Фирма, функционираща в няколко държави

Galya Pavlova

New Member
Здравейте!
След като изчетох доста от темите, реших да се регистрирам тъй като не намирам отговор на въпросите си.
Ситуацията е следната. Искам да развивам онлайн търговия - продажба на био и натурална козметика. Стоката ще се внася от европейски страни, предимно Англия. Искам да имам онлайн магазин както в България така и в Португалия и Германия.
Как е възможно това? Каква фирма трябва да се създаде, за да функционира в няколко държави? Може ли да се направи фирма с клонове в другите държави или не? Също може ли да ми разясните въпроса с ДДС.
Ще съм много благодарна да получа мнения и коментари! :)
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Щом задаваш такива въпроси те съветвам да започнеш по-леко...

Първо попрочети законите... Виж различните видови фирми, данъци (кога трябва да се рег. по ДДС и др.), простотии, такси за счетоводителя. После виж какво означава ВОП и др.

После вече седни и прегледай конкуренцията (на БГ пазара и ЕУ такъв...). Прецени дали все още искаш да се занимаваш.

После се обърни към счетоводител с всичките си въпроси.

Кой въпрос с ДДС да ти изясним?
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

От както сме част от ЕС не е задължително да имаш фирма - просто може и да си в БГ и да продаваш в целия европейски съюз. Всъщност нищо не ти пречи да си направиш фирми в останалите страни, но се басирам че летвата ще ти е МНОГО висока. Само адвокатските такси са в размер на няколко хиляди евра. А за да си GMBH в Германия се изискват и 50K EUR в банка.

Проблема с ДДС - не мога да ти го обясня т.е. мога, но всеки бизнес си има особенности и ще трябва да се консултираш със счетоводител вещ в тези неща. Рискувам да те подведа ако те посъветвам. Специално ДДС-то за европейския съюз има особенности - страна на клиента, страна на продавача, вземания, връщания и т.н. И се различава за типа на стоките и/или услугите.

И това е само видимата страна от проблема... другата страна на медала е че от БГ изпращането е или скъпо и бързо и надежно или бавно и евтино, но ненадежно.
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Регистрирай се limited company направо в Англия. Основните ти разходи ще са за добър счетоводител - около 1000 паунда годишно.
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Ако фирмата има място на стопанска дейност в България трябва да се регистрира търговско представителство (което е все едно, че регистрираш фирма в България - трябва ти счетоводител, който да води счетоводство съгласно българското законодателство).

Какво значи една фирма да има място на стопанска дейност в България може да прочетеш в съответните закони. Може да си спестиш това като ползваш услугите на фирма, регистрирана в България за дейностите по складиране на стоката в България и обработката на поръчки и т.н.

Трябва да се консултираш със специалист по международно данъчно планиране за това как да организираш дейността си.

По-малко проблемно ще е фирмата да бъде в UK - гледам, че в този форум много хвалят UK в това отношение (нямало, казват безумни регулации като в България, било по-евтино и т.н. - въпреки корпоративния данък*).

* За да намалиш корпоративния данък може да помислиш и за регистрация на българска фирма и пренасочване на разходи от английската към българската фирма с цел плащане на данък печалба в България.
 
От: От: Фирма, функционираща в няколко държави

От както сме част от ЕС не е задължително да имаш фирма - просто може и да си в БГ и да продаваш в целия европейски съюз. Всъщност нищо не ти пречи да си направиш фирми в останалите страни, но се басирам че летвата ще ти е МНОГО висока. Само адвокатските такси са в размер на няколко хиляди евра. А за да си GMBH в Германия се изискват и 50K EUR в банка.

