Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Fozzy

Well-Known Member
Давам малко насоки и съвети, за грешки, които да избегнете при старта си онлайн. Не ангажирам никой с мнението си, но това са част от нещата, които много време ме тласкаха назад.

1. Не бъдете грандомани.

- Много хора започват като мен, с идеята да направят голям и известен уеб сайт, с който да си докарват прилични посещения и приходи. НЕДЕЙТЕ! Големите и хубави ниши вече са си наложили играчите и пробиването там е адски трудно, времеемко, хабящо пари и най-важното - с нисък шанс за успех. Вече съм на принципа (и действително е по-лесно), че е по-добре да имам 100 сайта, които ми правят долар на ден, отколкото един, който ми прави по $100.

2. Съобразете се с конкуренцията.

- Отделяйте възможно най-дълго време за проучване на конкуренцията и разберете дали можете да се борите с нея. Доказано е, че около 80% цъкат в Гугъл на първият резултат. Много по-добре е да имате малък сайт с ключова дума, която се търси 1000 пъти в месеца на първо място, отколкото такъв, индексиран по дума, която се търси 100 000 пъти, но пък намиращ се на страница "n". Така ще имате повече посетители и съответно печалби. Така че, НЕ ПОЕМАЙТЕ БИТКИ, които предварително са обречени.

3. Бъдете постоянни.

- Това е много важно. Не 1 или 2 пъти съм продавал сайтове за смешни пари, които след 4-5 месеца са правили НА МЕСЕЦ повече, отколкото са ми платили за тях. Много от работещите онлайн се отказват точно, когато са на прага на успеха.

4. Мислете глобално.

- Ориентирайте се към световния пазар. Само помислете, колко е населението на България и извадете 69-те процента, които не ползват Интернет всекидневно. Малко хора останаха, нали? За сметка на това англоговорящите САМО в САЩ са близо 250 млн. Това ви дава един много широк пазар. Не стига, че тези хора са десетки пъти повече отколкото всички в България, ами те имат и Интернет култура, т.е. научени са да пазаруват онлайн.

5. Четете, развивайте се, винаги бъдете информирани.

- Това е едно от нещата, които съм спазвал и ми е помагало. Ако сте решили да си изкарвате парите с Affiliate (например), в началото, докато започнете да си докарвате прилични и най-вече постоянни приходи, НЕ СПИРАЙТЕ да четете относно афф маркетинга. Отделяйте два пъти повече време за четене, отколкото за работа по сайтовете - само в началото. Другото нещо, развивайте се, не тъпчете на едно място, винаги прилагайте нови и нови техники, похвати и т.н. Трето, винаги бъдете информирани. Интернет и технологиите всекидневно се променят. Тези промени пряко ви засягат и вие НЕ МОЖЕТЕ да си позволите да не сте в час с нещата.

Успех!
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Май отдавна не съм ти давал репи :p

И един съвет от мен: Разширявайте се постепенно. Сайтовете са като тестото - трябва им малко спокойствие, след като сте ги ръчкали здраво, давайте им време да "набухнат". През почивката, подхващайте по нещо ново.
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Fozzy страшна статия + реп от мен! Само с едно не мога да се съглася напълно от точка 2.
Според мен винаги е хубаво да се целиш някъде по-напред, но точно толкова, че да те мотивира и да не те демотивира. Затова не трябва да се пада духом ако нямаш резултати незабавно, а тези пред теб изкарват Х пари на месец. Трябва упорство, труд и да гледаш конкуренцията, така че да можеш да предложиш на потребителя нещо по-добро от тях.
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Аз пък с точка 1 въобще не съм съгласен. По този начин се ограничаваш страшно много и се обричаш завинаги да си с малките сайтчета по 1 долар :) Ако така разсъждаваха и "играчите" в началото, едва ли са щели да станат това, което са в момента.
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Моята грешка е , че се захващам с повече от едно нещо на веднъж.
Не правете като мен, води до липса на концентрация, кое по напред да захванете и тн
Давайте го стъпка по стъпка и ще си гарантирате успеха.
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Всеки стартира по един път, който му се струва правилен, но много сайтчета, които да правят по 1 евро примерно е загуба на време. Често при тях (ако са блогове да кажем) е нужен чест ъпдейт, който е доста трудоемък, отделно трябва да се линкват за да се задържат в нишата си и ако няма няколко човека, които да работят по тях не може да се изкара и по 0.01 на ден. Добър вариант е сайтовете да са от вида директории, обяви или софтове от рода 2.0, но тогава пък съдържанието често куца, защото добавящите в него не ги е.е дали е уникално. Според мен по-добър вариант е да се правят по няколко сайта в една ниша като така може често да се обновявяват лесно според тематиката и малко преправяния на съдържанието. Най-добрият вариант (пробвал съм го) е да се работи по 1-2 максимум 3 сайта, защото така всички усилия се насочват към тях и така всичко нужно за доброто им класиране се постига лесно, даже в конкурентни ниши и с малко акъл. Стигал съм до 48 проекта едновременно и повярвай ми от всички само 2-3 бяха читави (с няколко работника). "Сговорна дружина планина повдига" не е измислено случайно ;)
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Ами те заглавията на петте точки важат СЪЩО И ЗА ОФЛАЙН БИЗНЕСА...
само пълнежа малко по различен но си е все същото...

Винаги са ми били смешни как хора без опит и пари и решили да правят бизнес и ИСКАТ ДА ГО НАПРАВЯТ КАТО ПО ФИЛМИТЕ!
лъскав офис голямо бюро секлецарка... магазина лъскав на хубаво място и си мислят че оп и са хванали господ за едната топка :)
ей такива 907 фалират до няколко месеца...

не става така... всеки иска да му е лъскаво и да бичи пачки...
Полека да оцениш откъде е дошъл лева и като го харчиш да знаеш че си се трудил за него и не падат от небето, да го вложиш за да се умножи и стъпало по стъпало...

помня че преди 3 години се радвах на 100 уникални в сайта ако имам за деня...
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Само с първата точка не съм съгласен.

Но приемам, че е индивидуално и за някои хора тоя подход може да е по-ефективен.
 
От: Съвет за стартиращите, не правете моите грешки.

Първата точка си е добре. Не е реално всеки да стартира с мисълта, че ще прави следващия Фейсбук. Като се работи по повече проекти наистина има шанс някой от тях да стане голям, но предварително няма как да знаеш, затова е по-добре да не се тръгва с голямата кошница още отначало.
 

Горе