Фирма за нов проект-как да постъпя?

hking

Member
Здравейте, скоро ще стартирам нов проект и понеже искам всичко да бъде изрядно искам да ви попитам, каква фирма трябва да регистрирам за тази цел?

Става дума за онлайн платформа, в която да кажем производители качват свои продукти, те се занимават с комуникацията с потребителя и доставката до него. Аз ще взимам месечна такса от производителите за техните продукти изложени на моята платформа. Не се очакват, кой знае какви приходи, идеята се прави за един тесен кръг производители на дадени изделия, но повече го правя за идеята т.к и баща ми е такъв производител и зная колко бих улеснил хората, като него с подобно нещо. Целта е обаче всичко да е легално за да няма санкции от институциите. Каква фирма трябва да направя в този случай, за да е най-изгодно а също и най-подходящо за подобен вид услуги?

Поздрави!
 
ООД / ЕООД е най-добрият вариант. Около 60-70 лева са таксите за регистрация(при подаване по електронен път), отделно се заплащата адвокатската услуга ако ползваш....
 
Щом баща ти е производител значи има някакви фирма. Пиши ми на ЛС каква е фирмата, но като правило ако е ООД, ЕООД си ОК. Ползвай я да издаваш фактури от нея. А, после като дръпне си прави фирма собствена. Имай предвид, че за дребна дейност имаш разходи 50лв счетоводител, 125 осигуровки, 15-25 банка, плюс съответната бумащина - печати, пълномощни и.т.н., Тоест ако няма да имаш печалба поне 400-500лв не си струва изобщо да отваряш нова фирма ако имаш опция да ползваш нечия друга.
 
Не мисля, че ти трябва таралеж в гащите.
Ако си даваш гаража под наем, ще правиш ли фирма?
В условията за ползване указваш, че отдаваш сайта под наем. И на следващата година си подаваш ГДД за доходи от наем.
Така всичко ще ти е чисто, с минимални разходи.
 
Хм, Вискяре, това е интересно. Това твое мнение ли е или си го съгласувал с адвокат. Защото ако става по този начин, то всяка подобна схема би могла да минава за отдаване под наем на нещо си.
 
Не са нужни адвокати, когато съществуват нормативни документи.
Дори при първоначалното съставяне на ТЗ имаше специален член, където пишеше, че търговска дейност може да се осъществява без фирма.
Не съм го чел след безбройните редакции.

Как извършват дейност самоосигуряващите се?
Всеки може да отиде в общината и да си подпечата кочан с фактури, ако има нужда. Които са законен счетоводен документ.
В ГДД винаги има раздел "Други доходи". В крайна сметка държавата иска да си вземе нейното. Начините са много и всеки сам си избира.
 
Баща ми има ЕТ, да. Чудя се за нова фирма, обаче т.к не зная законово, как стоят нещата там да няма проблеми за фирмата.
 
Последно редактирано:
tanipo правилно ти каза , няма смисъл да отваряш нова фирма ако не може да изкараш поне 500 - 600лв чисти .Ползвай фирмата на баща ти , ако няма да го натоварва с големи обороти .Ако пък видиш че потръгне правиш си едно ЕООД и готово.Аз в момента вдигам такъв сайт и ми е на ЕТ , към фирма която ползвам само за производство .
Без фирма можеш да осъществяваш свободна професия , така работя с художници и др.които пускат декларация за изработеното и си плащат 10% данък печалба . В твоят случай незнам дали е подходящо , консултирай се със счетоводител.
 
Здравейте, мнение и от мен.
Описаното представлява търговска дейност. Първо лицата, които ползват портала, се предполага, че са търговци (по смисъла на ТЗ) - трябва да им издаваш фактури, за да могат да осчетоводяват разходите си (най-малкото). Дори по някакъв начин да успееш да се договориш с тях да им предоставяш услугата си като фиизическо лице (самоосигуряващо се или self-employed, дет' е модерно :D), отново ще трябва да плащаш данък 10% върху приходите, но 25% от тях ти се признават за нормативно признат разход, така че реално данъкът е 9%.
Ако оборотите ти са малки (като се предполага, че в началото ще е така), няма да има нужда да плащаш ежемесечно на счетоводител, а може да се разберете да ти изготви всички декларации (работа за 5 минути), които да си подаваш сам в НАП с електронен подпис и в края на годината да ти помамга с изготвяне на приключването.

Лично моето мнение е, че е по-добре да си регистрираш дружествокато форма на дружеството - ООД/ЕООД, както съветват другите по-горе. Първо - всеки от потенциалните ти клиенти ще иска да осчетоводява разходите си, второ от чисто бизнес гледна точка - олекваш, ако действаш като физическо лице и трето дейността, която описваш представлява т.нар. "осъществяване на търговска дейност по занятие" по смисъла на ТЗ, което означава, че ако те хванат, рискуваш да си навлечеш множество неприятности - първо ще ти наложат глоба, второ ще ти праснат данък за заден период, който се изчислява по предполагаеми от данъчните стойности и трето - попадаш в полезрението на данъчните "во веки".

За дадения по-горе пример с художниците - те са съвсем друга категория лица, както са и земеделските производители, например.

P.S.
Съгласен съм с горното мнение, че май е най-добре да позлваш фирмата на баща си, доакто потръгнат нещата.
 
от чисто бизнес гледна точка - олекваш
Това счетоводителите сте си бали мамата - от една страна сте коне с капаци, от друга, точно като пишман адвокатите - само гледате да наплашите човек, та да плаща повече. И на вас да плаща, и на яловата държава.
Явно не си наясно нито с ТЗ, нито със ЗС, нито със ЗЗДГ.
И по цитата - с какво и пред кого олеква? Да не би да продава бойна авиация на арабеските? Пък и те не биха се хванали за такава тъпня, като мишкуващият бг "предприемач" с ООД.
 
Абе има я тая работа със счетоводители и адвокати. Ти го питаш какъв е риска от еди кое си, той ти цитира назубрен закон. Мене ако ме пита някой нещо за маркетинг примерно ще му обясня човешки как са нещата в неговия случай от - до, няма да му цитирам правила. Забелязал съм че, одит и лекс са единствените форуми където много рядко получаваш някакъв конкретен отговор за нещо, повечето са подхвърляния, подигравки, а в много от случаите и те сами не знаят отговора.
 
Частично по темата:
– Имате ли доходи, които не сте декларирали пред данъчните?
– Да, на една екскурзия вадихме монети от фонтан.
 

Горе