Търся: Търся дебати

Абе бате този форум е пълен с деца @NEROMARE ти специално ходи се прегледай някъде, ако ти е кеф да работиш за 700лв. и си свиркаш на работа, защо й завиждаш, че иска повече кинти? Даже не знаете дали е добра в това, което прави, а коментирате като 14 годишни.
Забавен си, смях се. Пробвай се като clown. Добре плащали дочух, да забавляваш деца на богаташи. Кажи после как е.
Не че вещо, ама за 1650лв чисто(нето), разхода за работодтеля е най-малко 2600лв. Ако Десито не желае осигуровки и други социални привилегии това е друга тема. Та тези 2600 лв на месец за секретарска работа неизискваща никаква квалификация. Обикновено се изплаща около 40-60 процента от изработеното т.е трябва да заработва към 3-4к лв за да има работодателя сметка от такъв човек. Доста трудно ми си вижда човек да генерира приход от такива дейности. Трябва да е гениален копирайтър или някакъв факир на социалните медии. Да владее всички пинизи в развитието на страници, да може да ги прави viral, да пише много професионално статии и т.н, а не да преписва и превежда от wikipedia с гугъл транслейт. Ако такъв човек може да изкара този приход добре, но той не може. Трябва ти някой много мотивиран и феноменален. Пък и при все, че тази работа е ниско квалифицирана(да ниско квалифицирана е. Да работи на компютър и със фб може всеки гимназист и да пише грамотно също(да през последните години за съжаление не е точно така)). Всиганет на телефона не е умение което не може почти всеки, освен ако не е сбъркан тотално през първите 7 години. То вече и това е рядкост ама карай. Та в колцентровете ще ги направиш тези пари чести, ама най-малко ще ти трябва немски език. За английски и български в София не се достига тази заплата. А и предобивката за remote работа отпада. Така че описаните умения не са нещо феноменално. Опита като HR няма никаква стойност в случая. Пре все че можеш да наемеш някой далеч по-мотивиран ученик/студент който ще ти върши същата работа, а може и да ти струва много по-малко, няма как да очакваш някой да те наеме.

Между другото това че позицията е remote означава, че не е нужно да се работи от София. Което означава нов спад във възнаграждението, предвид че стандарта в София и по другите градове е много по-различен. Ако работите добре, ще си заслужите парите, работодателите не са дръжни никому.

Към авторката - авторке, прачети добре всички мнения, ще са ти много полезни. Според мен си търси работа като HR. Имаш опит в това. Няма да е remote, ама долу горе ще получаваш такива пари, ако си добра.

Заплатата на ReminD е напълно нормална за juniour dev без опит и образование по специалността. Като понатрупа опит ще се вдигне. Ама ето че е вкарал 2 години за квалификация, и пак не е взема 1650 лв.

И що се относя до копирайтърите - не знам знаете ли какви са заплатите на средностатистическите журналисти от сериозните медии(не говорим за топ репортерите), ама са по-ниски от това което колежката иска. СРЗ в София е доста висока, но тя се вдига от наличието на много квалифицирани кадри, централи на много фирми, които имат директори л, управители и т.н. Все хора с огромни заплати, висшата държавна администрация също е тук. С 1000-1200 лв в София може да се живее нормално без притеснения. Ама трябва да знаеш как да ги управляваш.

Забрави нещо, Камен. И да ги превежда от спартански гръцки (δωρική διάλεκτος) — на етруски език. За тази цена, и това ще трябва да може да прави.
 
Мой приятел с немски и английски език и двата с документи за владеене - 1500:1700 лв чисто в София.

Мой приятел с висше по бизнес администрация 1000-12000 лв.

Джуниър програмисти 1300 лв.

Архитект с 3-4 години опит - 1000 лв.
Стажант 300-600лв, отново с висше от УАСГ

Моя приятелка наскоро завърши право започна стаж 510 лв заплата за 8 часа.
Ако вземе позицията - 1000лв.

Това е положението. Щом се дават такива заплати, значи толкова позволява икономиката.

