Ако оставим меметата встрани и се вгледаме в данните от отчетите на компаниите, държавните институции и частните проучвания ИИ вече има ефект върху работните места.
В САЩ новите работни места са с около 32% надолу и има много изявена корелация с пускането на ChatGPT.
И понеже корелацията не означава причинно следствена връзка, като човек работещ към 4 технологични компании в няколко пазара мога да споделя какви са моите лични наблюдения.
- Почти никой не наема млади хора без опит, защото LLM моделите се справят повече от добре със задачите за junior и mid level.
- Имам близки приятели на ръководни позиции, които открито заявяват, че който наеме фронтенд разработчик е идиот.

За бекенд все още не смеят да се изкажат така. Аз мисля обратното, но това е друга тема.
- В общи линии много фирми са в очакване да видят какво ще стане и са спрели наемането.
- Маркетинг екипите, с които работя вършат в пъти повече работа спрямо преди 3г.
Интересното е, че поне в България няма и кадри. В една от фирмите в София от 8 месеца си търсим старши Golang developer и от 2-3 месеца още няколко позиции. Заплатите са в топ 5% за София, условията са чудесни, може даже remote.
Малкото, които стават не успяват да минат интегрити теста на компанията. Не е технически тест. Просто няма кадърни хора.
Това е що се отнася технологичния сектор. За останалите нямам преки наблюдения, но мога да покажа статитика от преди 1г. кои професии са най-уязвими.