Счетоводни разходи по ООД (интернет стартъп с глобален пазар) и осигуровки

Ivan VG

New Member
Здравейте,

Аз съм основател на интернет стартъп, който се занимава с обучение за компютърни игри (Дота 2 за момента).

Проектът ни вече набира скорост и затова ще регистрираме фирма - ООД. Без регистрация на фирма няма как, по легален начин, да искаме хората да платят за услугите ни.

Разходите по регистрацията на фирмата са 300 лева, което считам за адекватно. Но нещата, които ще изпиша отдолу, са истинският проблем.

Въпросите ми са следните:
1) Все още нямаме доход. Получавам 0лв на месец. Аз, като управител на фирмата, какви и колко данъци / осигуровки трябва да плащам на месец? От една счетоводна къща ми казаха, че при мен минималният праг бил 900лв, което е равно на ~250лв. осигуровки всеки месец. На мен това ми се вижда лудост. От приятел-предприемач пък чух, че има вариант като управител и собственик да не плащам никакви осигуровки?
2) Пак тези хора от счетоводната къща ми казаха, че трябва моментално да се регистрирам по ДДС, тъй като плащания на територията на ЕС се облагат с ДДС винаги. Е, да де, ама казаха, че дори и да нямаме много клиенти, 400-500лв на месец за счетоводство не ни мърдали. Какви са тия цифри... да не би да имаме 5 000 транзакции на месец... (става въпрос за транзакции по $5 от PayPal)

Накратко - имаме потребители от целия свят. Идеята е да регистрираме фирма и вкараме платежна система, за да се записват в сайта ни срещу $5 на месец и в замяна да получават образователни клипчета. Как седят нещата откъм разходи за счетоводство и осигуровки за управителя и другия съдружник? Искаме да минимизираме разходите си по-възможно най-ефикасен начин, без да пречим по какъвто и да е начин на дейността на фирмата.

Благодаря Ви!
Иван
 
Последно редактирано:
От: Счетоводни разходи по ООД (интернет стартъп с глобален пазар) и осигуровки

1. Можеш да не плащаш здравни осигуровки, но не и никакви. Като самоосигурено лице към момента ти е най-евтиния вариант, приблизително 108 лв и някакви стотинки. Това не са разходи на фирмата и не се приспадат при изчисляването на годишния данък.

2. Да, наистина ти трябва ДДС регистрация, дали ще е на общо основание или по чл. 97а разходите са едни и същи. За 5000 транзакции счетоводстовот ще ти е много над 400-500 лв. За до 150 документа можеш да намериш и нещо в диапазона 200-250 лв.
 
От: Счетоводни разходи по ООД (интернет стартъп с глобален пазар) и осигуровки

"Получавам 0лв на месец": докато не започнете да имате приходи може да не се осигурявате - един вид фирмата няма дейност.
При ООД съдружниците могат да са и на трудов договор, при трудовият договор може работа на 2 или 4 часа.
Т.е. минимален осигурит.праг 900 лв., при 2-часов работен ден се получава осигуровки на 225лв.
При ЕООД собственикът не може да е на трудов договор!
 

Горе