Аз не съм видял някой да се е върнал забогатял от гледане на баби, деца и чистене на къщи в “богатите страни”. А пък уж взимат всичките много пари там.

Всъщност знам един върнал се от чужбина с пари, ама той работи 15 години с тежки отрови по полетата. Дано да е здрав да си ги харчи. Ама какво е издишал, само той си знае. Другите живеят досущ толкова мизерно колкото и тук, само че вършат неприятна работа, на дъното на обществото са. Затварят си всяка врата за развитие. За разлика от емигрантите познавам много хора които с честен труд, работа на ниски заплати в началото се развиха, издигнаха се натрупаха опит и т.н. И сега са добре осигурени материално. Не можеш да започнеш на 5000 лв веднага. Всъщност можеш. Ома хляба вместо левче ще ти е 10. Покупателната ти способност ще е същата.

Робско е мисленето на тия дето чакате на готово накой да ви даде парите и си мислите, че можете много и знаете. Работете за себе си, развивайте се. Трупайте знания и умения, все ще се намери кой да ви ги оцени. Аз кадърни приятели които работят здраво и могат много и да взимат малко пари нямам. Всички такива сме добре уредени. Може да сме почнали от ниското, ама като се докажеш некой няма да те държи на ниските пари, защото кадърни хора няма. Общаци обаче бол. Ама познавам много хора, дето в училище 12 години гледаха да бутат за 5-6 и нищо повече. В университета същата работа. Сега нямат особени умения имат кухо самочувствие и още по-куха тапия. Като им кажат стаж 6-800 лв, викат ааа аз имам висШО. Да ама всеки вече има висше образование. Трябват умения и качества. А вие ги нямате или не умеете да ги покажете. Аз програмирам от как съм станал 5 клас. Хората ходиха по кафетата, разходки, кръчми, аз решавах задачи в нас като някой скот. От 8 клас се занимавам и със уеб и таа нататък. Имам някалко сайта и още куп други проекти които буквално не ми остава време от работа да развия. Сега като си купя нещо малко по-скъпо и същите тия ехее от къде ги взимаш тия пари. Ама когато висахте по заведенията и градинките не ревахте. Това е положението. Бачкаш здраво и си добре, така трябва да бъде.

1000 лв в София са достатъчни за да не живееш на улицата и за да не гладуваш. Ама без умения колко искаш да взимаш.

На някой строеж може да дадат и 2к, ама ще си на слънце, дъжд, вятър, мръсотия, няма да си бачкаш ремоутли от вкъщи...

Като не те устройва излизаш фрийланс и печелиш големите пачки, наемаш работници и т.н и като почнеш да наемаш им плащаш големите пари.

Точно заради тоя маниер на мислене сме нация, миеща гъзовете на нациите, които са си извоювали по-висок стандарт на живот. Един прост (във всеки смисъл на думата) грък може да си позволи да плаща на българска вишистка, за да сменя памперсите на старата му майка, а тя (вишистката) е принудена да го прави, защото робското и продажно мислене на сънародниците ѝ не и позволяват да се храни в родината си от знанията и труда си.
 
Plot twist - Деси се ебава с вас, за да ви гледа сеира.

Деси, можеш ли с ръката на сърцето да кажеш дали следните умения ще ти отнемат повече от 1 месец да ги усвоиш:

  • писане на статии на различни теми - базов копирайтинг. Казвам базов, за да не омаловажавам труда на колегите от форума. Има си доста тънкости, които се учат с практиката.
  • въвеждане на продукти - не повече от 5 мин, за да го научиш
  • комуникация с клиенти по телефон - подценявано умение, но пак не е особено трудно. С малко практика и някоя друга книга, ще има задоволяващ резултат в рамките на 1 месец.
  • поддръжка на фен страници и групи в социални мрежи - това е доста относително. Но отново не смятам, че е сложно.
  • изработка на видео - хм, тук уменията варират много. Може и да отнеме години. Не знам какви са твоите умения
  • набавяне на линкове от форуми, блогове, каталози и др. - не е кой знае какво умение.

