Финансиране по европрограми или фондове за финансиране ( Eleven, Launchub )

Svetliooo

Well-Known Member
Кое смятате, че е по-добрия начин за финансирането на ИТ бизнес идея ?
Не съм много запознат и с двете, за това търся съвет.
Предполагам, че при финансирането с европрограми ще е безбожна бюрокрация, попълване на хиляди документи, забавяния и т.н.
За сметка на това обаче получаваш безвъзмездно финансиране.

Докато при Eleven / Launchub пак ще има да се попълват някакви документи, презентации, защита на проекта и т.н. но дори да се напънат, едва ли могат да победят бюрокращината в държавните институции.
За сметка на това обаче взимат % от фирмата. Което означава, че и решенията трябва да се взимат съвместно с тях. Което в дългосрочен план прави нещата по-мудни, а и печалбата по-малка.

Кой според вас е по-добрият вариант в момента ?

Здравей @Attacker
Сумата е неопределена. Не знам още колко са ми нужни, колкото повече, толкова повече.
До момента го реализирам със собствени средства, до няколко месеца ще мога да стартирам и се надявам от там да си докарвам поне средства с които да преживявам и да мога да продължа да работя по проекта. Проблемът в един момент е че аз съм без работа вече 6 месеца, а докато стане в нужна фаза за работа ще са нужни поне още няколко. А както знаеш си заминават парите лека по лека с наеми и разни глупости.

Идеята ми за допълнително финансиране е да ме облекчи в работата. Тъй като в момента го играя на много роли, постоянно чета и проверявам някакви неща. 7 дни в седмицата по 10 часа и въпреки това, нещата се случват бавно.
Ако имах поне един програмист да ми направи back-end-а, ще да ме облекчи значително. Но за да е това, което аз искам като качество, ще ми е нужен доста добър. Това означава около 5000 / месец. Това е непосилно за мен в момента.
От друга страна ми е нужен и добър маркетинг. Тук освен самия маркетьор, ще са нужни и средства за реклама. Това е и мястото, където може би ще отидат най-много пари.

Та тези две неща ги правя и аз в момента, но ако имах достатъчно средства, бих си наел някой, който да ми помага.

Indiegogo мисля, че може от България да се пусне кампания. Другия вариант е Eleven или Launchub, там това което съм чувал е, че взимат 10-15%, но всичко е въпрос на договорки. Първо обаче е много важно да се знае, че от около 50 старт ъпа, одобряват 3-5 за среща, а това е само среща на която вие трябва да успеете да продадете себе си и идеята си, тоест не ви гарантира финансиране. Тази информация е от един от основателите на Launchub. Много хора pitch-ват и вярват, че техният старт ъп е уникална възможност за правене на пари, но реалността показва, че не е така :)

Съветът ми би бил да не взимаш никакво финансиране преди да имаш клиенти и оборот, когато ще е по-лесно и по-смислено да го правиш. Иначе ще се разделиш с не малка част от фирмата срещу не много големи пари, освен това в един инвеститор аз бих гледал на първо място колко опит има в сферата, в която е продуктът ми, и с какво би могъл да допринесе извън чисто финансовата страна. Важно е и ти какво искаш - да продадеш бизнес бързо с печалба или имаш по-дългосрочни планове. Т.е. ако мислиш за инвеститори или фондове, първо си избери кой е най-добрият за бизнеса ти, виж дали искате едно и също, а финансовата част чак след това. Може да се окаже, че няма достатъчно добър такъв за теб наоколо.
Има и други разходи свързани с Eleven/Launchub (поне преди имаше), които трябва да имаш предвид - задължението за наем на офис при тях, например, което преди означаваше над 1000лв/м. (по спомен).

Ако искаш чисто и просто парите, може би кредит от банка е по-добър вариант (срещу нещо твое, щом не получаваш заплата в момента). Ако си си харесал конкретен инвеститор, който може да допринесе много за идеята ти, опитай да говориш направо с него, като намериш кой да те представи (в този случай ако познаваш предприемачи, които са минали от там, те могат да ти помогнат много.)

