Тема за ценностите

Cassiopeia

Active Member
Не знам какво се случва с leonsss, отговорен за петъчните теми, но аз го разбрах като традиция и въпреки недоволните, ми се струва че трябва да има разпускане и отдушник.
Иска ми се в такива теми всеки да пише от сърце и малко поне да бъде себе си и да разпуска от напрегнатото седмично ежедневие.

Защо за ценностите?

Защото това са неща, които хората с времето придобиват, шлайфат и накрая систематизират в прнципи-житейски, за да им е уникален живота и да има смисъл.

В този форум и неговият тясно-определен "контент" ми е любопитно да разбера, на какво хората се опират и разчитат, за да са себе си и въпреки подемите или спадовете, да имат воля и да се справят с предизвикателствата.
Ако ви е прекалено философско или безинтересно може и да не пишете, но важното е, ако има нещо, което искате да споделите и е вашето уникално и неповторимо качество, за което никой не знае, да се разбере, за да провокира и останалите да търсят ценното в себе си.

Да започна от себе си. Аз много се харесвам като съм вдъхновена на "макс"! Мога да пиша, да чета, да готвя с удоволствие, дори и да пея (макар и фалшиво).

Уважавам и съм първо: Справедлива до болка. За чест и достойнство мога да вляза в кървава битка. След обида на близък, приятел или по-слаб човек. Второ, сравнително просветена и ерудирана, за да мога със знанията си освен на себе си да помагам и на останалите. Психологията в движение е кауза на всеки да се пробва да разбере. Трето ... наивна- това е някаква болест, но все още вярвам в природната изначална доброта на хората.
След такива подобни се опитвам да избягвам смъртните грехове, но като цяло ценя и уважавам човещината.
(и както и да прозвучи, без да съм очаквала този форум и атмосферата му, невероятно ме омагьосаха с тази ... възможна приятна и вдъхновяваща обстановка!)

Споделете какво цените и (с) какво ви е трудно да разберете и затова просто подминавате.

[video=youtube;73opABRuMXk]http://www.youtube.com/watch?v=73opABRuMXk[/video]
 
От: Тема за ценностите

Каси, не мога да се сдържа, но ти си виновна, че ми се "откриваш". Като разгърната книга си ми. Искаш да пишем отпуснато и с удоволствие?
Ок! Ще ти споделя, че след всяко твое мнение ми се върти в акъла следната мисъл - "Тази жена си прави реклама колко е по по най и причината е повече от ясна -
иска да привлече породист самец." :lol:
Не те упреквам - това е зов на природата. Успех! :roll:

А по темата за ценностите - 20% ги имаш още като се родиш, 50% придобиваш през култовите първи 7 години, и по 15% през вторите и третите 7 години.
И си готов. Това е! След тази възраст е абсолютна заблуда, че можеш да прибавиш или промениш качества! Някаква красива мимикрия за пред хората, но ти си знаеш, че няма мърдане - добър, лош - характер! :D
 
От: Тема за ценностите

Хайде и аз да се включа, понеже темата ми е близка до сърцето... Първо: Не съм съгласна с формулата и процентите, посочени от Penman. Някои хора, независимо от средата и генетичните заложби просто не могат да развият ценностна система и това, че привидно спазват някакви правила (предимно от страх) изобщо не ги прави добри хора ! Аз лично, като нерелигиозен човек много се дразня на израза ''християнски ценности'' ! Никой няма право да окупира добродетелите и да дава рецепти как и къде да се сдобием с тях. Хората се раждат със собствен характер и душа и живеят според техните повици и потребности. Обществото с всичките си правила може да формира поведение, но не и добродетели. За съжаление, обаче обратното е възможно - обществото може да руши ценности у един добър по природа човек и в това вълчо време и в държава, която насила ни озлобява, примерите са на лице. Аз, разбира се говоря за изключенията от правилото, но те не бива да се пренебрегват, предвид това, че броят им се увеличава с всеки изминал ден. Според мен, не може да се обобщава с лека ръка ''добър/лош'', защото всички повече или по-малко сме жертви на обстоятелствата. За да говорим за ценности, първо трябва да уточним какво е ценно за всеки от нас - за мен най-ценното нещо е умението да приемаш различията у хората, без да се опитваш да им натрапиш своите правила и визия за света. Говоря, разбира се за различия, които не вредят никому - към тежките патологии, даже и аз не мога да бъда толерантна.
 

Горе