Нямам намерение да твърдя колко си кадърна в изброените от теб области, мързи ме дори да ти отворя профила. Но твърдя, че в за 800-1000 лв мога да намеря студент, който да го обуча да върши тези работи в рамките на месец. Защото освен видеото, изброените от теб неща не представляват никакво нишово умение. Това са неща, които са лесно достъпни за научаване и не представляват някаква трудност. Това са неща, които почти всеки може.

По същия начин, като си продаваш колата, може и да си налял в нея 15к, обаче ако пазарната цена е 3к, трудно ще ѝ вземеш повече.
Виж, вече ако си мастър на всички изброени от теб неща, знаеш ги до съвършенство, то тогава можем да говорим.
Но писането на статии и видео обработка са много относителни. Само със второто можеш да си изкарваш дори и повече пари.

Така че на тази "подробна" твоя обява бих могъл да кажа само - добави портфолио / автобиография с които да докажеш въпросните умения и да защитиш тази цена. Аз като ходя по интервюта и им обявявам една сериозна сума, при която повечето яйчарки започват да мигат на парцали и да не могат да вземат адекватно решение, но съм подплътен със сериозен опит и знам какво искам.

Успех !
 
Последно редактирано:
Камене, въпросът е принципен и цялата ти тирада е безсмислена. Става въпрос, че един човек си слага цена на труда, а вие, без да имате намерение да го ползвате тоя труд, се юрнахте да викате "Неее, не може! Не си кадърна, за да искаш толкова пари'' - Типично българска реакция. Гарантирам, че в нито една развита страна няма да се реагира толкова тъпо. Хората затова имат висок стандарт на живот - защото не си спъват прогреса от дребнавщина и еснафщина.
 
Да, въпроса е принципен. Всеки може да поиска каквато заплата си реши, дали някой ще му я даде е друг въпрос. Обаче и всеки може да каже каквото си поиска. Живеем в свободна държава. Хайде да не се правиш на стожер, 'щото не ти отива. Уважам почти всички тук, ама някой да ми казва какво ще говоря и как да се държа няма да стане. За мен не 1650 лв, 650 лв са много за такива умения и така написана обява. И никой не обръща внимание на това - уж добър копирайтър, с много изисквания, а е написала обява като за диктовка в 3ти клас. Така ли се пише описание на продукт, който предлагаш? Защото услугите са продукт. За мен това представяне е неиздържано и необосновано, пък който иска да си я защитава.
 
Камене, въпросът е принципен и цялата ти тирада е безсмислена. Става въпрос, че един човек си слага цена на труда, а вие, без да имате намерение да го ползвате тоя труд, се юрнахте да викате "Неее, не може! Не си кадърна, за да искаш толкова пари'' - Типично българска реакция. Гарантирам, че в нито една развита страна няма да се реагира толкова тъпо. Хората затова имат висок стандарт на живот - защото не си спъват прогреса от дребнавщина и еснафщина.
Олелелелелеле хахахаха олелелелелел. Пусни го моля ти се, това същото, за теста, в английски (британски) или немски форум — и гледай реакция. Щаʼ разкостят че и ще те баннат! Не за ден. За броени часове!
 
Обаче и всеки може да каже каквото си поиска.
Да де, ама когато теб те подхванат по същия начин не ти харесва особено. Започва се с гноехуй мъдехуд или квото беше там.

След като няма да наемаш човека, елементарното възпитание изисква да не се намесваш с неуместни и груби коментари. Ако имаш полезни съвети - представи ги по адекватен начин.
Бай дъ уей, едва ли щяхте да коментирате кадърност, ако обявата беше пусната от индивид с тестиси. :)
 
