Търся сериозен екип за развитие на сайт

Kortes

Active Member
Ще започна като приказка и как се зароди идеята.
Може би преди около година когато закупих Q&A система сиреч система за въпроси и отговори. Искам да споделя донякъде идеята си с надежда на намеря точните хора за осъществяването и.
Идеята е сайт където да намираме лесно отговорите на въпроси от всякакво естество. Но да не е форум със куп сложнотии за регистрация и не толкова симпатични дизайни.
По-скоро да си е като социална мрежа, а и идеята е да се свърже със социалните мрежи чрез приложение което да съобщава на юзъра когато въпросът му получи отговор.
Да могат въпросите да съдържат видео клипове и снимки, по скоро изчерпателна информация относно самия въпрос и те да се добавят лесно. Потребителят да може лесно да се логне чрез ФБ или с две крачки като се регистрира но след това да е закачен чрез профила си и мейла да получава известия какво става с въпроса му.
На въпросите ще отговарят експерти в дадена категория - да речем медицина, вярвам че всеки оунер на блог за медицина или сайт с такава насоченост би се абонирал за категорията медицина - първо за да помага на хората и второ за да популяризира своя продукт. Така е и с останалите категории, ще се търсят собственици на сайтове с подобна таргет група за компетентни отговори. Всеки сайт без форум ще може да се възползва от нашия, най-малкото заради трафика който ще привлече.
Другото интересно е че може да се създаде нещо като афилейт програма където собстениците на сайтове независимо каква тематика може да добавят код на сайтовете си който ще е поставен - да речем под статия за ползата от консумирането на доматите, а този код ще показва свързаните въпроси със домати от нашия сайт и всеки който дойде към нашия ще му носи приходи. Дори и тези които задават въпросите може да печелят и това е вариант.
Хубавото на сайта който обмислям е че може да се предлага наистина таргетирана реклама - когато продаваш авточасти, твоят банер ще се показва единствено в категория авто- мото.
Другият плюс е че ще получава линкове от авторитетни сайтове, още че ще има уникално съдържание и т.н.
Обмислям след време превеждането и на други езици но това е в дългосрочен план.

Когато реших да го осъществя този проект се обърнах към този и други форуми, как ще стане и кой ще го направи. Оказа се че програмистите не работят така както смятах и мен не ме отърва пък те как работят. Обмислих да го направя сам но както и да го въртя не е работа за сам човек, дори и да си платя за дадена работа няма гаранция че ще е добре свършена, случвало ми се е с други проекти и ням ада ви занимавам с това.
Та идеята е че ми трябват поне 2-ма души да станем екип. Един дизайнер който да прави визията на сайта, един програмист който да пише кодовете и аз да им дрънкам на главите, шегувам се ще помагам с каквото мога.
Защо екип - защото когато платя на програмист за свършена работа никога не ме питат дали съм доволен, и да съм доволен то тези мрежи са обречени непрекъснато да се развиват и обогатяват не може всеки път да се търси програмист за всяко нещо - докато се ориентира кое къде е то на потребителите им мина мерака от тази джажа. За това и ми трябва човек който може да се занимава и с друго но да си знае нещата в сайта, може и да не е професионалист дори и начинаещ няма лошо ще се научим заедно. Въпроса е да иска да го прави това нещо и първият въпрос да не е колко ще спечелим, да парите са важни но може да печелим може би след година.
Споделих част от идеята и не се боя че ще я откраднат защото ядрото е в мен и ще го споделя със заинтересованите, може да питате тук или на лични да коментираме.
Всъщност си търся екип който да повярва в идеята и да работи за осъществяването и.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Идеята ти ми харесва.
Пишеш, че имаш такава система. Пуснал ли си я да работи някъде, защото бих искал да я разгледам. Нямам много време за странични проекти, но ме заинтересова и бих могъл да се ангажирам.
Ако искаш ми пиши ПМ с малко повечко подробности. Най-вече какво ти липсва и искаш да го направиш, как точно си представяш завършената система. Преди да имаш дизайн е добре да разработиш сценариите и някой друг wireframe за дизайна, колкото да се види каква функционалност очакваш.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Освен афилиейт програмата, имаш ли друга идея как сайтът може да се монетизира? Мисля, че на български език точно такъв сайт не съществува или поне аз не съм срещал, т.е. идеята е уникална.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Има и то много, ама представи си колко са развити щом не си ги чувал. Инаше в Бг не виждам хляб в тая работа. Прекалено сме малко за такъв сайт.
Ако е определена тематика да , иначе ако ще е за всичко е изгубена кауза
Освен афилиейт програмата, имаш ли друга идея как сайтът може да се монетизира? Мисля, че на български език точно такъв сайт не съществува или поне аз не съм срещал, т.е. идеята е уникална.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

