Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с НИ!

blackout8

Well-Known Member
Ще бъде дълго за четене, но ще споделя знания с вас в сферата на инвестиране в НИ!
Ще се радвам повече инвеститори, да се включват да допълват или да пишат други неща – видяхме че ги има във форума!

В тази тема ще пиша изцяло за инвестиционният процес за вземане на решение има ли смисъл да инвестирам в НИ или не и кога!
НИ е прекрасна инвестиция в правилните моменти, за хората които са наясно с това – ще пиша именно как се разбират тези моменти, разбира се ще пиша за емпирични доказани методи за намиране на момента.

Като цяло инвестиране в НИ, не е никак сложно, дори е и просто нещата не са магически няма нищо субективно, а точни неща!

Нека започнем какво се разбира под инвестиция. Говоря единствено за закупуване на актив НИ с цел бъдещ паричен продължителен поток от отдаване на жилището под наем. Разделям инвестиция от спекулата, като спекулата целим закупуването на актив с цел бърза препродажба на по-висока цена - с цел извличане на печалба!

Фактори влияещи на НИ

Основните фактори, които влияят пряко са политически, икономически и демографски!
Политическото спокойствие, да няма трусове, е основата на всички икономически процеси. Ако има проблем на пол. ниво несигурността расте, а от там и риска за всеки бизнес и риска за всеки, човек по отделно.
От икономически фактори
Бизнес цикъла – къде се намираме във фаза на растеж или спад. При наличието на растеж НИ се представят добре.
Кредитиране – представят се добре защото банките, чрез кредитната експанзия са и в основната на този подем в икономиката.
Заетост – при висока заетост повече хора ще имат доходи и стандарта на живот ще расте, като крайна цел на този стандарт е подобряване на жилището.
Демографски – ръст на населението, приток на емигранти, спад на смъртността високо раждане норма са дългосрочните фактори на търсене на имоти!

Чисто пазарните фактори колко е търсенето спрямо предлагането! При увеличаващо се търсене, и не кореспондиращо предлагане цените растат на горе. Нещата са обратни при предлагането!

Рискове

НИ е на теория безрискова и ниско рискова инвестиция – това е голяма заблуда сред масата – ще опиша няколко важни риска:
- Риск от смяна на икономиката – влизане във фаза на спад – при спадащо търсене в цялата икономика, наемите отговарят със спад на цените, а и на НИ като цена!
- Кредитен риск – при обръщането на растеж в спад – риска става много голям а това се трансформира и в по-висока лихва! Мит е, че в БГ имаме фиксирана лихва!
В момента нашите банки са фул с трудно обслужими ипотеки – за да пуснат кредитирането то, те трябва шитнат тези отпишат тези ипотеки да инкасират загуба и да почнат на чисто! В момента ако направят това, то ще инкасират огромни загуби, но това ще срине и цените на НИ! Защото не желаят това, то и цените на НИ падат лека по лека!
- Природни бедствия – знаете какво стана миналият месец, за това този риск се парира със застраховка, но това вдига и крайна цена на наема!
- Ликвиден риск – способността един актив бързо да промени формата си и същевременно да пази стойността, може да се наложи да правите сериозен отбив от цената просто защото да продаде НИ.

При спекулиране кредитният, ликвидният и риска от бизнес цикъла са най-важните, защото се цели бързо препродаване, ако закупите в момент когато нещата не са добри, рискувате да приемите огромни загуби!

Видове НИ


Жилищни сгради/апартаменти
– в случаят всички фактори, които описах по горе трябва да ги погледнем и на местно ниво. Бих добавил като местни фактори местната икономика и перспективете за растеж! Пример за Варна, тези фактори са по-добри от някой по малък град – затова ако сравняваме къде да инвестираме трябва изберем Варна или алтернативен на Варна! Друг + е о наличието на студенти – във Варна има цели райони с основен клиентски профил студента.
Данни за икономиката може се намери от икономическият отдел на Общината или подходяща агенция за проучвания – плащате си за данни! Друго важно е и сегментиране на наемодателя, за това е важна инфраструктура, училища, детски гради и т.н!