Няма нищо общо когато се заядат с мен и това тук. И ти го знаеш. Не се заяждам с никого. Просто казвам, че за това, което предлага иска прекалено високо заплащане.
Конкретни съвети? Ето конкретни съвети, с което приключвам моето участие в темата:
- когато представяш услугите си, напиши ги образцово. "Пиша статии" може да ги преобразуваш на: "Генерирам SEO издържани текстове по зададени от клиента критерии". Съгласи се - изглежда и звучи по-добре;
- можеш да помагаш в ТРЗ частта, обаче не пише как. Т.е. опиши детайлно с какво можеш да бъдеш полезна. Например: "познавам българското трудовото законодателство и мога да бъда полезна със съвети, водещи до съкращение на разходите за работна заплата";
- бъди реалист. След като знаеш какво предлагаш, изследвай пазара на труда и бъди конкурентноспособен. Ако предлагаш базови услуги няма как да получиш по-високо от базовото заплащане. Т.е. оценявай обективно ситуацията на пазара на труда, а не субективно, пречупвайки го през собствената си призма.
Успех!
 
мога да бъда полезна със съвети, водещи до съкращение на разходите за работна заплата"

Айде пак - да понижим заплатите в тая калташка държава, понеже в момента са твърде високи.
xainov, приятелю, има работодатели, които ценят труда на служителите си в шибаната ни кочинка. Не всички са мишкари, и с малко късмет (доста всъщност), можеш да получиш добро възнаграждение за времето и ентусиазма, които влагаш в работата си.
Има хора, готови да инвестират в обучението на кадрите си. Това е правилната позиция. Никой не се е родил специалист, а занаят се учи в процес на работа - стига някой да ти я даде. Умения се научават, но дисциплина, отговорност и благодарност - те са заложени и са по-важни, или поне би трябвало да бъдат.

Пожелавам успех на Деси. Заплатата, която иска е напълно реална за стандарта на живот в страната ни. Силно се надявам да извади късмет, защото за жалост само до него опират нещата в България.
 
Заплатата е реална, но с обявата показва, че уменията не отговарят на заплатата.

Към автора на темата:

Ако обявата е наистина сериозна, обърни внимание на негативните мнения.

Ако само с пожелания за успех се случваха нещата щяхме и ние да сме от държавите извоювали висок стандарт..
 
Бай дъ уей, едва ли щяхте да коментирате кадърност, ако обявата беше пусната от индивид с тестиси. :)

Оу, снап! #феминизм #икуълпей #джендъргапегзистс #уишфултинкинг

ПП Темата е мега вървежна и обявата ще стои отгоре в раздела дълго време, шансовете на авторката да открие някой, който ще я оцени, ще са по-големи. Всичко е точно :)
 
Последно редактирано:
Айде пак - да понижим заплатите в тая калташка държава, понеже в момента са твърде високи.
xainov, приятелю, има работодатели, които ценят труда на служителите си в шибаната ни кочинка. Не всички са мишкари, и с малко късмет (доста всъщност), можеш да получиш добро възнаграждение за времето и ентусиазма, които влагаш в работата си.
Има хора, готови да инвестират в обучението на кадрите си. Това е правилната позиция. Никой не се е родил специалист, а занаят се учи в процес на работа - стига някой да ти я даде. Умения се научават, но дисциплина, отговорност и благодарност - те са заложени и са по-важни, или поне би трябвало да бъдат.

Пожелавам успех на Деси. Заплатата, която иска е напълно реална за стандарта на живот в страната ни. Силно се надявам да извади късмет, защото за жалост само до него опират нещата в България.

Правиш ли разлика между понятията "работна заплата" и понятието "разходи по работна заплата". Била ли си от другата страна, за да плащаш осигуровки?! Знаеш ли, че има начини да се намалят парите, които се плащат за осигуровки, без да се намалява работната заплата?! Примерно ваучерите за храна до 60 лв на служител са необлагаеми. Друг начин са застраховките със спестовен характер - вместо да даваш 13 заплата директно, отваряш застраховка със спестовен характер на служителя, внасяш и след 1 година му ги даваш, без да дължиш допълнителни осигуровки на тези пари.
Не е лошо да не знаеш, лошо е да не знаеш, ама да философстваш. Капацитети бол тук.
 
