Уникално! Факти, които ще учудят "предприемачите", а и техните клиенти!

lqllqlq

Well-Known Member
Такааааа. Заглавието ви докара до тук, което е показателно, че този стил на публикуване върши работа не само във Фейсбук, нали?

Искам да ви споделя няколко факта, които убеден съм ще изненадат средностатистическият предприемач бродещ по страниците на този форум, а и не само. Много клиенти на този тъмен балкански субект също съм сигурен, че ще останат искрено изненадани. Защо съм толкова сигурен? Ами защото виждам какви са най-честите питания свързани с внос, търговия изобщо стартиране на бизнес у нас. Нека започнем малко по-отдалече с един текст, които бе писан по друг повод, но е силно приложим и по темата...

Българинът е предприемчив. Промъкват се някакви теории за липса на предприемчивост в северозапада, но като цяло той е предприемчив. Ама по свои си начин. Гнил начин. Българинът ще съгради нещо, но ще го съгради по втора линия. Ако гради къща, то керемидите ще са бракувани, армировка, тухли, лепила плочки ще се търсят без фактура, без ДДС. И ще съгради къщата, и ще се похвали колко и как е спестил. Докато българинът пести, търговецът също пести, защото е внесъл 100 тона материал, декларирал е 50 тона и фактурира само декларираното. И така си разцъфтява сивата икономика, с неплащането на данъци и осигуровки, стимулирана от обикновения потребител и покровителствания търговец. За 2013-та година размерът на сивата икономика се очаква да достигне 12.9 млрд. лева, върху които пари няма кой да декларира и внесе 3 млрд. лв. данъци.

А държавния бюджет? За него се знае. Все дефицит, все облигационни заеми, все да плащаме лихви на външните кредитори, щото пари си имаме за раздаване в тази държава, та нека да дадем малко и на запада.
Корупция. Средно рушветът на един „селски” кмет за „скалъпването” на една обществена поръчка варира между 10% и 20% от стойността на поръчката. Ами министерствата, ами лечебните заведения, училищата, университетите и другите държавни и общински учреждения? Всеки чиновник, с управленски функции, пак изкарва пари по втора линия. При годишен бюджет от 30 млрд. лв., 3 до 6 млрд. лв. потъват в нечии джобове, изнасят се навън през офшорки и се връщат обратно за препиране и третиране с омекотител. Да не миришат. Като се добавят и парите от сивата икономика, 6 до 9 млрд. лв. годишно не влизат в бюджета. Не се използват за здравеопазване, за инфраструктура, за образование, за социални политики, за АЕЦ Белене, ако щете..
И така, българино, и да протестираш пред парламента и да не протестираш, все тая. Един ще падне, друг ще го смени. Какво тук значи някаква си личност?!
Народните избраници са огледало на обществото. Когато Ти, Аз, Тя, Той, Ние всички започнем да спазваме закони, правила, ред; и имаме нов морал, тогава и нашите народни представители ще са една идея по-държавници, по-управленци.

Прочетохте ли до тук? Ако сте, то значи има надежда. Нека продължа с фактите:

Факт 1: "За да си "предприемач", тоест да стартираш бизнес трябва да имаш фирма"

Да, знам че сте учудени, но за да ви довърша ще ви кажа, че в по-голямата част на света е така.

Факт 2: "Ако имаш бизнес, освен фирма, ти ще имаш и задължения като да плащаш данъци, осигуровки"

Не е за вярване, но се налага! :)

Факт 3: "Ако внасяш стоки, които ще продаваш или ще ползваш самият ти може да се наложи да платиш съответните митнически такси, сборове и данъци"

Тук забелязвам е най-сериозната съпротива на местният предприемач. Причините намирам в текста по-горе, които така добре описва предприемчивостта на българина.

Факт 4: "Това, че до сега си продавал в Продавалник без фирма, без документи не те прави предприемач, а просто поредният амбулантен търговец, който по нищо не се различава от тези на неделният пазар"

Да, боли да ти ударят самочувствието така директно, но все някога ще го осъзнаете. Част от нас ще се опитат да помогнат на отказващите да приемат този факт да разберат колко истина има в него.

Ето и няколко от обещаните факти за клиентите:

Факт на всички факти: ДДС се плаща задължително, нищо че си физическо лице и на "теб фактура не ти трябва". Това, че на хляба, кренвиршите или бензина не ти е написана цена без ДДС не значи, че не го плащаш. А и да попитам: Пазариш ли се така на касата в бензиностанцията както когато се обадиш на търговец?

Малко известен факт: Отстъпката не е нещо задължително. Това, че си влязал в магазина, тоест си намерил, макар понякога с чужда помощ (Гугъл реклами) пътя не е необходимото и достатъчно условие за да искаш отстъпка.

Факт, пряко свързан с малко известният факт за отстъпките: Това, че сега може би ще купиш един брой, а някога, пък било то и след години, може би евентуално ще купиш и 2ра бройка не значи, че си в позиция да изискваш отстъпки.

Очаквайте продължение....
 
От: Уникално! Факти, които ще учудят "предприемачите", а и техните клиенти!

Готина тема. Репче :D
 
  • Like
Реакции: CTAH

Горе