Условия за ползване на RSS ?

AxCx

New Member
Какви са условията за използване на RSS по подразбиране ако такива не са написани в някой сайт ? Много сайтове за новини позволяват техните RSS да бъдат вмъквани от уебмастърите в сайтовете им. А ако не пише нищо означава ли че RSS-а е позволен само за четене с RSS Reader от посетителите ?
 
Аз се страхувам че не те разбрах какво искаш да кажеш, сигурно грешката е примен, но ще се ориентирам по отговора на netsurfer.

Значе повечето сайтове (говоря за чуждестранни) показват title-а и кратко начало (като описание) на статията:

Best Ways To Get Rid Of Some Non-Targeted Visitors
The Net is full of people, who search for information and keep looking 'till they find some, that's why readers and buyers are different things......

Нещо ей такова се получава пред очите на посетителя. Но всичко по статията си остава в тяхна полза - а именно: запазване на реф. линкове; интерлинкинга (ако има такъв) и естествено в края се споменава и ресурса (линк). :wink:
 
Не е въпроса какво е съдържанието, дали е половин изречение цитат, или 10 изречения в които има линкове. Въпроса е имам ли право да го ползвам в сайта си ? Например имам сайт на който имам страница "Новини" ама нямам кой да ми ги пише и направо се закачам за някой RSS, обаче автора никъде не е писал дали е съгласен или не. Да речем че той е доволен, щото има допълнителни линкове и аз му правя реклама. Ама може и да не е. Ами ако си направя някакъв голям "feed" сайт където всеки събмитва RSS ? Там никой не пита автора дали е съгласен или не.
 
Мисля си че е позволено, щом си е извел RSS това означава че иска да се чете, а ти само му умножаваш бройката на читателите, като му го ползваш. Ако читателя е силно заинтересуван от статията, вярвай ми - ще отиде на източника й.
 
Blinky каза:
Мисля си че е позволено, щом си е извел RSS това означава че иска да се чете, а ти само му умножаваш бройката на читателите, като му го ползваш. Ако читателя е силно заинтересуван от статията, вярвай ми - ще отиде на източника й.


Не е така. По принцип ако изрично не е упоменто че може да се ползва някакъв Creative Common License значи неможе. Аз затова слагам Simple Feed Cоpyright да прави линкче на скреипърските блогове иначе ще ти вземат контента и няма да сложат линкче и ще се храните по меила да те махне ....
 
И на мен ми се струва че не би трябвало да е позволено. Обаче какво правим с големите feed-сайтове, където всеки може да ми събмитне RSS-ите без мое съгласие ? Пък и тоя сайт може да е добре оптимизиран и при търсене моите ключови думи да излиза преди оригиналния RSS. Някои ще каже голяма работа, потребителя пак ще стигне до това което е търсил, макар и не с един, а с два клика. Да обаче там има доста адсенс и втория клик може да уцели там или някъде другаде и потребителя вече да се изгуби. Трябва ли да пиша мейли на всички feed-сайтове че не искам да ползват моите RSS-и ? Не мога да ги спра с ROBOTS.TXT или МЕТА таг.
 

Горе