Търговски площи
– тук говоря за гаражи/паркинги, магазини, МОЛ-ве, офис сгради + ваканционните имоти
Нещата са валидни и за жилищните но, поради факта че говорим за търговски площи е силно важен фактор местният бизнес и икономика! Подхода за измерване е пак е един и същ като останалите

Земеделска земя - тук нещата са вече много по различни. Важни фактори са категорията на земята и най-вече прилежаща инфрастркутра, комасиране и хидромилироация!
В последните години това беше най-силният от видовете НИ – бе воден основно от субсидиите така че основните играчи са големите арендатори, което рефлектираше и на цените на арендите. Банките даваха лесно кредити просто защото има и субсидии и подобряване на инфрасткрурата и инестирането в капитал – това е за големите играчи.
За жалост това силно балонизира цените в някой райони много силно, в други все още не!
Но има и перспективи за добавяне на стойност в земята, което ще обезпечи и високите цени.
Ниша в земеделските земи е именно окрупването или иначе казано комасация + изграждане на прилежаща инфрастркутра и хидромилириоация!
Добър партньор за закупуване на земи са големите АДСИЦи имат много добри договори с арендаторите, при сключване на покупко/продажба преди нова стопанска година можете да вземете рентата и да подобрите % доходност.
Трябва да купувате там където има много арендатори за да има конкуренция и цената на рентата да не е срещу вас. Но както писах цените са високи, ще видите по долу и как се доста до това – както и за всеки друг от видовете НИ!
Ако ще го обработвате сами да има икономическа изгода трябва много сериозна сума за 1к декара + машини и приложен инвентар + склад. Има и друг вариант но трябва да играете с арендаторите т.е. тук ви трябва доверен човек, който е арендатор - идеята е да плащате за обработка и да взимате субсидии.

Алтернатива на земята се явяват АДСИЦИ – Акционерни дружества със специална инвестиционна цел – това са АД-та който купуват земеделски земи и ги дават под аренда, тръгуват се на борсата ни. Един от най-ликвидните е Адвансд терафонд. Вече нещата са различни рисковете са по високи така че умната мерим най-просто дивидент към цена + дисконтиране на бъдещи парични потоци.

Финансиране

Като цяло приема се да се инвестира със собствени средства – намалява се риска, за сметка на доходността, но ако се наложи да вземем кредит то:
Наема трябва да 2 пъти по-голям от месечната вноската – тогава вече има основа на по нисък риск и добра доходност.
Ако наем/вноска е 1:1 всички от горните рискове, директно може да навреди жестоко!
Най-лош вариант е закупуване на НИ с кредит с цел извличане на печалба от разликата – рисковете стават по-големи от потенциалните облаги!

При сегшаните лихви приемрно от 6.5% при 50к финансиране на имот за 25 години ще имаме към 330 вноска, трябва към 660 лв наем - малко нереално нали и 550 да вземем ще върнем всичко точно след 9 години - така че пак прави мноооого добра доходност. Но за жалост 330 вноска ще имаме към 350 макс наем - и реално с всички разходи сме на минус! Трябва да паднат просто НИ двойно или наемите двойно - кое ще стане?

Начини за анализиране

Ако ще отдаваме под наем, то ние поемаме риск, следователно ще искаме и по високи наеми за да ни задоволят, ако не се случи това то инвестицията ще е лоша.
Начините за анализиране:

Икономически – описах по-горе фактори, ако нещата са за нагоре НИ няма как да не следват и те възхода.

Поведенчески – лесно е когато всички, които хабер си нямат от инвестиции ти обеснват най-добрата инвестиция е НИ, най-сигурност, то не пада, то най-най – всичко през 2008 беше такова.

Прост пример ако от 10 приятели 9 ти говорят едно и също – че НИ е най-доброто, ако тези хора нямат инвестиционен опит то е ясно какво ще става.
Важи правилото – бъдете страхливи, когато другите са алчни и бъдеще алчни, когато другите са страхливи!

