Счетоводен въпрос за Dropship

От: Счетоводен въпрос за Dropship

Акаунти тази случка ще я разкажа за втори път и се извинявам че се повтарям.

Тази бюрокрация не е навсякъде има бели страни където няма такива чудеса за една такава страна е историята от преди няколко месеца.

Фирмата ми в УК е регистрирана по ДДС и когато наближи краят на първият тримесечен период когато трябва да се подава декларацията по ДДС за мое най голямо учудване получих обаждане от тяхното данъчно и със много любезен глас ми казаха че ми се обаждат за да ме подсетят че наближава дата за първата ми декларация - Няма нужда да ти казвам че бях потресен - Също така много любезно попитаха дали имаме някакви проблеми с попълването на декларацията и ако е необходимо да ни помогнат - Това вече беше капака - Благодарих им и им казах че използваме счетоводител. Самите декларации са опростени максимално и предполагам че с тях се справят и хора с под средно интелигентно равнище.
Отделно от това знаеш ли колко е глобата за неподадена навреме декларация - 100 паунда същото е и с декларациите за годишните доходи - Тук наскоро слушах по БГ телевизията как плашеха хората че който не си подаде в срок декларацията ще бъде глобен 3000лв (щото ни е по висок стандарта)

Така че не бъди сигурен че навсякъде е така като в България и група Африкански държави
 
От: Счетоводен въпрос за Dropship

Ето конкретни операции на зададения въпрос, но имай в предвид че помоща от специалист никога не е излишна.

1. Получаваш заявка от клиент и издаваш фактура, може да е след плащането. Примера е разгледан за фирма регистрирана по ДДС.
Dt 411 (Клиент) - 1320
Ct 702 (Приходи) – 1100
Ct 453 (ДДС продажби) – 220
1. Получаваш плащането от клиента.
Dt 501 (Каса) - 1320
Ct 411 (Клиент) - 1320
2. Закупуваш стоката от доставчика в UK примерно. Тъй като си фирма рег. По ДДС в BG фактурата която той ще ти издаде е с 0% ДДС. Прави се протокол за самоначисление на ДДС който се отразява в двата дневника по ДДС и така реално ти не плащаш ДДС-то. Счет. Операция е проста и не съм я описвала по долу. Ако закупуваш от Китай или друго място извън ЕС тогава митото и ДДС-то ги плащаш на митницата за да освободиш стоката. Тогава трябва да включиш митото в стойноста на стоката а ДДС-то го ползваш като данъчен кредит и го отразяваш с митническата в дневниците по ДДС.
Dt 304 (Стоки ) – 1000 (с включени 10 лв мито)
Ct 401 (Доставчици) – 990
Ct 457 (Разчети с митница) - 10
3. Отписваш продадената стока по покупна цена. Така в сметка 702 е останало кредитно салдо което показва каква е твоята печалба.
Ct 304 (Стоки ) – 1000
Dt 702 (Приходи) – 1000
4. Плащаш на доставчика и митницата
Ct 503 (Банка) -1200
Dt 401 (Доставчици) – 990
Dt 457 (Разчети с митница) - 10
Dt 457 (Разчети с митница) - 200
 
От: Счетоводен въпрос за Dropship

А аз само да отбележа че стоката вероятно въобще не би трябвало да минава през БГ - Ако говорим за дропшипинг
 
От: Счетоводен въпрос за Dropship

А аз само да отбележа че стоката вероятно въобще не би трябвало да минава през БГ - Ако говорим за дропшипинг

Освен ако крайния купувач не е от БГ предполагам.

А за митото то се подразбира че от UK няма мита.
 
От: Счетоводен въпрос за Dropship

Много е трудно крайният купувач да е от БГ при схемата на дропшипинга щото с тия ниски прагове за ддс и мита като почнат да им кацат стоките по митниците и ще ореват светът.
 

Горе