Уебмастър и закона

AdSenser

Member
Здравейте, и извинете, ако тази тема е дискутирана, но поне аз не съм видял. :roll:

Чудя се, как стои въпросът в България, ако човек упражнява професията "уебмастър"? Ако разчиташ само на пари от Google, EasyTrader, Neogen, Wisdom, etc.?

Защото когато си на нормален трудов договор, на теб ти текат всякакви удръжки: за авансово облатане по ЗОДФЛ, фонд Пенсии, Общи заболявания, ДЗПО в УПФ (това изобщо нищо не ми говори, просто цитирам информация от стандартен фиш за заплата...). И мисълта ми е, ако човек няма регистрирана фирма (защото в края на краищата нищо не купувам и продавам, не ми трябва към момента), как трябва да се справя с всичките "държавни изисквания", още повече, ако иска да си е осигурен?

Например "Неоген" знам много коректно изчисляват и внасят необходимите суми според спечеленото. Но дали това е всичко? Да не говорим, че Google просто ти пращат чек, който осребряваш. А EasyTrader удържат някаква си сума, процент, но за какво отива, кой да ти каже...

И в тази връзка... какво и как трябва да направи човек? :roll: Предварително ви благодаря за разясненията!
 
В България уебмастърството е най-вече странично занимание, носещо приходи.

Най-големи пари като уебмастър с български сайтове се получават от директни рекламодатели, спонсорства и партньорства.

Ако печалбите провървят достатъчно, можеш да създадеш фирма, през която да се отчитат приходите и разходите. Така ще можеш да се осигуриш пенсионно като "управител" примерно.
 
А какви са минималните разходи по "притежание" на фирма? Май ЕТ е най-изгодно, други казват ЕООД. И в края на краищата май излиза бая по-скъпо да си си "сам шеф", отколкото да работиш за някой друг...

И това да определиш какви трябва да са вноските - може би означава да имаш счетоводител... май да си "най-обикновен уебмастър" е почти невъзможно. :(

Не знам това не е ли горе-долу същото като "човек на свободна практика" - те всичките ли имат фирми...
 
Българските партньори правят всички уддръжки, необходими за подаване на данъчна декларация, годишния данък обаче трябва да си го декларираш, изчислиш и внесеш сам.

Питал съм многократно във форуми на счетоводители как се облагат парите от чужбина (чекове от Гугъл и други афилиейт програми), но никой не е отговорил еднозначно.

Всяка фирма носи своите постоянни разходи, независимо дали печелиш или не. Това са социални и здравни осигуровки, сума за счетоводител. Така че помисли добре преди да регистрираш фирма.

Като видя новите декларации (с 10% данък) ще помисля под каква форма да я подам.
 
Благодаря ти за информацията, bgkulinar. В края на краищата бих се консултирал с някой адвокат, или може би счетоводител по-скоро, какво и как трябва да се подава и изчислява, както и включва в тези декларации. А подаването на една такава декларация означава ли, че ти се води трудов стаж, че ти текат социални, здравни осигуровки?

Всъщност целта на подаването на тази декларация само "да си чист пред закона" ли цели, ами всичко останало...
 
Ако печелиш достатъчно може да си направиш фирма и да ти ги превеждат в сметката. Иначе по фирма нямаш много разходи. Най много за осигуровки и счетоводител. Поне при мен излизат 150лв на месец.

Брои те се за стаж ако си плащаш осигуровките както споменах. Иначе може и да не ги плащаш, само здравните (12лв) но тогава нямаш стаж и пенсия ... с две думи плащай си сега за да ти дават след като се пенсионираш :)
 
vitihol, мерси и на теб за инфото. Интересно е това, което казваш, предвид факта, че в момента между брутната и нетната ми заплата разликата е повече от сумата, която споменаваш... звучи доста интересно. А ти всички възможни и необходими осигуровки ли плащаш? И всъщност... човек лично ли си внася тези суми, или това е работа на счетоводителя? Колко ли е нормално да се плаща за счетоводител на "едночленна" фирма, предвид факта, че в края на краищата работата му на месец е минимална... съжалявам за многото въпорси, но просто все по-сериозно се замислям.

P.S. Ти ЕТ или ЕООД си регистрирал? За едното знам, че не се плаща, за другото се внася сума, която уж трябва да си стои като "гарант", но всеки си теглел... но тук въпросите стават прекалено много.
 
Да с фирма е най добре дори и заплата да си получаваш.
За регистрацията на фирма: 5000 лв за ЕООД но те седят в банката като начален капитал за 1 седмица и после си ги теглиш (нещо като да ги покажеш). 10% данък, но естествено ще си намираш разходи.
Осигоровките или ти си ги внасяш или счетоводителя, зависи колко му плащаш :) Иначе цените май за таква фирма са 80-100лв на месец (ако си намериш някой нормален) независимо че е мин работа. и осигоровките са 67 лв или нещо там беше.
 
Неможе 67 лв да са ти осигуровките изключително малко е за собственик и управител на фирма :) 167 да ама 67...... по-добре погледни пак, а счетоводител за такава никаква работа можеш да си намериш за не повече от 80 лв.
 
аз това се опитвам да го проуча от 2 години вече.понеже имам и друга деиност и там имам счетоводители и адвокати та ето до какъв извод стигнахме.това с фирмата си остава но според мен не е наи доброто но пък е по престижно особено ако мислиш да работиш и с клиенти .другият начин е да си с така наречената свободна професия и сам си плащаш осигуровките и накрая на годината си подаваш данъчна декларация като там си смяташ колко си осребрил от чекове,вадиш някакъв процент които си се води за разходи(маи 30%) и за останалото си плащаш данък.
 
Има ли развитие по тази тема?

Ще питам на кратко:Мойа ли някой, който си е плащал данъците за миналата година от афилиейт маркетинг да обясни как става това.

Интересува ме без фирма.

До колкото знам това става с декларация в края на горината, но като потах в агенцията по приходите, ми казаха че дори и те не знаят към момента, защото проходите били от чужбина.

Моля просто някой, който го е правил да каже как става.
 

Горе