Сървър за сайт

alfaromeo156gta

New Member
Имам свободно pc cpu: 900mhz ram: 256mb hdd 40gb на въпросната машина искам да хостна сайт , който използва системата wordpress . И така за целта си закупих домейн , имам реален ип адрес на компютъра инсталирах ubunto server 12.04 32bit и до тука , след това не знам как да стигна изобщо до инсталация на wordpress ?
 
ами трябва ти уеб сървър следвай този урок от страница трета нататък

може само уебс сървър и база данни да си сложиш или да си инсталираш и пълния панел (само трябва да се научиш да работиш с nano http://www.nano-editor.org/dist/v2.2/nano.html) и след това стъпка по стъпка ) vi едитора ми е странен на мен

http://www.howtoforge.com/perfect-server-ubuntu-12.04-lts-apache2-bind-dovecot-ispconfig-3-p3

ПП сметката за тока ще ти е по скъпа отколкото да намещ такъв впс от някоя промо оферта от сайта в подписа ми www.vpsbox.eu 256тици впси ако ги има са по съвсем няколко долара,
 
От: Сървър за сайт

Можеш да опиташ и с някой appliance. Това е iso имидж за wordpress, който записваш на диск, boot-ваш, вътре има инсталирано и конфигурирано всичко с него (mysql, web каквото се сетиш) . Препоръчвам ти стака от bitnami или turnkey. И двата работят безпроблемно. Имат версии както за директна инсталация, така и върху VPS. Това ако наистина искаш да го хостваш вкъщи. Особено ако му сложиш някое 130W захранване, 'що пък не.

VPS също е вариант, но там ще ти трябва четене да се научиш кое как става. От Amazon имат 1г. безплатен VPS точно за хора като теб, там можеш да се упражняваш на воля, хем ток няма да плащаш.
 
От: Сървър за сайт

Ако нямаш претенции да ставаш сис админ или не си такъв изобщо не се захващай
Вземи си едно споделено хостингче някъде и си подсвирквай
 
От: Сървър за сайт

Един възможен лесен начин е следния:
apt-get install apache2
apt-get install php5
apt-get install mysql-server
Въвеждаш си паролата и я запомняш, опционално може да си инсталираш и phpmyadmin (apt-get install phpmyadmin).
Създаваш б.д. в phpmyadmin и ако не ти се занимава може да използваш root потребителя, но е силно препоръчано да създадеш потребител и да му дадеш права за тази б.д.
После:
cd /root
wget http://wordpress.org/latest.tar.gz
tar -xf latest.tar.gz
mv wordpress/* /var/www
cd /var/www
Отваряш твойто IP или домейн през браузъра и продължаваш там инсталацията. Ако имаш трудности се допитваш до чичо Гугъл.
 
Тази машина дето си я описал по-горе харчи повече ток, отколкото да върши работа. По-добре си вземи един малък VPS някъде, хем ще върви по-добре, хем ще спестиш доста пари накрая от сметката за ток.
 
От: Сървър за сайт

Подкрепям горното мнение,
разходите по този сървър ще са ти много по-голями, отколкото да си наемеш впс или споделен хостинг (зависи колко е натоварен сайта)

Единствения плюс е че може да понаучиш нещо, но ти сам си преценяваш.
Аз също имам един излишен комп който така си стои и се замислих дали да не го направя сървър, ама като пресметнах разходите и реших че няма смисъл.
 
еми най лесно ще с това което ти показа r.stefanov аз също ги харесевам тези търнкей неща ама нали не ги ползвам не ми хрумна да ти ги предложа

най много ще научиш по моя начин ама е най сложно ...

това което пусна NullByte е скъратена версия ама ще върви като cgi процес PHP то ще ти липсва скорост
 
От: Сървър за сайт

Не ги слушай, направи си сървър, ако не си доволен най-лесно е да го махнеш. Експириънса не е излишен
 
От: Сървър за сайт

Е убо де колко ток ще изхарчи един компютър? То,че ще е повече от един шаред хостинг е ясно ама с колко?
 
