Фитнес блог

goldenbrick681

New Member
Здравейте. Занимавам се с front-end developing от над половин година (доста сериозно съм си го поставил), защото виждам, че наистина има много начини да се правят пари от това, най-малкото започване работа в някоя фирма. Кефи ме. До момента уменията ми са HTML и CSS на професионално ниво, сега се занимавам с JavaScript. Преди това, докато се ориентирам и докато се науча да уча бях се захванал с графичен дизайн, мога да рисувам добре, прочетох и направих записки на една 700стр книга за CorelDRAW (което не беше правилния начин, никак даже, но..) и като цяло мога да правя и някакви графични файлове.
Същевременно от 3 години някъде се занимавам доста сериозно с фитнес. Постигам отлични резултати и много хора ми казват, че съм добър в това.
Добър съм в копирайтинга, (просто ми е в кръвта).
И се замислих дали да не си направя един блог за фитнес?
Трафика искам да идва главно от социалните мрежи - в което нямам опит. Но гледам клипове в ютуб относно това и ми се струва магически как използват приложения от типа на FollowLiker, за да генерират движение - лайкове, последвания в instagram. SEO - гола вода. По план като стартирам блога ще започна да чета и за това и за няколко месеца ще се издигна в търсачките, но знам че те не са ключа.
Чета по темата и обмислям вече от седмица някъде, много пъти съм попадал в този форум и така като гледам, има доста хора от които ще е чест да се уча. Та имам някои въпроси,

Първо, какво ще ми кажете за хостинга? Какво бихте ми препоръчали. На 15 съм и не мога да инвестирам много пари в това. Но, веднъж започне ли да се монетизира блога - всичко реинвест в маркетинг, въобще в качество и съдържание. Сериозно искам да се захвана и имам мерак.
summary - Какъв хостинг би бил подходящ за блога на един тийнейджър?

Нямам намерение да правя иновация в областта (на фитнес блоговете), тоест, ще взема най-доброто и ще го подобря. Да кажем - най-добрия калкулатор за калории, но направен много по-user-friendly. Разбира се, ще се старая колкото мога да бъда уникален, но в същото време да действам по вече успял способ. Какво ще кажат бизнесмените от вас?

Техническата част- Ако трябва да го направя с HTML/CSS/JS, то ще е удоволствие за мен. Но се съветвах и ми казаха, че е много по-добре с wordpress, защото имало защити против хакери и най-вече заради SEO-то. Добре, инсталирах там WAMP, тн, wordpress-и и си пуснах титориъли. PHP? Сериозно ли? Да си създам темплейт php. И сега се намирам в дилема дали си струва да уча basic php, и wordpress, или да я карам направо към правенето на сайта и приятната част? Не ми казвайте готови теми.
summary - Би ли било голям пропуск да направя блога без WordPress?

И още нещо, какво ще кажете за това как хората биха реагирали за възрастта ми? Как биха го приели хората, при условие че предоставената информация е качествена?

Всякакви съвети ще са ми от полза, особено тези от практиката. Ще пиша тук за прогреса по проекта и ще искам съветите ви. Благодаря за отделеното време, успех!
 
Ами как да реагират на възрастта ти. При положение, че в момента си на 15 години до 4-5 години ще си на 20. Точно толкова време ще ти трябва да напишиш 1200 статии и да изкараш блога си за фитнес на челни позиции. Тогава вече възрастта ти няма да е проблем. Ако направиш блога си без Wordpress ще си вкараш сам автогол със Seo (и други функции), което няма да може да направиш без разни полезни плъгини и няма да можеда класираш блога си. Тоест ще тръгнеш сам да откриваш топлата вода. Също така конкуренцията за фитнес е голяма, но никога не е излишно да правиш това, което ти харесва. Иначе ако си добър в нещо възрастта не е проблем според мен (това е лично мнение). Относно трафика от социалните мрежи аз не съм му привърженик, но това е мое мнение. Използването на изкуствени приложения за фалшиви последователи в инстаграм и фейсбук изобщо не действа.
 
Да, конкуренцията е много голяма. При условие, че във всеки сайт пише почти еднакви неща. 1200 статии не е ли множко? това са 20 статии на месец. Как въобще има хора тук, които имат по 5 блога и правят солидни пари... В даскало като няма какво да правя, php ше уча иначе..
 
Да, конкуренцията е много голяма. При условие, че във всеки сайт пише почти еднакви неща. 1200 статии не е ли множко? това са 20 статии на месец. Как въобще има хора тук, които имат по 5 блога и правят солидни пари... В даскало като няма какво да правя, php ше уча иначе..
Ами тука е въпрос на гледна точка. Има форуми за фитнес дето дневно бълват цифра мнения и ново съдържание. Тоест трябва да имаш стратегия да се пребориш с тях. 1200 статия ти ги казах като пример не е задължително, но колкото повече, толкова повече.
 
Предай собственото си впечатление,изживявяне при досега с фитнеса,с промята на тялото ти и съмочувствието.Сайт от типа "от всичко по малко и накрая-нищо" -едва ли има смисъл да го правиш.Опитай се сам да си направиш сайта.Ще се учиш а може би ще ти е по-интересно.Направи нещо просто,по възможност красиво и оригинално/като дизаин/,което работи и не се чупи.Да може да добаяш снимки и кратко видео.При интересен дизайн това ти е достатъчнои за начало.
Гледай да избягваш директни съвети за фитнес.Много малко хора имат знанията,уменията,опита да правят това.Сега постигаш "резултати"-да ,на 15 си,тестостерона ти е до небето,хормона на разтежа ти е активен ,хормоналния ти и витален профил е уникален.Опитай се да постигнеш резултати с 50 годишен,хронично затластял мъж или жена и тогава ще говорим пак.Не го приемай като обида,просто тоава са фактите.Според мен собственото ти преживяване,реакцията на приятелите,промяната -това е добре да предадеш,а и мисля,че има достатъчно млади хора,които биха чели за това.Споделен хостинг за 3-7 лв на месец ти е напълно достатъчен за начало.SEO -имената на адресите,титъла и дискрипшъна,оттам нататък-уникално твое съдържание.Не спами.Имай търпение и го пиши с кеф.
 