И аз имах точно същата идея, защото подобни сайтове има много, но нито един от тях не е нито толкова подробен, нито експертен. Но бързо се отказах, след като се замислих детайлно върху изпълнението и разработването....а и кат знам, че 100% ще го порежат, таааа слязох бързо на земята :)
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Трябва да имаш поне един специалист който да отговаря за всяка категория, иначе ще събереш само въпроси
И аз имах точно същата идея, защото подобни сайтове има много, но нито един от тях не е нито толкова подробен, нито експертен. Но бързо се отказах, след като се замислих детайлно върху изпълнението и разработването....а и кат знам, че 100% ще го порежат, таааа слязох бързо на земята :)
Ето и един забравен такъв сайт
http://www.kak-da.bg/
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Аз ще се включа по техническата част. Доколкото разбрах ти искаш програмист който да работи за теб без да му плащаш докато сайта не почне да носи приходи? Ако това е така принципно програмиста изобщо не го интересува твоя сайт колко приходи ти носи и тем подобни неща.
Него го интересува да му заплащаш за труда които е положил. Ако искаш пък да го обвържеш постоянно ще трябва да си го назначиш на щат с договор и тем подобни и да си му плащаш всеки месец за да може когато ти потрябва той да е насреща.

Историй от сорта на "ти го направи ама аз ще ти платя като сайта почне да носи приходи" ги забрави. Едва ли ще има сериозен човек който да се навие на подобно нещо.
 
От: От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Освен афилиейт програмата, имаш ли друга идея как сайтът може да се монетизира? Мисля, че на български език точно такъв сайт не съществува или поне аз не съм срещал, т.е. идеята е уникална.

Афилейт програмата не е за да печелим ние, а за да печелят тези които помагат за развитието на сайта. Ние ще привличаме таргетиран трафик и вместо да плащам на Гугъл 10 цента на клик ще плащам на даден сайт за трафика който ще ми носи.
Сайта може да се монетизира по няколко начина - бекраунда с афилейт, под всеки въпрос адвордс, продажба на линкове във въпросите, може да се разработи и собствена рекламна схема като на ФБ само че по прост вариант дори с смс-си да се плаща за реклама. Чесно казано не съм мислил подробно как може най-добре да се оползотвори трафика, по скоро ме вълнуваше фунциалността на сайта и удовлетвореността на потребителите.

Copypaster - какво имаш под предвид, "100% ще го порежат"


Uphero - да и така мисля да го направя, най-малко по един специалист и още сума ти народ - виж приемрно СТАН има онлайн магазин за рибарски такъми, ако му предложа да се абонира за категория Хоби - риболов и да получава съобщения когато се зададе въпрос, който може да е "каква корда да използвам за костур" - той може да даде изчерпателен отговор и да остави линк към някой свой продукт който ще свърши рабоита на потребителя. Същото се отнася и за за другите категории ако някоя остане без експерти ще я изтрия :)


Още мисля сайта като достигне 10 000 въпроса да се "заключи" или по скоро съдържанието да се вижда в гугъл но когато поиска да види целия въпрос ще трябва да се логне като се регистрира или през ФБ логина. Правя това защото в момента има 50-ина въпроса и толкова дневни посещения предимно Гугъл - идеята е бърз растеж на потребителите.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Да вярно е че има опити за да се направи такъв проект на месна почва и момента повечето са зарязани или забравени. Причината може да е в недостатъчната популярност или грешно структуриран сайт - разгледах някои от тях и грешките които откривам са : трудно задаване на въпрос, не подсещане на потребителя за въпроса му ( едно ФБ приложение би ни свършило чудесна работа) , некомпетентни отговори и малко начини за споделяне има и други но да не се задълбочавам.
ТУК има подобен проект, разбира се изоставен но идеята е сходна.