разходи по работна заплата
А ти правиш ли разлика между разходи ПО и разходи ЗА, както си написал в първия си пост, писателю?

Да, плащала съм осигуровки, без да имам претенции да съм и счетоводител. Оставям на теб привилегията да бъдеш специалист по всичко. ;)
 
  • Like
Реакции: Lena
Чета тука дебатите големи и не мога да проумея едно нещо - как е възможно една обява, с която някой е решил да си потърси работа, да предизвика подобна лавина от злостни постове??? Честно, нещо сбъркано има в нас, хората! Нямам друго обяснение.

Всеки може да си пише каквото си иска и както си иска. Постът не е насочен към никой от тези, които си позволяват да коментират и да дават акъли за неща, които не им влизат в работата.

Ужасно грозно впечатление ми направиха и постовете на Александра Христова, която явно демонстрира раздразнението си само при мисълта, че колежката й евентуално може и да намери работа с високо заплащане.

Хора, време е да се опомним - злобата не влияе на този, към когото е насочена, а обратно - връща се във вид на негативна, затлачваща енергия пак там, откъдето е изпратена. И може би това е супер логично обяснение на факта, че всички отрицателни коментари издават дълбокото неудовлетворение на авторите си.

И искам да поздравя nandibandi, че добре е подредила всички многознайковци. Аз лично познавам подобен тип хора като тях - "знаят" много само в нета, в реалния живот са "друга бира", както се е изразил един човек по-горе.

Бъдете добри, бъдете позитивни, бъдете оптимистични - за ваше добро, не за друго...
 
Последно редактирано:
Нормално, колежката се прави на интересна, а има хора които живеят и без толкова колкото тя иска, защото и аз искам 1000-2000, и на една от мойте теми беше реагирано твърде крайно, защо съм си пуснала тема че Търся работа в едни каква си облас. Надомна работа за 1650 не съм видяла дори и за себе си. И колежката да се нареди след всезнайковци и многознайковци.
 
@Александра Христова

Вие класирала ли сте фирмен сайт с вашите копирайтърски умения. Имате ли представа една класирана статия в SERP по точната ключова дума какви приходи може да донесе на възложителя?

Не ми отговаряйте, тъй като въпросът е реторичен. Спрете да говорите за неща, за които нямате и грам идея как се случват. Виждам регистрирала сте се в този форум тази година и вече давате определения кой какъв е.

Хайде стига с тази дребнавост и пораженческо мислене. Ако имате самочувствието и способностите, че можете да изкарате 2000 лева от вкъщи ще ги изкарате. Ако сте аутсайдер, няма да изкарате и това е!
 
Последно редактирано:
Колеги,
Не се хващайте за гушите.
Имаше хора, които казаха, че обявата не е написана както трябва. И са прави. Промених първия пост.
Класирала съм сайтове в SERP - a. Моят магазин за бижута го докарах до 2-ро, 3-то място по ключови думи, така че не се притеснявам да поискам по-висока цена за услугите си.
В момента офертата е за пакет от 10 статии.
Дали ще докарам заплатата, която искам?
Не се съмнявам в това. Но, си трябва време.
 
@Desisslava Dimitrova

Не, проблемът не е във вашата обява, а по-скоро в манталитета на някои хора. Те предпочитат да обслужват интересите на разни мутробизнесмени пишейки им статии за жълти стотинки, а въпросните господа лапат яките кинти, тъй като има балъци (макар и кадърни), които да им вършат работата. В резултат от всичко това този тип "работодатели" живеят широк живот по островите, а за нас копирайтърите остава утешението, че някой ден евентуално ще вземем 1500 лева, пък макар и да работим от вкъщи. Тук колегите започнаха да пишат разни "романи" за програмисти, ит специалисти и не знам какво си, но не виждам какво общо има това с дискутираната тема. Програмистът не може да пише статии, ит поддръжката не се занимава с изготвяне на съдържание за уеб, компютърните техници не предлагат SEO оптимизация... Това са много различни неща, които не бива да се бъркат едно с друго.
 

Горе