Търся статия - Защо България не може да се превърне в силициевата долина на Европа ?

Svetliooo

Well-Known Member
Здравейте,
Преди няколко години попаднах на една много добре написана и издържана статия на тема - Защо България не може да се превърне в т.н. силициева долина на Европа.
Статията беше подкрепена с много на брой доказателства към статистики - например за това колко е ниско IQ-то при нас, колко по-малко са хората с IQ над 120 сравнение с други страни ( в процентно отношение ). Бяха описани и проблемите с образованието и корупцията.
Много ми се иска да я намеря, защото като седнем на маса няколко пъти е ставало дума за това, но хората живеят в илюзията на боко тиквата и другата измет, където обясняват как всичко тука е 6 и вървим само напред и нагоре и няма никакви проблеми с корупцията и образованието.
Пък след това може и да се заформи интересна дискусия тука :)
 
Не знам за IQ, ама по изобретателен от българина няма - от нищото ще завърти дааверата и ще изкара некой леф. Кога на някой зеленчук примерно от западна европа ще му минат през главата подобни ''схеми'':) и ще харчи повече за месец, отколкото е изкарал за една година по документи....
 
Тази статия звучи като поредната глупост. Подбирай си източниците на информация по-внимателно.

Първо, българите не са особено по-нискоинтелигентни от западните народи. Второ, IQ не е е единственият показател, който е важен за успеха в IT сектора. Трето, в IT сектора корупция и сива икономика на практика няма. Четвърто, България е едно от най-добрите места в Европа за развитие на IT бизнес. Пето, добро университетско образование по информационни технологии има на много малко места в света - само топ университетите, повечето от които са в САЩ. Но живеем в информационни времена и възможностите за образование не се изчерпват само с университета. Всъщност образованието в много случаи започва след университета, но това е друга тема.
 
Много ви бъзна това с IQ-то обаче. В статия беше много добре обяснено, ще се опитам и тук да го обясня:
Проблемът е че нашето не е особено високо, средното е 91 ( все още ми е трудно да повярвам, че има хора с под 91 .. и то половината .. ужас ). На запад не е кой знае колко високо, но е около 94-5.Проблемът с IQ-то, както беше обяснено в статията е, че за да си програмист ти трябва 120+ IQ, а такова в нашата мила родина имат много малко хора. Обаче при нас дори в процентно съотношение е по-малко от чужбина. Примерно Украйна ( беше в статията ) има 3.2%, докато ние имаме 2.7%. Съответно не само че числено имаме по-малко хора от повечето други страни на запад ( особено Румъния ), но и чисто процентно имаме по-малко качествен матрял, който е потенциал да стане работник.

За корупцията и IT сектора - в БГ не се разработва сериозен софтуер. Над половината са аутсорсинг глупости, а другите са средно сложни проекти. Но такива, които да са супер сложни при нас няма. Западните фирми си ги държат при тях, защото законите им ги защитават. Защитават ги от това Ганьо да влезе и да открадне изходния код на продукта и да го продаде за един 70 инчов 8к извит на 5 страни телевизор, който да стои в 30 квадратния апартамент и да го осъдят след 10 години, от които 8 го търсят къде живее, 1 го чакат да е в настроение за да му дадат призовката и 1 се чакат в съда ( единия не дошъл, другия не дошъл .. ) и накрая го осъждат за 50 000 лв, ама той не ги плаща, защото няма тези пари, няма какво да му вземат, затварят го, пускат го под гаранция 1000 лв и си продължава да си живее както е било. пс: Ако не си разбрал, имам предвид, че правосъдната ни система е под всякаква критика и защитата на интелектуалната собственост е почти никаква, ако изобщо има такава.

Образованието се чудя дали изобщо да коментирам колко е зле. Минал съм през няколко университета, имам и много приятели в такива. При средното също съм доста добре запознат. Ами пълна трагедия е, и въпреки че е толкова зле, всяка година става дори по-зле. То е трагикомично зле. Просто ако не си запознат колко е зле, няма да ти се вярва. Буквално има не малко университети в които даскала влиза единствено в деня на изпита, драска шестици от горе до долу и си заминава.

пс: Не съм някакъв песимист, аз самия развивам старт ъп в момента и искам да остана тук. Статията е написана реалистично, а не да ни покаже колко е зле и безнадеждно тук, такива изобщо не ги чета.

Естествено има и положителни неща - евтина работна ръка, добра часова зона, в ЕС сме. Има и не малко академии, които се занимават с обучение на ИТ кадри, при това на много достъпни цени, при това учат на много по-добри неща от университетите.
 
Просто не е вярно, че в България има значително по-малко високоинтелигентни хора. А и разликата между 3.2% и 2.7% не е осезаема. Например в България има повече членове на Менса като процент от населението от много развити икономики: https://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=42347

Досега не съм виждал проучвания за разпределението на IQ в различните държави, така че е интересно откъде статията черпи информация. Надявам се да е от псевдонаучен източник.

Разработва се сериозен софтуер, и още как. Аз самият разработвам такъв, който е по-добър от софтуера на 90% от западните компании в моята сфера. Ела да видиш как софтуер на френска компания с милиарди годишен оборот е пълен с откровено аматьорски бъгове. Подобно нещо мога да кажа и за американски, канадски и германски компании. И това не е само със софтуера им. Някои от тях работят по-неефективно и от държавната администрация. Имаш някаква изкривена представа за западния бизнес. Това с описанието на законите и съдебната практика просто не можеше да преувеличиш повече.