Искам само да те поправя че за GMBH в Германия трябват 15к а друг е въпроса дали въобще имаш нужда. Има два варианта за фирми които излизат по 20-100 евро
А за търговия в Германия без склад база е много трудно да се говори те не вярват на никой аз съм им сърбала попарата (телефона за контакт трябва да е от тел. офис има много такива в интернет и номера ти за контакт да стане немски... местния начин на изпращане е DHL (http://www.dhl.de/de.html) 4 евро за голям пакет което е много добре
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

http://www.howtogermany.com/pages/mini-gmbh.html

Founding a corporation in Germany, or shifting a sole proprietorship to a corporation, is now simpler and less expensive, thanks to a law reform enacted in 2008. An Unternehmergesellschaft (UG), commonly known as a "mini-GmbH", can be established with capital of only one euro, or any other sum up to the €25,000 required for a regular corporation (Gesellschaft mit beschränkter Haftung, GmbH). International investors are finding the low investment an advantage in their strategy to develop and grow business in Germany and Greater Europe.

Има и други фирми, но аз вярвам в GMBH.

Германски телефон мога да ти закупя лесно, само със склада се оправяй някак си. Това за DHL е ок, ама я пробвай от БГ да пратиш нещо на там за 4 Евро.

Решението е лесно, но скъпо. Правиш си склад някъде из Дойчланд и оттам оперираш. Инак фирмата може и да е българска. Оттук можеш да оперираш с VoIP, само пускаш заявка към склада си какво да ти шипне и накъде. По същия начин можеш да оперираш и с Португалия.
 
От: От: Фирма, функционираща в няколко държави

...4 евро за голям пакет което е много добре

ама я пробвай от БГ да пратиш нещо на там за 4 Евро.

Да, всъщност е Packchen с макс размери 60/30/15, до 2 кг и е без застраховка*. Тоест обикновенно е достатъчен на дължина и ширина, но не и на височина и е удобен само за дрехи. Или накратко, в повечето случаи ще пращаш Paket за 6,90 евра - макс 120/60/60 см + включена застраховка за 500 евро мисля беше**. Макар и там да има "уловка": дължина + 2ширина + 2височина < 300 см. за пакетите до 10 кг. Иначе става 11,90... ;)

* има вече много "германци" на които няма да им мигне окото да те изгърбят още веднъж за това е добра идея да е застрахован
**получателя треба се разпише, за пакета


Интернешънъл пратките са ти:

Packchen до 2 кг(без застраховка) като дължина+ширина+височина трябва да е макс. 90 см, и трябва да е спазено условието нито една от страните да не е повече от 60 см:
- за ЕС (включва БГ): 8,90 евро
- всичко останалото се води интернешънъл: 15,90 евро

Не се ли вписваш в тези отиваш на:

Paket (със застраховка)

- за ЕС(зона 1 се води, включва и БГ): 17,00 евро до 5 кг, 22 евро до 10 кг, 32 евро до 20 кг.
- за останалата част от Европа(зона 2):30 евро до 5 кг, 35 евро до 10 кг и 45 евро до 20 кг.
- уърълдуайд (зона 3): 36/47/68 съответно за до 5/10/20 кг.
- имат и зона 4 - не съм пращал, 42/59/91 евро за до 5/10/20 кг и сигурно е за някъде из африканските джунгли където ще им трябва местен водач за да го занесат до селото.




Да уточним, че това са услуги които ДПост предлага чрез DHL(или обратното, не съм много сигурен кой, кого...), и са удачни за по обемни или по- скъпи неща. Самата поща предлага например Warensendung за 1,90, Maxibrief за 2,40, Packchen за 3.90(различно от DHL Packchen), Grossbrief за 1.45 или Grossbrief International за 7.00 които са си типично пощенски услуги, но ще стане наистина много объркано ако включим и тях. Просто да кажем, че някои са подходящи за дребни и по евтини джунджурии или пък не ти дреме дали ще се загуби нещо.

Ако ще са ти разнородни стоките е хубаво да си ги проучиш тези неща, от личен опит го казвам, щот съм го карал и джаста- праста, ма кат те изгърбят няколко пъти за 100- 200 грама отгоре или за +10 сантиметра иии... :cry:
 
Последно редактирано:
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Благодаря ви за мненията.
Захванах се да изчета ЗДДС.. И след дългото четене установих, че стоките могат да се внасят в БГ по ВОП, като стоката се облага с българско ДДС. Дотук добре.
Има възможност за наличие на ВОП дори и адресът на доставка да е в друга държава (пример: Португалия), какво се случва след това. Стоката е в Португалия, регистирана като българска. Как може да се продава там и осчетоводява в БГ.
Предполагам, че най-логичният вариант е различни фирми(или хора, рег. по ДДС) в съответните държави..
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

В ЕС има доста държави.
От Естония получих пакет - пощенски среден размер, 580 грама, въздушна поща препоръчано, чрез естонски пощи, за 5 евро.
 