Аз съм в същата ситуация в момента - напуснах работа и работя по собствен проект. Разчитам на лични спестявания да си финансирам разработката, но тъй като са ограничени, не мога да си позволя да наемам фрийлансъри и проекта върви два пъти по-бавно, отколкото бях планирал. Пробвах да търся финансиране по европейски програми, периодично пускат нови за стартиращ бизнес. Например тази: "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия". Шанса да се вземат пари от подобни програми обаче е нулев. Причината е, че трудно се събират необходимия брой точки при оценяването на проекта дори всичко да е изрядно и да има перфектен бизнесплан. Има си методика на оценяване, която е публикувана и от нея се вижда кое колко точки носи. Примерно ако нямаш в екипа си човек, който вече е участвал в европроект, губиш достатъчно точки, за да нямаш никакъв шанс. Или ако не ти е регистрирана фирмата в Северозападна България. Или ако идеята ти не представлява иновация на световния пазар. Или ако нямаш патенти. Или в екипа да нямаш професори. И т.н. Така е направена системата, че не може да подпомогне наистина стартиращи предприемачи.

Хубавото на IT сектора е, че голяма част от проектите могат да се реализират с малък бюджет - до няколко хиляди лева
IT проект и малък бюджет са 2 думи които не вървят в едно изречение.
Дори да си намериш партньори, които да работят само срещу процент, е въпрос на време пак да се стигне до момент в който трябва финансиране и тогава боли още повече, защото е свършена много работа, проекта навлиза в застой, а никой не иска да стои на едно място или дълго да работи без пари в сфера в която 5к+ месечна заплата отдавна не е мит

Първо 2-та фонда рядко инвестират в един човек - обикновено искат екип точно заради това, че няма как 1 човек да избута целия проект с коденето, маркетинга и т.н. При тях преди се кандидатстваше на batch-ове мисля бяха 2 пъти в годината - т.е. може в следващите 6 месеца да няма прозорец за кандидатстване. Ако решиш в тая посока може да си проучиш сроковете.

Сумата която може да вземеш от фонд е от 50К до 200К (максимума се дава, ако имаш вече плащащи клиенти, добра перспектива за развитие или letter of intent - интерес от потенциални клиенти). Процента е 13-15% за сумата 50К, за по-големи суми не знам, но нормално процента да е по-висок. Иначе ти дават офис и контакти, но искат да си по цял ден там - т.е. не може да вземеш парата и да се скатаеш. Ако ти трябват контакти за да си валидираш идеята или да облъчваш потенциални клиенти - те ще те свържат с подходящите хора (това според мен е най-ценното в цялата работа). Презентацията за pitch-ването трябва да си я подготвиш преди това. За да минеш първата цедка pitch-а ти трябва да е перфектен.

Има и алтернативни фондове - примерно на SAP, на Метро и др., но те инвестират в идеи за конкретни индустрии. Също и по Европа има доста по-благоприятени за кандидатстване фондове, но примерно ще трябва да се преместиш за 6 месеца в Берлин да речем...

Като цяло над 95% от стартиращите компании се провалят, защото разработват нещо от което хората нямат нужда. Затова моя съвет към теб е МНОГО внимателно да си валидираш идеята преди да продължиш напред. Често се случва някой да прави нещо, което вече е пробвано и се е провалило или бизнеса/потребителите нямат нужда от него. Не валидирай идеята с роднини и приятели - те ще те подведат, за да не те разочароват. Търси непредубедени хора които евентуално биха ползвали продукта ти или разбират от съответния бизнес/индустрия.

Преди 5-10 години беше така. Последните години е съвсем различно. Разликата идва от липсата на кадри и високите заплати. За издръжката на малък тийм от 3ма човека трябва да вадиш над 100к лв годишно за София

Аз говоря за следващата стъпка след като си се научил да програмираш и си бил one man army 360 дни в годината години наред и не говоря за репортаж който съм гледал, а за реалния живот.
Историята Стив среща Стив, Лари среща Сергей, Марк среща Едуардо и т.н. и правят невероятната компания в гаража на баба си се случва 1 път на 1 милион.
Без стабилно финансиране, бизнес план и ясна паричната възвръщаемост ти гарантира почти сигурен провал преди да си започнал, но още не го знаеш.

Нищо невъзможно няма, предполагам може с малък капитал или без да се случат нещата, но в последните години нещата наистина много се промениха.
Тактиката one man army работи до първата продажба. За съжаление след това нещата стават по-сложни.