Фундаментален с реални величини:
-измерени чрез доходността от наема – приема се от наем на година към покупна цена да има 8-10% именно заради рисковете, ако падне под този процент НИ става с ниска доходност към по-висок риск. Ако е над 10% става апетитна инвестиция, а над 15+% виждаме една силна подценненост !
- може се мери чрез работните заплати – чисто мерило през потребители ви – ако те отдават значителна част от дохода си за НИ, за сметка на други разходи бъдете сигурни че това няма продължи дълго
Повече чете тук:
http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=54015

- може да се мери като се съпоставят наем/месечна вноска ако отношението от 2:1 спадне то НИ като цена няма как да не ходи на долу!

При закупуване на НИ с цел инвестиция със собствени средства при добра доходност и перспективи цената на закупуване не ни интересува.
Никога не е важна цената на един актив, а още по малко валидно е че е паднала и е дъно – може да падне още много на долу. Важно е да мерим именно доходността – при намиране на добрата доходност сме уцелили периода за, който говорих в начало!

Анализ добре ли е да инвестираме сега!?!

В момента измерено чрез:
- политически фактор – в тежка институционална криза сме – това вдига риска
- икономически – още пълзим по дъното, а перспективите в глобален план са за нова вълна на депресията. Банковата система е под напрежение.
Самите банките няма на кого да отпускат кредити, риска е голям и за тях просто търсят сигурността. Кредитите от няколко години не са мръднали като сума, а хората спестяват ударно в банките. Така че и тук риска е висок и нещата са проблематични
- Реални фактори – доходността е много под 10% от НИ, много голям процент от дохода отива за наем, месечните вноски към наема са едно към 1:1.
Какво говори това или наемите двойно нагоре или цените на НИ двойно на долу!
- Поведенчески – още не съм чул НИ е губещо и никога не искам да чувам!

Трябва да паднат просто НИ двойно или наемите двойно - кое ще стане вие решете?! Това говори анализа!

Какво говори това – трябва изчакаме спада на цените до естеството си ниво и нормализиране на средата. Колко ще отнеме – една Япония вече 23 години са със спадащи цени на НИ
И сега голяма картина на цента на НИ в БГ, данни от НСИ
Price%20NI.jpg


Виждате големите градове и общото за БГ. Цена на кв/м2
Виждате какъв е тренда до 2008 всички фактори бяха яко за нагоре, сега на къде са J
През 2002-3 от реалнитете фактори НИ са били силно подценени!

Ето много добро видео говорят за нещата, които и аз писах.
[video=youtube;-ySXjqG7ucw]https://www.youtube.com/watch?v=-ySXjqG7ucw&index=124&list=PLA7F55FC7ED20B160[/video]

А когато НИ ще падат, просто търсим друга алтернатива на инвестиране – имаме още 4 инвестицонни класа – акции, облигации/кредити, валути и ресурси/суровини. Точно в последният всички бягат в глобален плана! А в БГ до скоро, че и че и още сега може се намери банков депозит с по-голяма доходност от НИ!

За НИ бих добавил и търговете на ЧСИ - http://sales.bcpea.org/
За земи бих ви дал съвет - http//zemi.bg/ а за адсиците може намерите тук http://www.infostock.bg/infostock/control/trading/index/profile/.REIT, а за този адсиц който писах - http://www.advanceterrafund.bg/pozemleno-bankirane/

Добре, е ако ще се отдава под наем сериозно да се хвърли ресурс в обучението ви - има много книги по темата!

Подчертавам твърдо, че има всякакъв тип инвеститори едни се радват на 3-4%, друг му е адски малко! До скоро НИ бяха с по-малка доходност от банков депозит - това трябва говори защо и какво ще става!!!!
 
Последно редактирано:
От: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с НИ!

