Хора, без които не можете, за да правите успешен бизнес.

Business abacus

New Member
Независимо дали сте физическо или юридическо лице, добре е да знаете с какви хора трябва да разполагате извън екипа ви, за да върви бизнеса ви без проблеми.

Особено се отнася за хората с стартиращ бизнес, които оперират като физически лица.
Целта е всеки да бъде подготвен за неочаквани ситуации във бизнеса, като не е нужно тези специалисти да са на заплата във вашия бизнес, но е добре да имате установени контакти предварително, за да може да се възползвате от тях на момента, а не тепърва да търсите такива.

1. Счетоводител.
Това е човека, който осчетоводява вашите приходи и разходи.
Това е човека, от който зависи колко и какви данъци ще платите.
Добрия счетоводител знае всички законови начини за намаляване на вашите данъци и той е човека, който изисква от вас документи за всички разходи, които правите.
Може и да не знаете че това са разходи, но той знае и ще ви ги приспадне от вашата печалба.
Освен това добре воденото счетоводство ви дава яснота какво е финансовото състояние на вашия бизнес, дали сте финансово стабилни, какъв ръст на печалба имате или колко пари губите и колко време ви остава до фалита.
Ако смятате че сивата икономика ви устройва, не забравяйте че данъците са като смъртта, няма как да бъдат избегнати, рано или късно всеки си плаща за хитрините.

2. Адвокат.
Бизнесът се регулира от закони, според тези закони вие можете да бъдете санкциониран, при неизпълнението на същите тези закони.
Адвокатът ви дава яснота кое е законно и кое не. Как бизнесът ви да бъде законен, за да избегнете санкции поради непознаване на законите.
Също така, бизнесът е търговски отношения между няколко страни.
Тези търговски взаимоотношения се документират чрез юридически документи, наречени договори.
Добрият адвокат може да ви помогне много при изготвянето на такива документи, като защити вашите интереси и ви предпази от подписването на неизгоден договор.
Може да ви представлява пред съдебните инстанции и да защитава вашите права.

3. Нотариус.
Ако купувате или продавате активи, добре е да бъдете максимално защитени. Нотариалната заверка на подписите в един договор ви дава тази защита, не е задължителна, но е препоръчителна.

4. Банкери.
Бизнесът е свързан с правенето на пари, а там където има пари, има и банки.
Парите са доверие, колкото по-добър клиент сте на една банка, толкова повече доверие ще имат банкерите във вас. Ако ви се наложи да използвате услугите на банката, като кредит, банкова гаранция и прочие, ако банкерите ви познават е лесно, иначе сте един от многото непознати, дошли от улицата в търсене на пари.

5. Инвеститори.
Ако бизнесът ви върви добре, рано или късно ще стигнете до момента в който продажбите ще надхвърлят предлагането.
За да продължите темповете на растеж, ще ви трябват пари и то много пари..
Можете да се обърнете към банкерите от точка 4, но може и да потърсите финансиране от инвеститори, които да вложат пари във вашия бизнес срещу дялове. Ако нямате готови набелязани такива инвеститори, рискувате да загубите ценно време в търсени и преговори за евентуална инвестиция.
Време, през което вашата конкуренция може да навакса вашия растеж и дори да ви задмине..
 

Горе