Статистика

Iva_

New Member
Рейтинг - 0%
0   0   0
Здравейте,

Имам няколко задачи за решаване, които не мога да си обясня как се решават, а ми е нужно знанието, а не конкретиката. 1045166_10200268682859387_1338712977_n.jpg Ако някой знае как се решават нека да пише, ще се договорим за цена, защото не знам колко да предложа. Задачите не са лесни, а аз не искам дамо решения, а и някакво обяснение.

Очаквам отговорите Ви!
 
От: Статистика

Здравейте,

Имам няколко задачи за решаване, които не мога да си обясня как се решават, а ми е нужно знанието, а не конкретиката. Виж файлът 13213 Ако някой знае как се решават нека да пише, ще се договорим за цена, защото не знам колко да предложа. Задачите не са лесни, а аз не искам дамо решения, а и някакво обяснение.

Очаквам отговорите Ви!

Ето ти едно ПРИМЕРНО пресмятане по една от задачите... :)

Комбинираш процентите и гледаш вероятността

8562859c.png
 
От: Статистика

Не знам от къде са взети тези задачи, но са написани доста неграмотно, а явно става въпрос за някакво печатно издание.
 
От: Статистика

mvmrik, не коментирам грамотността... нужно ми е да разбера логиката на задачите... например последната обхваща комбинаторика, разпределение на случайни величини, формула на Бейс и какво ли още не... просто са много неща наведнъж и не успявам да се ориентирам и търся помощ...
 
От: Статистика

1. Задача


Решение : Търсим вероятността човекът да е болен при условие,че тестът му е положителен,т.е. търсим В(б|+).
По условие вероятността за заболяване е 1%,т.е. В(б) = 0.01 => В(здрав) = 0.99. По условие вероятността при условие,че човекът е болен,тестът да е + е 100%, т.е. В(+|б)=1,а вероятността при условие,че човекът е здрав,тестът да е + е 5%,т.е. В(+|з) = 0.05. Използваме формула на Бейс, за да намерим търсеното :

В(б|+) = В(+|б) В(б) / ( В(+|б) В(б) +В(+|з) В(з)) = 1.0,01 / 1. 0,01 + 0,05.0,99 = ...

Iva_ пуснах ти и решението на 2рата задача на лично. + насоки за 3тата задача

ПП
Пари не искам :) (за протокола)
 
Последно редактирано:
От: Статистика

Здравейте,
Много се извинявам ,че ползвам чужда тема, но се нуждая от помощ с няколко задачи по статистика. Видях, че в този форум има хора, които наистина разбират от тази много сложна за мен материя и искрено се надявам да получа помощ. Предварително благодаря.

1.Ръководството на една дъщерна фирма желае да обнови електронноизчислителната си техника. Съгласно препоръките на общия мениджмънт на компанията оптималният вариант е ежегодно да се обновяват 18 % от компютрите. При проведено анкетно проучване на 90 служители от дъщерната фирма е установено, че 21 от тях са направили заявки за подмяна на персоналния компютър, с който работят. Може ли да се твърди, че ако тези желания бъдат удовлетворени, ще бъде спазена политиката на компанията по отношение на обновяване на компютърната й техника при риск за грешки от първи род, равен на1 %?

2.Собственик на бензиностанция възнамерява да инвестира средства в закупуването на машина за миене на автомобили. За целта той е поръчал на служителите си, които зареждат колите с бензин, за една работна смяна да задават на всеки пети клиент въпроса "Бихте ли използвали услугите на автомивка, ако такава се построи към бензиностанцията?" При това от анкетирани 48 клиенти 16 са отговорили положително. Това окуражило собственика и той закупил автомивка. След монтирането й той поръчал на служителите си да проверят дела на клиентите, които са използвали новата услуга. Оказало се, че от 40 анкетирани чрез същия способ 15 са използвали и автомивката. Има ли основание собственикът на бензиностанцията да счита инвестицията си като успешна, или не, като при това допуска риск за грешки от първи род, равен на 1 %?

3.Мениджърът на една обувна фирма се безпокои от повишения брой рекламации през последния месец. Той желае да установи дали причината е в доставчиците на ходила или в некачественото им подлепване. За целта от една партида с 8000 ходила той е излъчил случайна безвъзвратна извадка от 200 ходила. Резултатите от проверката показват, че 5 % от получената партида не отговарят на предварително договорените с доставчика условия. Да се построи доверителният интервал, в който с гаранционна вероятност 95 % може да се твърди, че се намира действителният процент на некачествените ходила от цялата доставена партида.
 

Горе