми допадна определено е нещо което си струва да се научи. Ако знаеш някакви ресурси по темата ще се радвам ако споделиш.
 
От: Споделен или VPS хостинг? Трябва ми малко помощ да взема решение.

Например може да ползваш Kloxo вместо cPanel (върши същата работа, но за някои функции трябва да прегледаш целия интерфейс за да ти стане ясно как стават).

Имай предвид, че след като си платиш за "unmanaged VPS" получаваш една минимална инсталация на избрана от теб Линукс дистрибуция (надявам се, че не смяташ да ползваш Windows) и парола на root. Трябва да се свържеш през SSH и да инсталираш Kloxo или каквото ще ползваш (ако не е инсталиран предварително, което е малко вероятно). Ще трябва и от време на време да обновяваш програмите с уязвимости (експлойти), за което трябва да знаеш с коя команда се пуска системата за управление на пакети.

Накратко: ще трябва да имаш основни познания по администриране на Линукс.

Разбира се може и да не инсталираш никакъв контролен панел - става и с редакция на конфигурационните файлове на Apache, Bind и още няколко програми, които даже не знам как се казват (тъй като ползвам контролен панел, който ми спестява ровичкането по конфигурационните файлове).
 
От: Споделен или VPS хостинг? Трябва ми малко помощ да взема решение.

По принцип cPanel не ми трябва особено много а така като гледам той оскъпява доста нещата 15 или 18 долара на месец което за малкото неща които правя с него да най-често добавя някой cron или суб-домейн не си струва да ги давам тези пари по добре да ползвам някоя безплатна алтернатива. Разгледах няколко примера за това как се добавят нещата към ubuntu и като цяло не изглежда голяма филисофия трябва ми само PuTTy да се свърза към сървъра и да въведа няколко команди, а самото обновяване до колкото разбрах става с един ред код за някои по advanced техники за оптимизиране на самата система явно ще трябва да се прочете малко повече.
 

Горе