Точки за сайтове.

rujel

Well-Known Member
Преди време беше на мода идеята, когато създадеш интернет форум, то същевременно да предложиш точкова система. Последната например ти дава точки, когато пишеш мнение във форума. Въпросните точки в последствие служеха за нещо специфично. Както отдавна не са на мода, така и точковите системи се оказаха въздух под налягане. Причината е в това, че писането на мнения е субективно нещо, т. е. може да напишеш някакъв много калпав коментар от който форумът по-скоро да има вреда вместо ползва. Естествено това демотивира нормалните потребители, защото се състезават с хора, които в някакъв смисъл заобикалят правилата.

Идеята която предлагам е нещо подобно на универсална точкова система, но със съществени разлики. Говорим за централизирана услуга, която се поставя в сайтовете подобно на броячите, които пак едно време се слагаха в сайтовете.

Идеята е да се направи така, че влизайки в даден сайт да получаваш всеки ден по една точка от този сайт. Тези точки също като оригиналните по идеята трябва да се използват за някакъв вид екстра на сайта - като например достъп до скрито съдържание за определен период от време или примерно право да поместиш твоя реклама на сайта. Разликата от оригиналната точкова система е в това, че се допуска да се разменят точки между различни сайтове, като за целта ще има специална виртуална борса.

Чрез такава идея се стимулират потребителите да запомнят сайтовете, които те считат за перспективни и да ги посещават колкото се може по-редовно. Възможно е точките да получават и скрита стойност, за да се избегнат например злоупотребите с автоматизираните генерирания на точки. Например ако създадете акаунт и пишете в дадения сайт интересна тема, то може точките ви да получат някакъв скрит маркер. По-нататък в бъдеще въпросният маркер да стане публично видим и така въпросните спечелени точки да се търгуват по-добре на борсата, защото с тях да може вече да се прави повече от стандартните без такива маркери.
 
Това е интересно.
Не схващам практическата файда.
 
Идеята е примерно ако направиш някой сайт с интересно съдържание, то да получиш малко по-продължителен шанс той да се развие. Примерно ако направиш новинарски сайт с интересни новини, то може някои хора да минат и да харесат съдържанието. След това ако примерно в следващата седмица ти си зает и не можеш да пускаш новини, то този който се е появил така и ще си отиде и вероятно за винаги. Чрез описаната система той може да си каже - този сайт има потенциал и може постепенно да се утвърди. Ако печеля точки от него, то може в бъдеще те да служат за нещо полезно и така да са търсене. Аз от своя страна мога да разменя тези мои точки за точки от други посещавани от мен сайтове, където вече въпросните точки примерно ще ми отключат допълнително съдържание или друга функционалност.

Накратко така хората се стимулират да посещават добре започнатите сайтове, дори и ако те нямат постоянно активен старт с непрекъснато ново съдържание. Обратно ако сайтът е безинтересен и шаблонен, тогава едва ли някой ще се задържи дори за да получава точки, защото последните няма да има за какво да ги ползва в бъдеще.
 
А мен каква работа ми върши подобен "бизнес"?
Гешефт някакъв?
 
Интересно за правене.
Ще трябва и жив сайт, демонстриращ бенефитите - популярен, с много трафик и т.н. и вероятно ще трябва да е инхаус творение.
 

Горе