За програмистите е ясно без пари не искат да работят но вярвам има някой без работа на който би му харесала идеята и ако сайта е успешен може само да ръководи други програмисти. Но трябва да има предприемачески дух и да рискува, иначе е лесно дай парите ето услугата, без предизвикателства и екшън.

Искам да има екип и основната причина за това е че ми хрумват много неща и понякога не мога да преценя това дали е осъществимо и още повече дали е правилно да се направи, докато ако има с кой да обсъждаме идеите и да избираме най-правилните решения тогава няма да изпадам толкова често в задънена улица и проекта евентуално би имал успех.

Какво очаквам - ами с правилните хора може основните ни доходи да са от там.
Не бързам да осъществим проекта от утре за в другиден.

Благодаря на всички за коментарите, няма да споделям повече за проекта . На който му се занимава сериозно нека пише, по-добре ПМ .
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Хубаво е че имаш идея хубаво е че имаш представа как да я реализираш , но подобен голям проект няма да се получи само на доброволни начала и приятелско ръкостискане, ако искаш да го правиш найстина сериозно. Без пари няма стане при всички положения. Успех иначе ;)
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Без пари няма стане при всички положения. Успех иначе ;)

Може да не стане, може и да стане. Ти от къде си толкова сигурен, че няма да стане? Както се казва за всеки влак си има пътници. Въпросът е екипът да се оговори някъде офлайн на по бира (или горещ шоколад, ако участниците са хептен начинаещи). Че само на анонимния ник от форума едва ли някой здравомислещ би се доверил.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Имаш л домейн хостинг готов уебсайт. Ако имаш, тогава стартирай проекта. Предостави на всеки дал правилен отговор на въпрос , да може д сложи линк към желан от него уеб сайт страница, нещо като награда за положениа труд.
Колкото до това да ангажираш експерти и предварително д ги събираш като не се знае колко въпроса ще има .
Нека всеки имащ отговора на определен въпрос д може д отговори и д сложи уеб страницата си под него.

това са ми съвети те

има смисъл в начинанието но зависи какъв интерес ще има към него.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Това ми хрумна и ан мен, но ще се превърне в нещо като директория за статии - пък и изходящите линкове не са плюс за оптимизацията на сайта мисля. Друг вариант е потребителят да си сложи линк в подписа и колкото повече отговори - толкова повече линкове, ако са полезни отговорите ще тцъкат на линковете.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Страхотна идея. Жалко, че като гледам нещо не се е разгорял дебат. В случай, че на някой му стане интересно (както на мен):
discourse.org

Това безплатен софтуер като услуга, точно таква платформа за която говориш. Може както да си направиш "форум" на поддомейн/УРЛ, така и сам да го хостнеш. За хостването трябва програмист и нает сървър.
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Всъщност идеята е страхотна, не знам кой не е минавал през тази идея. Аз поне на няколко пъти съм бил адски надъхан и в рамкте на 1-2 дни се отказвам :)

1. Трафик Основният източник за такива сайтове са търсачките, разчиташ че много хора в интернет търсят отговори на едни и същи въпроси. Такъв тип сайт би имал много трафик ако поради някаква причина БгМама утре умре, иначе не :) Защото в БгМама има всичко :)

2. Специалисти да отговарят ми звучи адски нелепо и няма как да разчиташ дългосрочно на подобни неща. Колко пък трафик и реклама може да донесе този сайт на един специалист, камоли на 100 човека, че да си заслужава цялата занимавка. Детинско е да си мислиш, че ще привлечеш дългосрочно хора, разбиращи от различни неща да отговарят на въпроси. В един идеален свят може би, но в реалността не, още по-малко в България.

