Финансиране по европрограми или фондове за финансиране ( Eleven, Launchub )

Svetliooo

Well-Known Member
Кое смятате, че е по-добрия начин за финансирането на ИТ бизнес идея ?
Не съм много запознат и с двете, за това търся съвет.
Предполагам, че при финансирането с европрограми ще е безбожна бюрокрация, попълване на хиляди документи, забавяния и т.н.
За сметка на това обаче получаваш безвъзмездно финансиране.

Докато при Eleven / Launchub пак ще има да се попълват някакви документи, презентации, защита на проекта и т.н. но дори да се напънат, едва ли могат да победят бюрокращината в държавните институции.
За сметка на това обаче взимат % от фирмата. Което означава, че и решенията трябва да се взимат съвместно с тях. Което в дългосрочен план прави нещата по-мудни, а и печалбата по-малка.

Кой според вас е по-добрият вариант в момента ?
 
А за каква сума става въпрос? Не мога да помогна с конкретните ти въпроси, тъй като опитът ми с тези неща е отпреди години, но бих те посъветвал да помислиш дали не можеш да реализираш проекта сам или с познат/и, без възмездно външно финансиране. Хубавото на IT сектора е, че голяма част от проектите могат да се реализират с малък бюджет - до няколко хиляди лева, но пък в този случай трябва да компенсираш малкоя бюджет с повече работа от твоя страна.
 
Здравей @Attacker
Сумата е неопределена. Не знам още колко са ми нужни, колкото повече, толкова повече.
До момента го реализирам със собствени средства, до няколко месеца ще мога да стартирам и се надявам от там да си докарвам поне средства с които да преживявам и да мога да продължа да работя по проекта. Проблемът в един момент е че аз съм без работа вече 6 месеца, а докато стане в нужна фаза за работа ще са нужни поне още няколко. А както знаеш си заминават парите лека по лека с наеми и разни глупости.

Идеята ми за допълнително финансиране е да ме облекчи в работата. Тъй като в момента го играя на много роли, постоянно чета и проверявам някакви неща. 7 дни в седмицата по 10 часа и въпреки това, нещата се случват бавно.
Ако имах поне един програмист да ми направи back-end-а, ще да ме облекчи значително. Но за да е това, което аз искам като качество, ще ми е нужен доста добър. Това означава около 5000 / месец. Това е непосилно за мен в момента.
От друга страна ми е нужен и добър маркетинг. Тук освен самия маркетьор, ще са нужни и средства за реклама. Това е и мястото, където може би ще отидат най-много пари.

Та тези две неща ги правя и аз в момента, но ако имах достатъчно средства, бих си наел някой, който да ми помага.
 
Indiegogo мисля, че може от България да се пусне кампания. Другия вариант е Eleven или Launchub, там това което съм чувал е, че взимат 10-15%, но всичко е въпрос на договорки. Първо обаче е много важно да се знае, че от около 50 старт ъпа, одобряват 3-5 за среща, а това е само среща на която вие трябва да успеете да продадете себе си и идеята си, тоест не ви гарантира финансиране. Тази информация е от един от основателите на Launchub. Много хора pitch-ват и вярват, че техният старт ъп е уникална възможност за правене на пари, но реалността показва, че не е така :)
 
Съветът ми би бил да не взимаш никакво финансиране преди да имаш клиенти и оборот, когато ще е по-лесно и по-смислено да го правиш. Иначе ще се разделиш с не малка част от фирмата срещу не много големи пари, освен това в един инвеститор аз бих гледал на първо място колко опит има в сферата, в която е продуктът ми, и с какво би могъл да допринесе извън чисто финансовата страна. Важно е и ти какво искаш - да продадеш бизнес бързо с печалба или имаш по-дългосрочни планове. Т.е. ако мислиш за инвеститори или фондове, първо си избери кой е най-добрият за бизнеса ти, виж дали искате едно и също, а финансовата част чак след това. Може да се окаже, че няма достатъчно добър такъв за теб наоколо.
Има и други разходи свързани с Eleven/Launchub (поне преди имаше), които трябва да имаш предвид - задължението за наем на офис при тях, например, което преди означаваше над 1000лв/м. (по спомен).