за повечето, дето няма да прочетат романа по-горе:

трябват:
1) висока ликвидност
2) ниска цена
3) бърза възвращаемост

1 тип имот има, който отговаря на всичкото това - панелна гарсониера

който разбрал, разбрал

и един допълнителен жокер към тия с повече пари за инвестиране - да не са яйцата в една кошница
 
От: От: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с

за повечето, дето няма да прочетат романа по-горе:

трябват:
1) висока ликвидност
2) ниска цена
3) бърза възвращаемост

1 тип имот има, който отговаря на всичкото това - панелна гарсониера

който разбрал, разбрал

и един допълнителен жокер към тия с повече пари за инвестиране - да не са яйцата в една кошница

Добро резюме :)
Последното го забравих, мерси че писа за яйцата :D
@Blinky друг път ще дадеш - дано стане темата пълна, да видим!
 
Заделям определен процент от печалбата си за времето, когато се пенсионирам (след 40+ години). Когато започнах да правя това, идеята ми беше тези спестения да ги влагам в злато и инвестиционни имоти в съотношение 1:1, като целта е запазване или увеличаване на покупателната способност за тези 40+ години, но някои изказвания във форума леко ме разколебаха за сигурността на НИ.

В момента доходността ми от НИ е 9.6% и не бих купил нов НИ при доходност под 8.5%. Всичката печалба от НИ отива за още злато и нови НИ.

Ако държа на посочената по-горе доходност, могат ли НИ да ми изиграят лоша шега? Да продължавам ли със схемата злато+НИ, или да обърна всичко в злато?
 
От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с

Основните фактори при вземане на решение за инвестиране в недвижими имоти са три:
1. Местоположение
2. Местоположение
3. Местоположение
 
От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с

Заделям определен процент от печалбата си за времето, когато се пенсионирам (след 40+ години). Когато започнах да правя това, идеята ми беше тези спестения да ги влагам в злато и инвестиционни имоти в съотношение 1:1, като целта е запазване или увеличаване на покупателната способност за тези 40+ години, но някои изказвания във форума леко ме разколебаха за сигурността на НИ.

В момента доходността ми от НИ е 9.6% и не бих купил нов НИ при доходност под 8.5%. Всичката печалба от НИ отива за още злато и нови НИ.

Ако държа на посочената по-горе доходност, могат ли НИ да ми изиграят лоша шега? Да продължавам ли със схемата злато+НИ, или да обърна всичко в злато?

Много ти е добра схемата дори! Ще ти кажа и защо - тотално си извън системата! Говоря за фитаната система - каквото и да се случи ти няма да държиш хартийки! Златото трябва да го купуваш с ясната цел и тя е купуваш реални пари за хартийки. В обозримото бъдеще следстиве на десетките трилиони ликвидност, ще дойде момента в който или стоките ще бъдат измерими в злато или директно Бретън Уудксата система, а защо не и директно златен стандарт!

За 9.6% доходност е добра - все пак е задоволителна за по-високият риск. Няма как ти се изгирае лоша играя НИ, ако си наясно с фундамента т.е. оснонвата на която се стъпва в НИ. А като инвестираш свои средства няма какво да се притеснваш дори и да имаш по ниска заетост и да ти спадне цената на имота - ти ще правиш пак паричен поток. Точно това е, като се инвестира при добра доходност имаш определен буфер на сигурност! Като цяло по малко хартийки повече реални неща! При всеки спад на злато добавки. Бих говорил и за сребро това е тотално най-подцененият актив, но друг път ще пиша за златният и сребърен фундамент!
 
От: От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да премине

Основните фактори при вземане на решение за инвестиране в недвижими имоти са три:
1. Местоположение
2. Местоположение
3. Местоположение

Да!

За жалост, много рядко се намират!
 
От: От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да премине

Да!

За жалост, много рядко се намират!

Диференцират се съобразно предназначението.

Ясно, че няма как да се сравнява търговска улица като Витошка с плаж като Арапя, например.

Та за търговските имоти - мечтата на всеки евреин-магазинер - дюкян на кьоше.
За складовете - околовръстно и излаз към магистрали, гари, пристанища и летища.
За офисите - престижна улица или поне с удобно паркиране.
За жилище - инфраструктура, градски транспорт, училища, магазини
За почивка - вилен имот (може и в полето, но с път до него)
За земеделска земя - почва, възможност за укрупняване, обработване
и т.н.

