Създаване на блог: 3 ключови елемента

ivan.tsukev

New Member
Една тема, която може да е полезна за хората, които започват сега с блог.


Започването на блог може да е доста вълнуващо. Всички ти казват колко е добре да имаш блог, а сега вече имаш собствен. Особено ако ти е първият блог си е цяла тръпка...

Нагласен е софтуера за блога, избрана е тема (което най-вероятно е отнело повече време отколкото трябва) и е написана първа публикация от типа "Здравейте на всички, стартирам блога" (въпреки че никой все още не го чете).

И сега какво?

Следващата стъпка е да сложим съдържание. Има три основни елемента, които се правят в началото и те са:


1. Страница "за мен"

Не знам дали знаеш, но страницата "за мен" е една от най-четените в един блог. Това се получава, защото много често хората харесват блоговете точно заради личността, която стои зад блога. Една от първите стъпки, които правят новите читатели е да проверят страницата "за мен" и на нейна база решават дали ще посетят блога отново.

Най-добрият начин е да разкажеш "твоята история" и как блога ще помогне и на другите. Тази страница трябва да отговаря на два въпроса: кой си ти и защо по дяволите трябва да те слушам какво говориш? Как твоя блог ще ми помогне да си реша проблемите по темата?

2. Страница "контакти"

Страницата контакти е чудесно маркетинг средство, особено когато блогът е на малък бизнес. Една обикновена форма за контакт дава възможност за двупосочна връзка с аудиторията ти. Читателите сами ще ви пишат за проблемите и трудностите си, а няма по-добра публикация от тази, която е "решение на реален проблем". Така освен средство да засилиш връзката си с читателите, получаваш и генератор на идеи за публикации.

3. "Стожер" публикации

"Стожер" публикациите или както ги наричат на английски Pillar Posts са опорите на твоя блог. В блоговете често има новини, неангажиращи анонси и публикации, които след някой друг месец губят актуалността си. "Стожер" публикациите са точно обратното, те са солидни и значителни, с евъргрийн съдържание. Те учат читателите на важните неща в нишата, в която е блогът ти. Това не са идеи откраднати от други сайтове, а оригинално съдържание, което отличава твоя блог.

Тези публикации са обикновено по дълги и често с повече графики и дори видео. Те може да отнемат повече усилия време за създаването им, но са задължителна част от успешния блог.
 
От: Създаване на блог: 3 ключови елемента

мерси , а за оптимизацията нещо да се напише ще е супер :)

За оптимизацията добави блога си в най-известните социалки като:digg, StumbleUpon, Reddit, Delicious .... и останалите това ще ти помогне за бърза индексация от гугъл. Това като за начало е много полезно :)
 
От: Създаване на блог: 3 ключови елемента

здр имам блог в блогър и искам да си сложа кутия за харесване на фейсбук,взех кода за стр си в фейсбук но незнам къде точно и как трябва да я добавя в блога ми за да се показва,някакви съвети
 
От: Създаване на блог: 3 ключови елемента

здр имам блог в блогър и искам да си сложа кутия за харесване на фейсбук,взех кода за стр си в фейсбук но незнам къде точно и как трябва да я добавя в блога ми за да се показва,някакви съвети

Да, ето ти съвет - във фейсбук си го пише точно какво да правиш. Даже там от където си взел кода да го вграждаш в сайта си пише точно какво да правиш! Само преди няколко минутки го направих с мой сайт! Така че не задавай глупави въпроси ами чети и следвай инструкциите!
 
От: Създаване на блог: 3 ключови елемента

мерси , а за оптимизацията нещо да се напише ще е супер :)

Има два вида оптимизация. Това което ти отговаря Mukas12 е офлайн оптимизация или така нареченото "наливане" с линкове. Не е лошо, но трябва да се прави разумно. Другият вид, който според мен е много по-важен е онлайн оптимизацията, т.е. как е написана една статия. Потърси в интернет информация за това, порови се, може да има съвети и в този форум.

Гарантирам ти, че само с линкове няма да успееш да направиш сайта си популярен!
 
От: Създаване на блог: 3 ключови елемента

Странникът, не съм много съгласен с теб?!? Какво имаш впредвид "САМО С ЛИНКОВЕ"... Нали точно това е то офлайн оптимизацията. Ако си добавиш сайта в социалните мрежи, добавиш го в някои много популярни форуми в подписа и няколко articles да напишеш и ще стане работата ;) Това ще ти помогне да вдигнеш позицията си в гугъл /// А това е точно направено "САМО С ЛИНКОВЕ" ;)
 
От: Създаване на блог: 3 ключови елемента

patco => прав си, точно това е оф лайн оптимизация, която ти много добре описа а аз спестих в моето изказване. И мисля, че добре съм обяснил каква е разликата и кое какво означава. А така също и правиш ли разлика между сайт на първо място в Гугъл и добър, харесван сайт, който предлага много повече и по-добра информация и е да кажем на втора или трета позиция? Разликата е огромна! Това съм имал предвид: "Гарантирам ти, че само с линкове няма да успееш да направиш сайта си популярен!"
Само с линкове можеш да изкараш и един боклук на първо място - това го знаем всички, нали така ;)

Така, че не виждам защо да не си съгласен с мен, понеже говорим за едно и също нещо, просто разликата е в това, че аз не харесвам "наливането" с линкове!

За да подкрепя думите си, прочети тази статия в socialevo.net:

Google ще наказва за свръхоптимизация

Ще акцентирам само върху две изречения в статията, а останалото може да си го прочетеш и сам:

Според думите на Мат това наказание ще засегне най-вече хората, използващи много ключови думи в съдържанието на своите сайтове. Промяната ще засегне и прекалената употреба на линкове, независимо дали входящи, или изходящи.

Смятам, че това е добра идея, понеже някой "seo оптимизатори" се замозабравиха!

Извинявам се, че линквам и сайта и статията - те не са мои, но мисля, че има интересни неща, които могат да се прочетат и научат!
 

Горе