Трябва ли ми лиценз за еднодневни екскурзии ?

stanangelov

New Member
Здравейте,

Работя в сферата на туризма от около година и половина и ми хрумна една идея за която ми трябва малко повече информация откъм юридическа гледна точка.

Очаква се април месец да ми завърши курса за екскурзовод, тоест при взет изпит съм лицензиран екскурзовод за територията на РБ.

Та идеята ми е следната:
Наемам автобус и шофьор за датата Х за еднодневна екскурзия да речем София - Рилски манастир - София, като аз ще бъда водача по нея.
Офертата е предвидена за старчески домове, училища и подобни, както и случайни лица.

Та към въпроса:
Трябва ли ми лиценза "Професионална отговорност" който е за Тур оператори и агенти или е достатъчен лиценза за случайни превози който притежава автобусната компания ?
 
По принцип ти ще имаш лиценз само за екскурзовод и няма да имаш право да наемаш автобуси. Това може да го правиш с лиценза за туроператор. Естествено, в нашата мила родина много народ организира екскурзии без лиценз - така, както го мислиш и ти. Докато не стане някой фал (например катастрофа) и тогава ще те разнищят. Дори самите старчески домове сигурно ще искат да видят, че имаш лиценз - и това е за твое и тяхно добро, спестява неприятности в последствие.
 
Не, вижте аз не искам да ощетявам държава от към ДДС-та и тем подобни. Просто искам да избегна разправиите с туроператорския лиценз. Това което измислих е, просто автобусната фирма да издаде билети на пътуващите та поне да имат този документ, че са извършили тази дейност при евентуални злополуки. Аз не искам да правя нещо нелегално за това пита тук дали има вратички в това начинание.
 
Виж, разбирам те напълно. На никой не му се плащат надценени държавни такси, а насреща - виждаме всеки ден какво получаваме като излезем на улицата. Това с билета ок - да речем, че автобусната фирма го издава. Но реално останалите дейности ги организираш ти - правиш програмата, отправяш оферта, решаваш проблеми, възникнали по време на екскурзията. Проблеми се случват и извън автобуса, а превозвачът не отговаря за тях. Помисли, какво става, ако на някой от тези възрастни хора му прилошее, падне и си счупи нещо или недай си боже, приключи земният си път по време на екскурзията. Сами ли ще ги оставиш да се оправят или ще им съдействаш. Защото, ако им съдействаш, вече далеч не си само екскурзовод. Да летиш под радара ми се вижда рисковано, да не говорим, че конкуренцията също ще те дебне. Във всеки старчески дом има човек от администрацията, който би те изпял при проверка без да се замисли, ако трябва да снеме отговорността за някакъв проблем от плещите си. Накратко виж си чл.61 от закона за туризма и надолу, изискванията за еднодневни екскурзии не са толкова жестоки, единствено таксата явно е проблем, ако искаш я наречи държавен рекет, но - това е положението.
Според мен, всичките ти илюзии ще бъдат разбити, когато от старческия дом кажат, че офертата ти трябва да е придружена от копие на регистрацията ти. Не вярвам да са толкова наивни, че сами да си сложат главата в торбата, освен ако не са подобаващо мотивирани.
Сега прочетох, че мислиш и за училища да го правиш. Там забрави да се класираш по нелегален начин. Българинът, когато става въпрос за детето му, не се спира пред нищо. Представи си, че родител на някое от децата е служител в регионалният отдел на министерството на туризма. Поглежда справка дали те има в регистъра - и...теб те няма. В най-лекият случай печелиш разправия с родителите, в по-тежък случаят стига до регионалната инспекция по образованието и до регионалното управление на туризма.
 
Последно редактирано:
Съгласен съм с вас. А бихте ли погледнали тогава и Раздел II, ЧЛ. 79, Точка 3.

И да ми кажете какво мислите за това
 
Мисля, че режимът за ученическите екскурзии е ненужно тежък. Стана такъв след катастрофата край Лим и правителството под натиск да направи нещо прие допълнителна наредба за ученическите екскурзии - тя е отделно от закона. Разбира се, като агент, макар и без регистрация, е по-лесно да се организира екскурзия, ако има туроператор който да я изпълни. Практиката обаче показва, че в училищата е много трудно да се пробие, обикновено там директорът има много близък човек, който движи екскурзиите. Ако не сте този много близък човек, шансовете ви са минимални. А как се става такъв вече е съвсем отделен въпрос, но директорът трябва да види сериозна допълнителна полза от ваша екскурзия, освен самата нея. Всеки директор е бомбардиран от такива предложения и реално, без да виждате, ще се конкурирате с още 20 агента - къде честно, къде нечестно. Повечето нечестно.
 
Забравете за училищата, напълно наясно съм, че там е трудна работата. Нека да говорим за фирми, старчески домове, приятелски сбирки и т.н
 
Добра идея е да почнете от приятелски сбирки - там атмосферата е по-дружелюбна и ще натрупате опит. Една страница във фейса ще е от полза - по подобие на "На планина с Иван". Може отначало да си правите екскурзиите така, че изцяло да разчитате на обществен транспорт (или споделен, когато е възможно). Естествено това ограничава доста дестинациите, но ще натрупате име и постоянни клиенти. Така и онзи лиценз няма да излежда така невъзможен и докато го постигнете винаги си имайте едно наум кой идва на екскурзиите. Но първото, което бих ви препоръчал е по-възможност, дори за кратко, дори за малко пари - да работите като екскурзовод в голяма турагенция - ноу-хауто от такава работа е безценно, разкрива куп дребни, но полезни дреболии и ще ви даде летящ старт за собственият бизнес, като ви спести много проби и грешки.
И малко офтопик.
Нещо, което съм разбрал от скромният ми опит опит като екскурзовод (на приятели и познати), и като посетител в разни турове - хората запомнят и ценят АВТЕНТИЧНОТО преживяване - нещо което е специфично само за там и ги докосва по някакъв начин, ако трябва дори ги удря. Камънаци с история има по целият свят и вече трудно някой се впечатлява от тях, освен ако не са поставени от извънземните. Въпреки че се подготвям предварително, ескурзията, който моите познати запомниха най-силно е когато на излизане от една пещера змия се промуши покрай краката им - напълно случайно и непредвидено, но от цялата екскурзия - това запомниха най-силно! В София на фрий тура пък настъпва голямо оживление, когато посетителите опитват водата от топлите извори в центъра. На заведение - освен обслужването и храната, трайно впечатление оставя всяка незадължителна екстра - интериора, музикант ако има, дори една кана с вода, поднесена в началото "от заведението", макар по-някакъв начин клиентите да си я плащат после. Ей такива работи ако успеете да им организирате, рекламата ще се носи от уста на уста и с минимални усилия ще намирате клиенти.
 
Последно редактирано:

Горе