Мерси за отговора. Това като идея наистина е добро. Мотивация за хората, но няма как да се размина и без съветите за фитнес. Никой не е казал, че не мога да чета и от някъде достоверна информация, да обобщавам преразказвам и споделям от мой опит един вид (не сухо - със съветчета, интересна за четене). За дизайна и въобще технологията- ще дам 120% от себе си (щото имам и приятелче бакендър), за сега мисля да го направя с wordpress, но с моя тема. Та, да. Всеки съвет е ценен за мен, обмислям ги, пишете. Като го направя ще пусна линк с удоволствие и тогава вече ще е интересно :). Прав си иначе, то за такива хора като в примера който описа си има специалисти, завършили това, доктори. Не целя това. Даже във фуутъра ще сложа някакво надписче. Всичко ще е с кеф иначе. Началото мисля, че е най-трудно. Още обмислям всичко, отворен съм за идеи.
 
От няколко дена питам, разпитвам и категорично няма да стане това с блога. Питах едни от най-големите в сферата и казват, че хората вече се ориентират към гледане на видео, слушане, а не към четене. Предпочитам да се занимавам с по-сигурното програмиране.
 
Ако питаш мен почвай работа някъде, с тея блогове ще изкарваш стотинки. Колко му е един front end dev - javascript, react/ angular и си готов.
 
Няма смисъл да и караш цялата програма, това дето ти трябва е WEB JS модула им, те са 3 курса, expressJS ( бек енд е, но има основи за node ), react / angular. Файдата е никаква да губиш време да събираш точки поне аз като бях беше така, сега гледам 4.0 програма, не искам и да знам за какво става въпрос, но едва ли ще е много приятно. Прегледай им в сайта, видеата им са отворени за WEB JS модула, специално на Ивайло Кенов лекциите, 2017 ги карах аз и бях при него.
 
Ами то има ли начин да се влезе направо в WEB JS модула? Не че не мога да стана страшно добър в JavaScript и останалите технологии сам, досега html и css направо съм мастър, JS basics и DOM долу-горе знам и всичкото от книжки, видеа. Влизам главно за да имам някакъв сертификат и да стана master на js. Тоест, кое е полезно, кое не - искам да се докажа и да взема 6-иците (може и да е твърде амбициозно, но ще дам всичко от себе си) Кой иначе ще ме вземе на работа.. ReminD ти кво бачкаш? мерси иначе за съветите.
 
Аз съм PHP. Ама с това мислене, мастър от софтуни няма да станеш :) . Ако мислиш, че някой ще ти гледа софтуни дипломата и ще те вземе заради нея само, в голяма грешка си, нали не мислиш, че се става "мастър" от наковалнята? Пролетта са им курсовете по JS WEB, ама нали ги има и свободно за гледане, като си намериш някакви проекти, да кажем 5-6 и си ги направиш и ето ти го портфолиото. Повярвай ми, тая диплома от софтуни вмомента никаква работа не ти върши.
И какво значи, че вече си мастър по html/css? Покажи проекти... С тея проекти кандидатствай, ако наистина знаеш html и css, отдели си 3 месеца във вас и научи къде от телерик, къде от друго място видеа, уроци, javascript, някой фрейм и почни работа. За какво ти е да минаваш софтуни не знам.
 
Не, разбира се, че не мисля само с една хартийка, дето хиляди хора вече я имат да успея :D. Целта ми е по някакъв начин да го докажа. Но наистина като се замисля, защо да давам толкова пари, като има отворени уроци (за които сега разбрах, че ги има) от минали години, а и хиляди хора имат тези дипломки. Ще направя едно спиращо дъха портфолио след една година здраво учене от различни източници и пот и то би трябвало да е достатъчно.
 
На тази възраст нямаш репутация за уроци по фитнес. По-добре използвай времето да учиш програмиране, а след няколко години вече ще имаш стабилна работа и може да отделяш време и средства за инвестиция в хобито си (което едва ли ще ти изкара пари предвид огромната конкуренция от добри родни и чужди специалисти).
 
P.Dimitrov по-горе според мен даде най-добрите съвети.

Не ме разбирай грешно, но ако наистина искаш да си направиш фитнес блог, ще си го направиш независимо от това дали са ти казали, че има търсене или не. Ще го направиш, защото ти харесва и искаш да си развиваш знанията във фитнес сферата и да помагаш на хората, както и да упражняваш други уменя свързани с уеб дизайн и т.н. В случая оставам с впечатлението, че по-горе изброените не са основни причини за това да искаш да си направиш фитнес блог и за това моят съвет е да се придържаш към програмирането, да си тренираш и да изчакаш по-добър момент за фитнес съветите.
 
Блог можеш спокойно да си направиш с 0.00 пари за хостинг. Особено щом вече имаш идея от фронтенд.

Избери си някой от популярните генератори за статични сайтове, примерно от https://www.staticgen.com/, направи си сайтчето, после го хостни безплатно на Netlify, Firebase, GitHub, или каквото там се окаже подходящо за конкретния генератор.

С фитнес може да изкараш пари ако си примерно Инстаграм модел. Друг начин в момента май не виждам.
 

Горе