Ще вземе ли хляба от ръцете ни изкуствения интелект?

Средно на база изминати километри срещу брой инциденти FSD е почти 5 пъти по-безопасен шофьор от средностатистическия американец.
- FSD има 0.31 инцидента за 1,000,000 мили.
- Autopilot, който се използва основно на магистрали има 0.18 инцидента.
- а шофьорите, които избират да карат с двете системи изключени имат 0.68 инцидента. Което пак е под средното за другите марки.
- хората (айде американците, че някой българин ще се обиди :)) с обикновени коли имат 1.53 инцидента.

Не помня от кой точно беше проучването, но е от 2022г. Днес е още по-голяма разликата.

Едит: собствениците на Тесла имат и един бонус - понеже доказуемо и статистически техните автомобили са по-безопасни, в САЩ застраховката на Тесла е по-евтина. Особено ако се вземе директно от Тесла, защото те имат и застрахователен отдел.
За Европа не съм сигурен как стоят нещата, но предполагам и тук ще дойде това.
Абе, ти ли беше про-ваксъра, дето си повери живота на менте статистиките на Файзър? Щото в Германия се гласят да ги съдят за тия неща.
Ще направя една смела прогноза. До десет години ще бъде забранено на хора да управляват каквото и да е МПС по обществените пътища.
Ще направя още по-смела прогноза. След последните дивотии на Възраждане, с които могат да ти вземат колата заради лъжливо срработване на нарко дрегера. Прогнозирам, че след 10 години почти няма да се купуват нови коли, ще заприличаме на Куба с антиките си, понеже всеки един момент куцият закон може да ти реквизира таралясника.
 
@metaverse Тая статистика от "secret team"-a ли я видя?

Има публични доклади, които се изпращат към NHTSA. Както прави всеки автопроизводител в САЩ за да отговарят на изискванията на регулаторите. За ЕС институцията е NCAP. :)
 
Има публични доклади, които се изпращат към NHTSA. Както прави всеки автопроизводител в САЩ за да отговарят на изискванията на регулаторите. За ЕС институцията е NCAP. :)
Да
 
Да

И къде в тази статия има нещо свързано със сигурността или NHTSA? 🤔

Драмите с батериите ги имат всички компании. Дори Apple бяха осъдени, че умишлено спъват устройствата, а в рекламите обещават пълен ден с едно зареждане. :)
 


А къде компанията е осъдена с доказване на вина? Абсолютно всички големи компании постоянно имат дела за щяло и нещяло.

Явно обичаш да спамиш хората с произволни линкове от Интернет, които дори не си прочел.
 
afkgaming%2Fimport%2Fmedia%2Fimages%2F64144-5f5d9b481fe5863c196d3441322ab983.jpeg
 

Е защо спамиш пак?

Покажи поне едно дело срещу Тесла, в което е доказана тяхна вина при катастрофа и някой ги е осъдил? Решенията за такива дела са публични, а NHTSA и NCAP (за ЕС) са едни от уважаваните институции.
 
Днес неделно си поиграх още 2-3 часа с апликацията за следене на портфолио.

FYI за подобна апликация преди време колега от дев групата във Facebook ми поиска 5 цифрена сума с няколко месеца таймлайн. Без докеризация, тестове и CI/CD, защото той хабер си нямаше от тези неща.

Аз дотук съм на около 10 часа и $20.

Добавих:
- поддръжка на повече от едно портфолио за потребителите.
- навързах потребителите да виждат само своето портфолио със своите транзакции.
- собствени страници за 404 и 5xx.
- функционалност за редакция.
- имплементирах messages framework-а на Django за нотификациите след различни операции.
- малко юнит тестове и верификации.
- замених sqlite с postgres и направих пълен deploy pipeline за AWS EKS, защото duh...
- разцъках и https://github.com/KillianLucas/open-interpreter, защото искам да започна да тествам различни модели локално. Все пак е крайно време да изпробваме пълните възможности на Apple Silicone с M2 Max :).