Мислиш, че IT образованието в чужбина е особено добро ли? Ще трябва да те разочаровам.

В IT сектора работят хора с IQ между 91-92 и 127-128 (средно 110): https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-499a58d400b5ad60293976224eff30ae-c
 
Последно редактирано:
за IQ-то казах, че цитирам по статията, така че ако някой все пак я намери - спори с автора. Аз не твърдя, че е така.

А относно сложността на софтуера - и ние правихме продукт, който отвяваше конкуренцията. В алфа версията си беше по-добър от най-големия конкурент, биехме ги в пъти. Продукта беше сложен, определено не беше за всеки. Търсеха само хора с 7-8+ години опит.
Но пак не е нещо велико - не е Paypal, не е Booking, не е AirBNB и прочее.

Дори и тук да се правеше софтуера за колите на Тесла - смяташ ли че щеше да бъде защитен от закона ?

Това с описанието на законите и съдебната практика просто не можеше да преувеличиш повече.
Дали ? Сещаш ли се онзи случай в Пазарджик преди няколко месеца, където някакъв уби един ресторантьор пред семейството му - следя този случай. Едвам го осъдиха на 3 ( +- година и половина ) години, като цялата сага беше покъртително жалка - какви ли не оправдания не си измисляха, добре че получи глас в медиите, че да направят нещо. Иначе щеше да се потули и да мине и замине.
А онзи кмет, където прегази детето, май онзи ден го унивиниха, пак.

В IT сектора работят хора с IQ между 91-92 и 127-128 (средно 110): https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-499a58d400b5ad60293976224eff30ae-c
Айтита се водят и тия, където преинсталират windows-и за 20 лв. За това и написах програмисти.

Мислиш, че IT образованието в чужбина е особено добро ли? Ще трябва да те разочаровам.
Разбира се че има изключения, но като цяло не смятам, че може да е по-зле от това тук.
 
Споделям и подкрепям казаното Svetliooo
Фирмите в България с над 200 разботчика сигурно се броят на пръстите на двете ми ръце.

По същата причина преди няколко години лъснахме на челни места в stackoverflow. Не защото тук сме най-умните, а защото имаме няколко човека с много висок рейтинг, на фона на малкото акаунти от България. Останалото колко сме велики и силни си е пропаганда по медиите, а пък как програмистите ни изпъкват със средна заплата от "нереалните" 3к лв/м на фона тоталната обща мизерия е просто за смях.
 
От софтуерна гледна точка не мисля, че PayPal, Booking и AirBnB са нещо кой знае какво. Големи компании са поради други причини, а не толкова заради софтуера.

По-голяма законова защита не е задължително да означава по-добра среда за разработка на софтуер. Съществува и такова нещо като прекомерна законова защита, което е вредно за бизнеса и граничи с покровителстване на определени компании. Тъй като имам поглед над САЩ, там има подобни практики големи компании, с помощта на съдебната система, да мачкат конкурентни малки бизнеси на база на безумни тълкувания на закони за защита на интелектуалната собственост.

Тези случаи, които даваш, първо са граждански, а не бизнес, и второ са по-скоро изключения. Освен това колко често се налага на един бизнес да завежда дела? Много, много рядко. Не са малко случаите, при които кодът и базите данни на западни сайтове са изтичали в интернет без законови последици.

Според мен именно тези със среден IQ 110 са в по-голямата си част програмисти. Виждаш, че са сред най-интелигентните професии, включително са по-интелигентни от някои инженерни, мениджърски и други професии, за които знаем, че изискват сравнително висока интелигентност.

Според мен си силно предубеден в посока песимизъм. Разгледай когнитивните отклонения при човека, ще ти отворят очите за начина, по който мислим, и как често тълкуваме информацията нерационално.
 
Последно редактирано:
Нищо не разбрах oт тая тема.
Бъркам ли, или някой смята че предприемчивостта и успеха зависят от IQ-то?
Ако е така, не искам да съм този, който ще ви пука балона, ама нямат нищо общо тея неща.
 
Нищо не разбрах oт тая тема.
Бъркам ли, или някой смята че предприемчивостта и успеха зависят от IQ-то?
Ако е така, не искам да съм този, който ще ви пука балона, ама нямат нищо общо тея неща.

Не бих използвал думата "зависят", но има емпирични доказателства, че IQ е факторът, който в най-голяма степен може да предскаже успеха на даден индивид. Вторият фактор с най-голяма заслуга за успеха на човек е, най-общо казано, умението му да работи усърдно. Интересното е, че тези два фактора са с негативна корелация, тоест колкото си по-интелигентен, толкова си по-склонен да полагаш по-малко усилия, и обратното. Има и други фактори, които са по-маловажни, но и те трябва да се включат в уравнението. Отделно има специфични професии, като например предприемачеството, при които важността на факторите е малко по-различна.
 
Я дайте линк да си направя IQ тест, че се притесних да не съм тъп.
Че моето икю е 53 пък още мога да си връзвам обувките:)
 

Горе