3. Вариантите за развитие на такъв сайт са само ако е нишов, ти или няколко човека от екипа ти наистина разбирате от тази ниша и се занимавате вие да отговаряте първоначално на въпросите, а и идеята някой просто ей така да бъде титулуван като специалист е глупава. Хората са измислили рейтингите и гласуването от 100 години :)

А и съм напълно съгласен с @otspace, без пари трудно. А и доста хора се пробваха последните 6-7 години да правят такива сайтове, знаех още поне 3, но повечето дори не си подновиха домейните след като изтече първата годинка.

Ако все пак събереш екип за без пари и се хванете да го правите, успех! Аз бих контрибютал с някой и друг въпрос и отговор, но толкова :)

Поздрави,
Мануел
 
От: От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Всъщност идеята е страхотна, не знам кой не е минавал през тази идея. Аз поне на няколко пъти съм бил адски надъхан и в рамкте на 1-2 дни се отказвам :)

1. Трафик Основният източник за такива сайтове са търсачките, разчиташ че много хора в интернет търсят отговори на едни и същи въпроси. Такъв тип сайт би имал много трафик ако поради някаква причина БгМама утре умре, иначе не :) Защото в БгМама има всичко :)

2. Специалисти да отговарят ми звучи адски нелепо и няма как да разчиташ дългосрочно на подобни неща. Колко пък трафик и реклама може да донесе този сайт на един специалист, камоли на 100 човека, че да си заслужава цялата занимавка. Детинско е да си мислиш, че ще привлечеш дългосрочно хора, разбиращи от различни неща да отговарят на въпроси. В един идеален свят може би, но в реалността не, още по-малко в България.

3. Вариантите за развитие на такъв сайт са само ако е нишов, ти или няколко човека от екипа ти наистина разбирате от тази ниша и се занимавате вие да отговаряте първоначално на въпросите, а и идеята някой просто ей така да бъде титулуван като специалист е глупава. Хората са измислили рейтингите и гласуването от 100 години :)

А и съм напълно съгласен с @otspace, без пари трудно. А и доста хора се пробваха последните 6-7 години да правят такива сайтове, знаех още поне 3, но повечето дори не си подновиха домейните след като изтече първата годинка.

Ако все пак събереш екип за без пари и се хванете да го правите, успех! Аз бих контрибютал с някой и друг въпрос и отговор, но толкова :)

Поздрави,
Мануел

никога при търсене не ми е излила бгмама??!
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Търсачките ме пращат там за 99% от битови въпроси, здравословни въпроси. Последно четох мнения за висок клас лаптоп там(никъде другаде нямаше).
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Относно конкуренцията на трафик, обърнете внимание, че революцията във форумите е да се показват топ-гласуван отговор на топ-гласуван въпрос - в бг мама го няма това, а на запад отдавна е факт. Знаете че при нас нещата идват 20 години по късно ;) Ето пример от най-популярната платформа (вече не само за) Q&A за програмисти:
Виж файлът 13231 (как да покажа "инлайн" малко изображение на иначе голямата снимка тук?)

Ако трябва да прочетете 120 мнения, например ако търсите как се правят някои прости ремонтни дейности (шпакловка, боядисване, и тн), времето за подготовка по стойност лесно може да надхвърли ползата от самия ремонт ! Всеки обаче ще прочете ако, 1 от тези 120 коментара е "лайкнат" 40 пъти. Тогава ще прочетете 1 пост, не 120.

Ползите за потребителя от горния сценарии идват най-много когато е известно, че форума е средище на професионалисти (както този от снимката).
 
От: Търся сериозен екип за развитие на сайт

Всичко 6, ама Ганьо не е западняк, Ганьо влиза, чете и ако му свърши работа си заминава. Виж, ако не му свърши работа може да се регистрира, да си потвърди мейла и да влезе да попсува малко отдолу. Ганьо не хвали, ганьо критикува.
 

Горе