Ако искаш чисто и просто парите, може би кредит от банка е по-добър вариант (срещу нещо твое, щом не получаваш заплата в момента). Ако си си харесал конкретен инвеститор, който може да допринесе много за идеята ти, опитай да говориш направо с него, като намериш кой да те представи (в този случай ако познаваш предприемачи, които са минали от там, те могат да ти помогнат много.)
 
Аз съм в същата ситуация в момента - напуснах работа и работя по собствен проект. Разчитам на лични спестявания да си финансирам разработката, но тъй като са ограничени, не мога да си позволя да наемам фрийлансъри и проекта върви два пъти по-бавно, отколкото бях планирал. Пробвах да търся финансиране по европейски програми, периодично пускат нови за стартиращ бизнес. Например тази: "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия". Шанса да се вземат пари от подобни програми обаче е нулев. Причината е, че трудно се събират необходимия брой точки при оценяването на проекта дори всичко да е изрядно и да има перфектен бизнесплан. Има си методика на оценяване, която е публикувана и от нея се вижда кое колко точки носи. Примерно ако нямаш в екипа си човек, който вече е участвал в европроект, губиш достатъчно точки, за да нямаш никакъв шанс. Или ако не ти е регистрирана фирмата в Северозападна България. Или ако идеята ти не представлява иновация на световния пазар. Или ако нямаш патенти. Или в екипа да нямаш професори. И т.н. Така е направена системата, че не може да подпомогне наистина стартиращи предприемачи.
 
Хубавото на IT сектора е, че голяма част от проектите могат да се реализират с малък бюджет - до няколко хиляди лева
IT проект и малък бюджет са 2 думи които не вървят в едно изречение.
Дори да си намериш партньори, които да работят само срещу процент, е въпрос на време пак да се стигне до момент в който трябва финансиране и тогава боли още повече, защото е свършена много работа, проекта навлиза в застой, а никой не иска да стои на едно място или дълго да работи без пари в сфера в която 5к+ месечна заплата отдавна не е мит
 
Първо 2-та фонда рядко инвестират в един човек - обикновено искат екип точно заради това, че няма как 1 човек да избута целия проект с коденето, маркетинга и т.н. При тях преди се кандидатстваше на batch-ове мисля бяха 2 пъти в годината - т.е. може в следващите 6 месеца да няма прозорец за кандидатстване. Ако решиш в тая посока може да си проучиш сроковете.

Сумата която може да вземеш от фонд е от 50К до 200К (максимума се дава, ако имаш вече плащащи клиенти, добра перспектива за развитие или letter of intent - интерес от потенциални клиенти). Процента е 13-15% за сумата 50К, за по-големи суми не знам, но нормално процента да е по-висок. Иначе ти дават офис и контакти, но искат да си по цял ден там - т.е. не може да вземеш парата и да се скатаеш. Ако ти трябват контакти за да си валидираш идеята или да облъчваш потенциални клиенти - те ще те свържат с подходящите хора (това според мен е най-ценното в цялата работа). Презентацията за pitch-ването трябва да си я подготвиш преди това. За да минеш първата цедка pitch-а ти трябва да е перфектен.

Има и алтернативни фондове - примерно на SAP, на Метро и др., но те инвестират в идеи за конкретни индустрии. Също и по Европа има доста по-благоприятени за кандидатстване фондове, но примерно ще трябва да се преместиш за 6 месеца в Берлин да речем...

Като цяло над 95% от стартиращите компании се провалят, защото разработват нещо от което хората нямат нужда. Затова моя съвет към теб е МНОГО внимателно да си валидираш идеята преди да продължиш напред. Често се случва някой да прави нещо, което вече е пробвано и се е провалило или бизнеса/потребителите нямат нужда от него. Не валидирай идеята с роднини и приятели - те ще те подведат, за да не те разочароват. Търси непредубедени хора които евентуално биха ползвали продукта ти или разбират от съответния бизнес/индустрия.
 