От: Сървър за сайт

Ако сайта е важен поне малко, наистина не е добра идея да се разчита на домашен сървър. Спирането на ток/интернет не е рядко явление, а има и други фактори.
Ако пък е личен експеримент, няма лошо да се пробва и да се трупат знания :)
 
От: Сървър за сайт

Но го има и това, че ако пък е особено важен, наистина е по-добре да си седи у дома :) Въпрос на гледна точка :wink:
 
От: Re: Сървър за сайт

Примерно - 100W x 720 часа = 72 kWh на месец, или около 18лв. Хостинга сам знаеш колко струва.

Имам 3 настолни компютъра вкъщи, който работят 24/7 (desktop-и, защото охлаждането им е или пасивно, или изобщо не се чуват вентилаторите) - виртуализация с тестова среда, NAS и трети, на който си върша работата. Много са ти относителни изчисленията за това колко харчи един компютър, аз за трите плащам горе-долу толкова, замервано е в iddle и по време на тест.
 
Зависи от компютъра, разбира се. Но това на 900 MHz ми звучи като някоя дърта печка, дето хич няма да харчи малко.
 
От: Re: Сървър за сайт

Зависи от компютъра, разбира се. Но това на 900 MHz ми звучи като някоя дърта печка, дето хич няма да харчи малко.

Ми, не точно.

По темата за разходите по пускането на домашен сървър за учебни цели (някой ако иска да премести поста):

Ето и една сметка колко всъщност ток харчи един компютър за подобни цели в домашни условия.

Замерванията ги правихме за HP xw4600 с Intel q9550, 4 ядра, с 4 платки рам е и три диска. Захранването, с което по принцип идва е 475W и за това теста го направихме с него, а не с подмененото (с него е около 30% по-икономичен). Въпреки всичко, да пусна подобен компютър вкъщи е няколко пъти по-рентабилно от това да колокирам сървър в дата център или наема един или няколко VPS-a. Домашният Интернет в повечето случай също е по-бърз, а и е друго всичко да ти е local.

На сървъра има 7 VPS-а в момента, а мога да пусна много повече ако ми потрябват.

На стандартен desktop подобен на този (или споменатия в темата, нищо че е стар) са му нужни грубо около 100-150W, не повече. Замервахме го отново днес при работа на 60-80% (тук нямаме алчна видео карта и разни други екстри). На този сайт има доста интересна информация. Не че в Google няма куп други де.

Цената за киловатчас всички я знаете. И все пак, ето линк към сайта на CEZ.

Математика: (по принцип ми куца :D)

Мощност x Работни часове
---------------------------- x цена за киловат/час = общо
1000

В един месец има грубо 730 часа. 730*150W/1000=109.5кВтч. При цена от 0,09872лв това се равнява на 10.80984лв./м. (това е ако работи 24/7 при голямо натоварване, което е изключено да се случи в тестова среда или с компютър, на който човек се учи).

Сега, в моят случай се вижда от километри, че ми е много по-изгодно да държа тестовата среда вкъщи или в офиса вместо да наемам/колокирам сървъри.

Но дори да вземем примера от автора на темата, пак ще дойде по-изгодно и удобно да го пусне вкъщи до като се учи. Не забравяйте, че винаги може да подмени рамта, дисковете и т.н. ако му потрябват повече за разлика от VPS-ите, където ще плаща допълнително всеки месец за всичко. Чарколяците за една такава кочина са ужасно евтини.

П.П. - единственият недостатък, който намирам е, че през лятото е малко куцо ако са в стая, в която има хора постоянно. Зимата обаче имаш един вид безплатна/безплатни печки :lol:
 
От: Re: От: Re: Сървър за сайт

Ех, и на мен ми се иска, да беше такава цената на тока :) Пробвай пак.

Всъщност си прав, казах ти, че ми куца математиката :D

Но пак излиза по-изгодно, ето я последната ми фактура, това е тока за всичко в апартамента. Мързи ме да редактирам поста:

blq.jpg
 
От: Сървър за сайт

Както и да го смятаме, тока си отива към 20ст. с ДДС дневна тарифа, т.е. 18 часа от денонощието. Отделно имаме и нет да плащаме :) за сериозен сайт няма много смисъл, но да се учи човек няма лошо.
 

Горе