Но навсякъде местоположението е основен фактор. Гледната точка е съобразно мащаба - различни държави, например. Понякога всичко опира до прозаичните данъци.
 
Re: От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да премине

Много ти е добра схемата дори! Ще ти кажа и защо - тотално си извън системата! Говоря за фитаната система - каквото и да се случи ти няма да държиш хартийки! Златото трябва да го купуваш с ясната цел и тя е купуваш реални пари за хартийки. В обозримото бъдеще следстиве на десетките трилиони ликвидност, ще дойде момента в който или стоките ще бъдат измерими в злато или директно Бретън Уудксата система, а защо не и директно златен стандарт!

За 9.6% доходност е добра - все пак е задоволителна за по-високият риск. Няма как ти се изгирае лоша играя НИ, ако си наясно с фундамента т.е. оснонвата на която се стъпва в НИ. А като инвестираш свои средства няма какво да се притеснваш дори и да имаш по ниска заетост и да ти спадне цената на имота - ти ще правиш пак паричен поток. Точно това е, като се инвестира при добра доходност имаш определен буфер на сигурност! Като цяло по малко хартийки повече реални неща! При всеки спад на злато добавки. Бих говорил и за сребро това е тотално най-подцененият актив, но друг път ще пиша за златният и сребърен фундамент!

Благодаря за отговора!

То това беше и замисълът - никакви хартийки, само реални активи, все пак целта на тези спестения е сигурност.

Иначе мислих и за сребро, когато започнах да спестявам, обаче проблемът при него (освен ДДС-то, което може да се избегне) е обемът. Доста по-практични са платината, паладият и родият и точно към тях смятам да се насоча, за да разнообразя и да не е само злато.
 
От: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с НИ!

Ползвайте "метални сметки", за какво ви е реален метал?

Повечето европейски банки предлагат тази опция.

Отваря се "сребърна" сметка по курса на среброто в деня на отварянето. Тегли се по курса в деня на падежа. Реален метал и свързаните с него сейфове и т.н. няма.

P.S. Най-изгодни са редкоземелните метали (надхвърлят стойността на платината на грам), но вече възникна риск:
1. Имаше си този риск и отпреди - повечето са в нестабилно агрегатно състояние.
2. Няколко държави вече имат възможността да ги създават в лабораторни условия.
 
Не, мерси.
Тези сметки са хартийки също като фиатните пари. Същото ниво на сигурност ще получа, ако си държа спестенията в депозитна сметка.
 
От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с

Напротив.

Ако ще пазите среброто (реалното) в банка (сейф), то подобни сметки са много по-добър вариант. Рискът е абсолютно същия, тъй като банката гарантира авоарите в сейфа на 100%, а не до някакъв лимит.

Пример: Имаш метална сметка за 10 кила сребро - значи си гарантиран с тези 10 кила все едно са в сейф. Не получаваш лихва като при депозит или разплащателна сметка - всичко зависи от пазарната цена на метала.

А ако ще пазите среброто под дюшека или заровено под курника в двора, то това е друга тема.
 
От: От: От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да пре

Диференцират се съобразно предназначението.

Ясно, че няма как да се сравнява търговска улица като Витошка с плаж като Арапя, например.

Та за търговските имоти - мечтата на всеки евреин-магазинер - дюкян на кьоше.
За складовете - околовръстно и излаз към магистрали, гари, пристанища и летища.
За офисите - престижна улица или поне с удобно паркиране.
За жилище - инфраструктура, градски транспорт, училища, магазини
За почивка - вилен имот (може и в полето, но с път до него)
За земеделска земя - почва, възможност за укрупняване, обработване
и т.н.

Но навсякъде местоположението е основен фактор. Гледната точка е съобразно мащаба - различни държави, например. Понякога всичко опира до прозаичните данъци.

Напълно съм съгласен - един портфейл от изброените видове на правилната локация е най-доброто!
Руснаците какво търсят в БГ като сегмент от жилищата и какъв им е техният профил? Писа, че се занимаваш и с такава дейности.
 