IT проект и малък бюджет са 2 думи които не вървят в едно изречение.
Дори да си намериш партньори, които да работят само срещу процент, е въпрос на време пак да се стигне до момент в който трябва финансиране и тогава боли още повече, защото е свършена много работа, проекта навлиза в застой, а никой не иска да стои на едно място или дълго да работи без пари в сфера в която 5к+ месечна заплата отдавна не е мит

Нямаше да го кажа, ако не бях видял с очите си как значителна част от IT бизнесите, за които имам наблюдения, започват с бюджет от няколко хиляди, където собственикът или собствениците вършат почти всичката работа сами и по този начин могат да си позволят да започнат с минимални средства. Ако човек е работлив и напорист, може да направи истински чудеса с няколко хиляди лева начален капитал. Разбира се, това не важи за всички IT бизнеси, но според мен важи за голяма част от тях.
 
Преди 5-10 години беше така. Последните години е съвсем различно. Разликата идва от липсата на кадри и високите заплати. За издръжката на малък тийм от 3ма човека трябва да вадиш над 100к лв годишно за София
 
Преди 5-10 години беше така. Последните години е съвсем различно. Разликата идва от липсата на кадри и високите заплати. За издръжката на малък тийм от 3ма човека трябва да вадиш над 100к лв годишно за София

Не говоря да се наемеш програмисти на заплати, а да се научиш сам да програмираш (което в днешно време е по-лесно от всякога) или да намериш познат програмист, на когото да предложиш дял. Така или иначе нямаш избор, след като си с малък бюджет. Създаваш първоначален продукт, занимаваш се сам или с минимален аутсорсинг с другите аспекти на бизнеса и чак когато започнат да постъпват добри приходи, тогава мислиш за наемане на хора, които да ти помагат. Голяма част от IT бизнесите започват именно по този начин - без никакви екипи на заплати, а само с един или няколко предприемачи с желание и амбиции.

Наскоро гледах репортаж за Империя Онлайн - в началото е бил само един геймър с идея. Предлага партньорство на познат програмист, след което правят сайта. Чак когато започва да им носи приходи, наемат още хора. Това е историята на масовия IT предприемач, включително тук във форума има хора, които са започнали по много подобен начин.
 
Аз говоря за следващата стъпка след като си се научил да програмираш и си бил one man army 360 дни в годината години наред и не говоря за репортаж който съм гледал, а за реалния живот.
Историята Стив среща Стив, Лари среща Сергей, Марк среща Едуардо и т.н. и правят невероятната компания в гаража на баба си се случва 1 път на 1 милион.
Без стабилно финансиране, бизнес план и ясна паричната възвръщаемост ти гарантира почти сигурен провал преди да си започнал, но още не го знаеш.
 
Това, което визирах с репортажа, е нещо, което съм виждал многократно, включително съм изживял. Не говоря за мултимилиардни компании тип Епъл, Гугъл или Фейсбук, а за обикновени малки и средни български IT компании - повечето за започнали наистина като гаражни фирми с минимален капитал, където едни хора са бачкали по нощите в името на идеята си.

Никъде не съм казал, че не са необходими бизнес план и ясна възвръщаемост, но относно финансирането на стартиращи проекти нещата са по-гъвкави. С 5-10К лева можеш да започнеш и развиеш почти всякакъв IT бизнес - това беше и първоначалната ми теза. А когато дойде време за разрастване, в огромна част от случаите то може да се извърши без външно финансиране, а със собствени средства.
 
Нищо невъзможно няма, предполагам може с малък капитал или без да се случат нещата, но в последните години нещата наистина много се промениха.
Тактиката one man army работи до първата продажба. За съжаление след това нещата стават по-сложни.
 