Искам да благодаря на всички ! Страхотни мнения, много добра дискусия се получи.
Сега вече имам малко по-добра представа за това как стоят нещата.
Както proxy каза - явно евро програмите не си струват изобщо.

galinstefanov - скептичен съм към indiegogo, просто не ми звучи като нещо, което ще пасне към моят проект. А иначе от вторият пост на proxy видях доста други хъбове за средства, дори не предполагах колко много има. Ще ги проуча.
Victor - И аз знам това, че колкото по-късно вземеш финансиране, толкова по-скъпо ще ти струва компанията. Работих за един старт ъп, който взе финансиране от Елевен и въпреки че взеха голяма сума им беше доста трудно да се справят. Кредита от банка наистина също е вариант. Ако идеята се получи добре и има растеж, това би бил по-добрият вариант, защото цялата печалба ще си остане за мен.
Georgi - много добри съвети, благодаря ! Наистина прочетох / чух от доста места, че повечето стартиращи бизнеси не проверяват дали всъщност хората имат нужда от техния продукт.

Намерих и някакъв клуб на бизнес ангелите, а и мисля че познавам един такъв. Може и да се окаже по-добрият вариант от хъбовете за стартиране, тъй като няма да има толкова бюрокращина с разни "пичвания" и т.н. ( което не означава, че не трябва да се подготви една страхотна презентация за да спечелиш човека .. )

Целта ми беше само да разуча как стоят нещата, за да мога когато му дойде времето да почна да действам. За момента така или иначе не искам да се разсейвам с това, защото дори само да отида на "пичване", ще ми отнеме доста време за подготовка. Предпочитам да стартирам и да дооправя десетките неща, които са ми останали.

Продукта ще се предлага само онлайн, което означава че ще имам малки разходи за офиси и персонал. Което разбира се не означава, че ще е евтино. Разработил съм си няколко идеи за маркетинг, записал съм и 2 курса по социален маркетинг от Udemy и ще си взема книжката Горила маркетинг, защото не съм фен на телевизионни реклами и билборди, искам нещо out of the box.
Така че общо взето се целя във по-евтините сегменти, които са ми нужни. Вярно, понякога е компромис, но пък спестявам доста средства, което означава че отлагам нуждата от финансиране. А колкото по-късно взема, толкова повече ще взема.

Знам, че може всичко да се провали и да не успея и да си загубя всичките спестявания. За първи път ми е, напълно е нормално да се случи, не ме е страх. Много по-добре е да пробвам и да не успея, отколкото да не пробвам. Живи и здрави, един ден и аз ще давам съвети тук :)

Здравей @Attacker
Сумата е неопределена. Не знам още колко са ми нужни, колкото повече, толкова повече.
Това ако го кажеш на някой които искаш да те финансира, не само пари няма да видиш ами най-вероятно няма даже и да ти отговори защо ти отказват :).
С фондовете за финансиране не съм особено запознат, не познавам хора "минали" през там, даже май не съм виждал и документите какво представляват.
Относно европрогрмите, всяка година говорят за такава за безвъзмезно финансиране на безработни с цел стартиране на собствен бизнес (до 25хил.лв.), но и там не съм чул/видял някой даже да е кандидатсвал, още повече пък пари да е взел.
За съжаление така като си описал положението си в момента силно се съмнявам да успееш да получиш финансиране от "нормалните" европрограми.
Положението там е горе доло следното:
Трябва ти фирма която да има някаква дейност. С новосъздадена фирма, без оборот шанса е 0, освен ако нямаш роднини на точните позици, всъщност вече даже и така не става.
Трябва също така трябва някой да ти изработи проекта и да ти го входира - на теория можеш и сам, но на практика не е точно така. Консултантите имат такса която не помня точно колко беше, но ми се върти в главата 4-5% от стойноста на проекта. В повечето служеи се плаща половинта още в началото, а другата част след одобрението, но отново преди да си получил самото финансиране.
А то не е пълно - достига до 70% от стойноста на проекта - в зависимост от програмата, останалите трябва да ги набавиш ти.
Също така, поне в случейте с които имам опит, финансирането не идва директно от европрограмите при теб, а е под формата на заем (овърдрафт) от банка, а държава плаща на банката след това.
Другото което е че идва на траншове след като си изпълнил определени условия и параметри заложени в проекта.
Общо взето на твое място бих изключил изцяло европрограмите, поне на този етап.

Горе