От: От: Фирма, функционираща в няколко държави

Ако питаш мен най добре е Ebay така хващаш всички пазари с малко вложения ще почнеш да продаваш много добре. Вложенията трябват за акаунти на които да са с поне 200 позитивки такива се продават не много скъпо. Ако работиш много сериозно спазваш срокове и комуникираш супер лицемерно съм сигурна че само след година ще имаш толкова много работа че сайта ти ще е само за украса. За проблема с шипинга винаги ще мислиш с тази online търговия ... затова аз обожавам продажбата на виртуални продукти (за да няма пакети, разходки, връщане на стока, склад, шипинг...) а само един емайл :)
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Да се вкуча и аз !
Замислял ли си се да си отвориш off шорка. Това което ще правиш е идеално за офшорката - ще спестиш най вече данъци.
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Може да си спестиш това като ползваш услугите на фирма, регистрирана в България за дейностите по складиране на стоката в България и обработката на поръчки и т.н.

Хепи би ли разяснил тази част че ме интересуват няколко неща - Да приемем че тази фирма ти складира стоката и ти обработва поръчките - До тук добре не е необходимо да осигуряваш работници - Обаче остава въпросът с Плащането - Ако са навити да плащат през Пайпал и кредитни карти няма проблем - Обаче когато искат с наложен платеж по чия сметка ще се превеждат парите - Складиращата фирма дали предлага такава услуга - защото ако не предлага идва пак кофтият момент с регистриането на БГ фирма - Също така тя ли се занимава с гаранциите - На онлайн магазина чии данни стоят техните ли?

Много пъти съм я мислил тази схема и до момента не съм избистрил как точно може да се работи в БГ с УК фирма така че да нямаш никакъв допир до българската бюрократична машина.

На тези дето ще се чудят защо му е на човек да работи с УК фирма и да плаща високи УК данъци ще кажа че само ние си мислим че са ни ниски данъците
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Нихатче, може ли да ми поянсиш как точно работи офшорната фирма :p
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Нихатче, може ли да ми поянсиш как точно работи офшорната фирма :p
Има доста инфо в google ама на кратко. Това е фирма корято прави почти никакъва или нулев приход на територията на която е регистрирана.Пример фирмата е регната в UK /и има изкарани 10 paunda там/ ама прави търговия в Испания /и Има искърани 1000Е там/. 10 paunda ще ти бъдат обложени с данък 20% щото са искърани от UK данъкоплатеца а останалите 1000Е са не облагаими. Страна в която можеш да регистрираш такава фирма ще обложи с данък само това което е спечелено на нейна територия. Всичко останало остава не обложенп Такива територи [страни ] са - Seychelles ,Ras al-Khaimah ,Panama ,Singapore ,Cyprus,Belize ,Gibraltar ,Hong-Kong ,Mauritus ,Bahamas
Anguilla ,British Virgin Islands ,United-Kingdom ,Delaware ,Switzerland.
От цялата работа облагата е най вече данъчна.
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Във връзка с горния ми пост ето и една картинка кое за колко време става 123.PNG
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Хепи би ли разяснил тази част че ме интересуват няколко неща - Да приемем че тази фирма ти складира стоката и ти обработва поръчките - До тук добре не е необходимо да осигуряваш работници - Обаче остава въпросът с Плащането - Ако са навити да плащат през Пайпал и кредитни карти няма проблем - Обаче когато искат с наложен платеж по чия сметка ще се превеждат парите - Складиращата фирма дали предлага такава услуга - защото ако не предлага идва пак кофтият момент с регистриането на БГ фирма - Също така тя ли се занимава с гаранциите - На онлайн магазина чии данни стоят техните ли?