Искам да благодаря на всички ! Страхотни мнения, много добра дискусия се получи.
Сега вече имам малко по-добра представа за това как стоят нещата.
Както proxy каза - явно евро програмите не си струват изобщо.

galinstefanov - скептичен съм към indiegogo, просто не ми звучи като нещо, което ще пасне към моят проект. А иначе от вторият пост на proxy видях доста други хъбове за средства, дори не предполагах колко много има. Ще ги проуча.
Victor - И аз знам това, че колкото по-късно вземеш финансиране, толкова по-скъпо ще ти струва компанията. Работих за един старт ъп, който взе финансиране от Елевен и въпреки че взеха голяма сума им беше доста трудно да се справят. Кредита от банка наистина също е вариант. Ако идеята се получи добре и има растеж, това би бил по-добрият вариант, защото цялата печалба ще си остане за мен.
Georgi - много добри съвети, благодаря ! Наистина прочетох / чух от доста места, че повечето стартиращи бизнеси не проверяват дали всъщност хората имат нужда от техния продукт.

Намерих и някакъв клуб на бизнес ангелите, а и мисля че познавам един такъв. Може и да се окаже по-добрият вариант от хъбовете за стартиране, тъй като няма да има толкова бюрокращина с разни "пичвания" и т.н. ( което не означава, че не трябва да се подготви една страхотна презентация за да спечелиш човека .. )

Целта ми беше само да разуча как стоят нещата, за да мога когато му дойде времето да почна да действам. За момента така или иначе не искам да се разсейвам с това, защото дори само да отида на "пичване", ще ми отнеме доста време за подготовка. Предпочитам да стартирам и да дооправя десетките неща, които са ми останали.

Продукта ще се предлага само онлайн, което означава че ще имам малки разходи за офиси и персонал. Което разбира се не означава, че ще е евтино. Разработил съм си няколко идеи за маркетинг, записал съм и 2 курса по социален маркетинг от Udemy и ще си взема книжката Горила маркетинг, защото не съм фен на телевизионни реклами и билборди, искам нещо out of the box.
Така че общо взето се целя във по-евтините сегменти, които са ми нужни. Вярно, понякога е компромис, но пък спестявам доста средства, което означава че отлагам нуждата от финансиране. А колкото по-късно взема, толкова повече ще взема.

Знам, че може всичко да се провали и да не успея и да си загубя всичките спестявания. За първи път ми е, напълно е нормално да се случи, не ме е страх. Много по-добре е да пробвам и да не успея, отколкото да не пробвам. Живи и здрави, един ден и аз ще давам съвети тук :)
 
Здравей @Attacker
Сумата е неопределена. Не знам още колко са ми нужни, колкото повече, толкова повече.
Това ако го кажеш на някой които искаш да те финансира, не само пари няма да видиш ами най-вероятно няма даже и да ти отговори защо ти отказват :).
С фондовете за финансиране не съм особено запознат, не познавам хора "минали" през там, даже май не съм виждал и документите какво представляват.
Относно европрогрмите, всяка година говорят за такава за безвъзмезно финансиране на безработни с цел стартиране на собствен бизнес (до 25хил.лв.), но и там не съм чул/видял някой даже да е кандидатсвал, още повече пък пари да е взел.
За съжаление така като си описал положението си в момента силно се съмнявам да успееш да получиш финансиране от "нормалните" европрограми.
Положението там е горе доло следното:
Трябва ти фирма която да има някаква дейност. С новосъздадена фирма, без оборот шанса е 0, освен ако нямаш роднини на точните позици, всъщност вече даже и така не става.
Трябва също така трябва някой да ти изработи проекта и да ти го входира - на теория можеш и сам, но на практика не е точно така. Консултантите имат такса която не помня точно колко беше, но ми се върти в главата 4-5% от стойноста на проекта. В повечето служеи се плаща половинта още в началото, а другата част след одобрението, но отново преди да си получил самото финансиране.
А то не е пълно - достига до 70% от стойноста на проекта - в зависимост от програмата, останалите трябва да ги набавиш ти.
Също така, поне в случейте с които имам опит, финансирането не идва директно от европрограмите при теб, а е под формата на заем (овърдрафт) от банка, а държава плаща на банката след това.
Другото което е че идва на траншове след като си изпълнил определени условия и параметри заложени в проекта.
Общо взето на твое място бих изключил изцяло европрограмите, поне на този етап.
 

Горе