От: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с НИ!

Ползвайте "метални сметки", за какво ви е реален метал?

Повечето европейски банки предлагат тази опция.

Отваря се "сребърна" сметка по курса на среброто в деня на отварянето. Тегли се по курса в деня на падежа. Реален метал и свързаните с него сейфове и т.н. няма.

P.S. Най-изгодни са редкоземелните метали (надхвърлят стойността на платината на грам), но вече възникна риск:
1. Имаше си този риск и отпреди - повечето са в нестабилно агрегатно състояние.
2. Няколко държави вече имат възможността да ги създават в лабораторни условия.
Не съм съгласен, това е равносително на притежаване на хартиен метал! При проблем със задълженият така наречениете bullion bank/или тези дето ти издават метал срещу разписки - та при проблем със задължения на реална доставка имат право да изплащат в пари - това е директен фалит по задължението. Последният бе ABN Ambor - http://www.silverdoctors.com/dutch-bank-abn-amro-halts-physical-gold-delivery/

П.С. Сега ако си съгласен на курс теглиш/внасяш е ок, но това е дериват - притежаваш нещо истински като е във физ. форма - имаш и риск от отвента страна - counter party risk - реално може да ти фалира металната каса, която ти дава документ за среброто, че го притежаваш.
 
Последно редактирано:
От: Re: От: Re: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да пре

Благодаря за отговора!

То това беше и замисълът - никакви хартийки, само реални активи, все пак целта на тези спестения е сигурност.

Иначе мислих и за сребро, когато започнах да спестявам, обаче проблемът при него (освен ДДС-то, което може да се избегне) е обемът. Доста по-практични са платината, паладият и родият и точно към тях смятам да се насоча, за да разнообразя и да не е само злато.

Да точно това трябва да е и целта - запазване на богатството :) Най-пресен БГ пример от 97г - всички с левови депозити в банките!

А за паладията и компания е добре, но там има ликвидността не е на нивото на златото, но не прече да диверсифцираш металите си! ДДС на среброто наистина е мега дразнещ фактор! Но погледни така за последните няколко стотин години отношение унция злато към сребро е около 28, а сега е 62 - за да го достингем пак а това ще стане, среброто ще трябва много да скочи! А иначе освен това чисто фундаметално погледнато среброто е много кът при увеличаващо се търсене!
 
От: Фактори за инвестиране в недвижими имоти или през какво трябва да преминем с НИ!

Руснаците какво търсят в БГ като сегмент от жилищата и какъв им е техният профил? Писа, че се занимаваш и с такава дейности.

Все още повечето са на популярната линия - евтин имот по крайбрежието близо до трансфер. Таргетингът са по-бедни руснаци от "глубинката" и пенсионери.

Но напоследък (надявам се, че е повлиял и моят PR, който пробутвам от две-три години) насоката се променя. Засилва се интересът към градски имоти извън големите градове.

Предполагам, че тенденцията ще се запази - нещата опират до оферти и знания. През 1997 се опитвах да пробутвам Банско (тогава руснаците от планинските знаеха само Боровец и Пампорово). Нямаше ефект веднага, но през 2002 вече се биеха руснаци и англичани (хубавите имоти имам предвид, не тези, дето ги онодиха със задните дворове).

Англичаните се оттеглиха (бяха на три направления тогава - море, планина и големите градове, макар че последните две не бяха застъпени в медиите). Пример, купих жилище в София (най-обикновено) от шотландци (подготвено, обзаведено, оборудвано, явно са планирали предварително живеене или инвестиция).

Останаха руснаците (под руснаци имам предвид всички от ОНД, вкл. белоруси, украинци и т.н.)

Ще вървят областните центрове с достъп до магистрали и курорти. Морето ясно, но във вътрешността (градовете близо до Рила, Родопи, Пирин) цените са много изгодни.

P.S. изключвам селските имоти (придобивани земеделски земи чрез юридическо лице) - има много голям интерес към тях, но няма гаранция за собствеността от страна на държавата ).
 

Горе