Много пъти съм я мислил тази схема и до момента не съм избистрил как точно може да се работи в БГ с УК фирма така че да нямаш никакъв допир до българската бюрократична машина.

На тези дето ще се чудят защо му е на човек да работи с УК фирма и да плаща високи УК данъци ще кажа че само ние си мислим че са ни ниски данъците

Надявам се това да ти помогне виж линка :
http://www.sfm-offshore.com/faq-offshorecompany.html#S1111
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Внимавайте да не попаднете на някой, който продава услуги по регистрация на офшорни фирми. Ако не са ви ясни нещата само ще се набутате с разходи за офшорната фирма и после ще се окаже, че тя не ви върши работа. За повечето неща офшорна фирма не ви върши работа! Подсказка: регистрация по ЗДДС, място на стопанска дейност. Не мога да ви обясня нещата подробно, консултирайте се с данъчен консултант (като му споменете за ДДС-то и понятието "място на стопанска дейност"). С няколко думи: ако фирмата продава физически стоки и има служители (и/или склад) на територията на дадена държава, то възниква място на стопанска дейност, което води до задължение за водене на счетоводство в съответствие със законите на държавата, където има място на стопанска дейност. Тоест дори и самата фирма да не е длъжна да води счетоводство (защото е регистрирана в офшорна зона), тя се задължава да води счетоводство от държавата, където има физическо присъствие. Има и разни неясни закони, че място на стопанска дейност може да възникне и ако фирмата редовно продава на клиенти от съответната държава.
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

Има и разни неясни закони, че място на стопанска дейност може да възникне и ако фирмата редовно продава на клиенти от съответната държава.

за къде по конкретно е това, може ли да споделиш? Да не ходя по жаравата без да знам :)
 
От: Фирма, функционираща в няколко държави

за къде по конкретно е това, може ли да споделиш? Да не ходя по жаравата без да знам :)

ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛЕН ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС каза:
5. "Място на стопанска дейност" е:
а) определено място (собствено, наето или ползвано на друго основание), посредством което чуждестранно лице извършва цялостно или частично стопанска дейност в страната, като например: място на управление; клон; търговско представителство, регистрирано в страната; офис; кантора; ателие; завод; работилница (фабрика); магазин; склад за търговия; сервиз; монтажен обект; строителна площадка; мина; кариера; сонда; петролен или газов кладенец; извор или друг обект на извличане на природни ресурси;
б) извършването на дейност в страната от лица, упълномощени да сключват договори от името на чуждестранни лица, с изключение на дейността на представителите с независим статут по глава шеста от Търговския закон;
в) трайно извършване на търговски сделки с място на изпълнение в страната, дори когато чуждестранното лице няма постоянен представител или определено място.
6. "Трансфер между място на стопанска дейност и друга част на същото предприятие" е всяко предаване на вещи, осигуряване ползването на нематериални блага, фактическо извършване на услуги или предоставяне на парични средства между място на стопанска дейност на територията на страната и друга част на предприятието, разположена извън територията на страната.
7. "Определена база" е:
а) определено място, чрез което чуждестранно физическо лице извършва цялостно или частично независими лични услуги или упражнява свободна професия в страната, като например архитектурно ателие, зъболекарски кабинет, адвокатска или друга кантора на консултант, офис на независим одитор или счетоводител;
б) трайно извършване на независими лични услуги или упражняване на свободна професия в страната, дори когато чуждестранно физическо лице не разполага с определено място.

Не ми се търси къде точно пише, че възникването на място на стопанска дейност в страната води до задължение за регистрация на търговско представителство (т.е. до задължение да висиш на опашка в Агенцията по вписванията за да ти дадат номер по БУЛСТАТ на чуждестранната фирма, при което възниква задължение чуждестранната фирма да спазва българското данъчно-счетоводно законодателство - т.е. процедурата е също толкова тежка, колкото и регистрацията на българска фирма и водене на счетоводство, която обезсмисля регистрацията на офшорна фирма).
 

Горе