Честоти на GSM операторите в БГ?

Welder

Active Member
Доста рових из нета и пак не намерих достоверен източник за честотите на българските GSM оператори. Преди време бяха едни, после ги сменяха и сега не ми е много ясно кой, какво. Та, в момента на какви честоти работят Мтел, Глобул и Виваком? Интересувам ме всичките им честотите... 2G, 3G и т.н. :)
 
От: Честоти на GSM операторите в БГ?

Данните са от 2012, но по-актуални не успях да намеря. Няма ли да ти свършат работа:
http://www.ilr.public.lu/services_frequences/documents/mobile/ECO_Report_03.doc

Ако не, защо не се обърнеш директно към тях и не поискаш информация?
 
От: Честоти на GSM операторите в БГ?

Зависи от региона, в който се намираш, качеството на обхвата, самият мобилен телефон, самият оператор и още много други фактори. В повечето случаи UMTS е разпространена навсякъде, а 3G мрежите са достъпни за "голяма част" от България.
 
От: Честоти на GSM операторите в БГ?

По- специално ме интересува 3G-то на какви мегахерци им работи? Град- предимно София. Телефона е Samsung Galaxy S3, но американската версия i747. Та се опитвам да разбера какво ще работи и какво не. Някъде мернах, че 3G-to на Мтел било на 900 MHz. Отскоро и Виваком преминали на 900 MHz. Само Глобул работели на 2100 MHz. За 4G не питам... мечтиии... :)
 
От: Честоти на GSM операторите в БГ?

Супер тема; от моят опит - 3G работи добре на добър тел. (Ползвал съм гугъл нексуз, блекбери, галакси s2, htc one) на разни оператори в БГ; т.е. малко над средното ниво куад обхват е Ok

За 4G-то: самият процесор на телефона е на честотата на доставчика - т.е. Галакси 3s e в 4 - 5 варианта заради 4G-то. Интересно кой със кой ще се сдобие.
 
От: Честоти на GSM операторите в БГ?

4G се развива съвместно от Мтел и Ериксон. От около половин година.
 
От: Честоти на GSM операторите в БГ?

За 4G и LTE можем да мечтаем. Може да ги развиват, но това струва доста пари и едва ли скоро ще има резултат. Иначе за 3G в София не би трябвало да имаш проблем, е в някой квартали може да е по-зле, но общо взето е изградена мрежата.
 

Горе