Според Gartner, инвестициите в IT сферта през 2012 г. ще намят темповете си на растеж

Blinky

Owner
Едно от топ събитията говорещи за тези мрачни прогнози са:

1. Наводненията в Тайланд, което ще намали доставките на HD (твърди дискове) с цели 25% в предстояшите 6-9 месеца от новата година. Като реално се надяват разрушените фабрики да бъдат възтановени, за да можат пак да изпълняват поръчките си. Последствията от тези наводнения ще се усетят през цялата 2012-та и от части през 2013-та. Знае се, че Тайланд е най големия производител на твърди дискове и компоненти за тях в целия свят.

2. В Западна Европа ще се отчете лек спад.

3. Световната криза.

През миналата 2011-та година, IT сектора отчете 6,9% ръст, като в цифри това е 3,7 трлн. долара. За разлика от миналата, според Gartner, тази 2012-та няма да има планирания 4,6% ръст, а едва 3,7%, което реално е разлика от по-малко от 1%. В цифри положението излгежда доста по внушително.

Комбинацията от дефицита на HD-ове и предпазливото потребление на компютри са оснивните причини Gartner да предвижда такава година за IT бранша.

Това са нещата в световен мащам. За БГ IT сферата май нещата ще са в не лош ръст, поради по-бавното ни развитие, което май според мен ще си е предпоставака да си гоним миналогодишните ръстове. За сега гледам, че освен световните фактори, нищо друго няма да е като негативно влияние. Защото освен световните, част от %-та се влияе и от локалните / териториялните фактори.
 
От: Според Gartner, инвестициите в IT сферта през 2012 г. ще намят темповете си на ра

Тая истерия с хардовете е просто за бой....

джаркомпютърс си имат някакви наличности на склад, купени при едни цени, ама като станаха наводненията и фабриките на WD пострадаха и гледаш - цените на техните хардове в БГ веднага литнаха нагоре - нищо, че става въпрос за складови наличности, получени отпреди 1 месец на съвсем други цени. Печалбарски номерца...

сега ги гледам цените им - има спад с по 20-тина лева на хародвете на WD в джара (за стандартните говорим, не за преносимите, при тях е още повече), нещо за коледа са си напълнили гушките и сега са пристигнали партиди, които да продават на маааааалко по-реална цена.

А в бълХария ИТ сферата винаги си е била на едно балканско ниво, като изключим по-сериозните чужди фирми, които не търпят шуробаджанащината.
 

Горе