Всичко отново беше направено почти изцяло с помощта на ChatGPT и Claude. От мен много малко и използвах новата функционалност, която позволява допълнителни инструкции. А Claude като че ли се справя малко по-добре. 🤔

Вярно е - junior-ска работа на junior-ско ниво ама не забравяйте, че до съвсем скоро нямах никаква представа какво е Django или как се пише на Python.

Най-важното не чакам някой да ме влачи със седмици или месеци и на всичкото отгоре да му плащам.

Да му мислят хората, които са се научили да пишат код с лошо качество (болшинството програмисти). Винаги, когато съм проверявал код на колеги с различни линтери и vuln скенери съм изпадал в психична истерия...
 
Идва...
 
То и кресненското друсанйе идва.. ама никой не щя да го чака 😆

В името на "кибици" кат нази, да имаме с какво да си плащаме консуматорските галимации, ПОВЕРВАЙ МИ, много бързо цялата технология мое да отиде по дяволите за нула време.. в крайна сметка ЧИПОТ ДАНЪЦИ НЕ ПЛАЩА ;)
 
ChatGPT вече има данни до Януари 2022г. Знае за евенти, които са се случили между предишната дата и новата. :)

Screen Shot 2023-09-19 at 17.58.21.png
 
Аз дотук съм на около 10 часа и $20.
Твоите 10 часа не са 0 пари, смятай ги и тях 👀
Евала за това, че се учиш. Имаш ли намерение да публикуваш кода или ще си е за теб?

ПС> аз съм от споменатите пишещи отвратителен код. Работи, ама е малко като да пишеш с аки на стената 😁 чете се ама е много грозно.
 
Твоите 10 часа не са 0 пари, смятай ги и тях 👀

По друг повод споделям тези неща.

А именно, че всеки, който има някаква идея свързана със софтуер ако има желание може да работи над нея без да влиза в разходи за хиляди левове за "програмисти". Повечето проекти в MVP етап са достатъчно лесни за junior, а всички LLM вече се справят отлично с такива задачи.

При софтуерни проекти имаш изключително ниска входна бариера. Разбирай не ти трябва специално скъпо оборудване. Трябва ти малко compute, който да го пуснеш я в Hetzner, я безплатно за 3-5г. като арбитрираш startup субсидиите в различни клауд провайдъри.

А цялата нужна информация я има свободно в Интернет.

Евала за това, че се учиш. Имаш ли намерение да публикуваш кода или ще си е за теб?

Като си прехвърля портфолиото в апликацията ще пусна кода, да. Зает съм с други неща засега.

ПС> аз съм от споменатите пишещи отвратителен код. Работи, ама е малко като да пишеш с аки на стената 😁 чете се ама е много грозно.

И после да му мисли следващия, нали така? :)

IMG_0574.jpg
 
Пускам една много интересна статия от моя любима журналиста в WSJ Joanna Stern. https://www.wsj.com/tech/personal-t...-and-yes-it-sounds-pretty-much-human-3be39840

В статията се обсъжда как се размиват границите в общуването с реални хора и ИИ.

Също са дадени няколко примера как технологията може да бъдет полезна в ежедневния ни живот. Например личен асистент, който да контролираш с глас. Няма нищо общо с дървената Siri.

P.S. - paywall-а на WSJ може да се заобиколи като си спрете javascript или с произволна добавка за браузъра. За който му се свиди абонамента.

P.S. - статията е по повод новината, че ChatGPT вече може да вижда и слуша. https://openai.com/blog/chatgpt-can-now-see-hear-and-speak
 
Последно редактирано:
По темата:
Много скоро ще се говори за милиони съкратени работни места. Паралелно ще намаляват хората и в другите професии. Накрая работата ще е само за удоволствие и няма да е задължителна.
 

Горе