Що праиш расизъм?

Bill Burr да си гледа работата. Мацките са поне три левъла над отборите в родното първенство. Поне имат хъс, а не се влачат като сенилни по терена.
 
Расизма е странно отроче, още не е решило какво е, що е. Шега с носа на чернокож е грозен расизъм, с пишката - напълно приемливо.

На всяка стенд-ъп комедия, на която съм присъствал - ако има чернокож - повечето от програмата му е тежък "расизъм" т.е. стереотипи. Същото важи и за азиятците, и германците, и англичаните, и австралийците - всеки самоиронизира най-тежките стереотипи за групата към която се самоопределя.
Проблем е, ако се самоопределяш към групата на "белите" или "черните". Значи разбирането ти за обществото и динамиките в него са на ниво затвор и поправителни отделения.

Личен пример - аз съм в правото си да промотирам единствената лекарка, специалист, която успя да ми помогне преди 6 месеца за един много дразнещ проблем - от арабските страни, живее в България и практикува тук, говори леко-развален български. И го правя и приятелите ме слушат и отиват при нея, ако проблемите им са в нейната специалност.
Но е тотално неприемливо и немислимо да изразя позиция против приемането и толерирането по какъвто и било начин на орди престъпници (защото чрез нелегалното преминаване на граница натъпкан в камион на каналджия са такива). Тогава се получава расизъм!?

Много е лошо за обществото липсата на дебат и дискусия по въпроса, но отгорена такава, не лепене на безсмислени стикери като "расизъм".

Днешните теми относно расизма се диктуват от западния свят, по негов модел се оформя глобалния модел. Логично е да е така, понеже западния свят доминира икономически планетата в последните няколко века. Но западния свят гради мнението си и вижданията си на базата на досег с други култури, където западния свят е поробител. Останалите са роби. Получило се е точно заради сблъсъка на две различни култури, едната с огромна научна, военна и икономическа мощ - другите не. Вижданията и отношенията са градени на базата на немислимо големи разлики във "силата" на двете (или повече) групи. Баланс все още не е постигнат.
От друга страна България сме на центъра на историческия "мегдан" през хилядолетията, буквално. Хората тук са били поробвани и са били поробители, има голяма доаза реализъм и трезва преценка изградена във вековете.
Расисти ли са българите - ами да попитаме арменците? Това е един прекрасен пример за това каква стока е народа ни, как гледаме на света около нас и другите. Арменците са много уважаван етнос от българския народ, много от тях са повод на всички българи да се гордеем. Имах такива приятели докато растях, един трениор който ми даде много, никога не съм виждал нещо расистко отправено към тях. Хубав пример е това за бежанци, за интеграция, са желание от двете страни - едната да помогне, другата да си намери дом, след като е прокудена от собствените земи. Приема на арменци не е бил толкова отдавна в исторически план. Все още има много живи наясно с целия "процес". Питали ли сте се някога - защо процеса с арменските бежанци не е бил изследван като добър пример за интеграция, бежанци, разбирателство и човечност?

За сметка на това темата на деня са едни деца, махащи с ръка, напълно неадекватни на 1873-та година, да не говорим за 2019-та година.
Годината на обесването на Апостола - Васил Левски. Тоя, същия, Сектор Б, Левски, момчетата дето са....
Негови цитати, доста преди криво-разбрания алт-лефт-анти-фашизъм
"Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи.“
Забелязвате ли достойните хора, а "равни" вместо uber alles?
втори цитат:
Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци.“
трети цитат от писмо през 1871 г:
Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България! "
цитат четири:
"Турци поганци мен угадиха, тежка потера тий си здигнаха, кат скакалци по гора тръгнаха и всичко Карлово обиколиха, и по улици стража поставиха, дано мен жив уловяха или бър главата ми сдобиха. Гламави турци-мръсни агарянци"
Забележете как през 1870-та година разликата между турци (като турския народ и етнос) и турци (в последния цитат, където говори за турската власт) са много различни неща.
"В Българско не ще има цар, а „народно управление“ и „всекиму своето“. Всеки ще си служи по вярата и законно ще се съди както българинът, така и турчинът. Свобода и чиста република.“

Свобода и чиста република.
 
По този казус ми е интересно как ще се произнесат еволюиралите бели мъже в темата:


Това е крайно расистко, според днешните разбирания за изказ.
В допълнение, ако някой реши да отговори, че мнението му по този казус е "Това не трябва да се случва" - тогава изпадаме в патова ситуация. Дали да го потупаме по рамото, че защитава религиозните си виждания и е възмутен, с право, според вижданията му, все пак всички и видяхме косата; или пък да го заклеймим като сексист-расист-ислямофоб?
 
Това горе е израз на любезност и такт. И аз бих го проявил в ежедневието.

Ама това не променя факта, че в глобален мащаб определени раси и религии са вредни буквално за живота на планетата. Интелектуално осакатени, но пък множащи се неконтролируемо = пренаселеност => изчерпване на природните ресурси => чао.

... А проблемът нямаше дори да съществува, ако западния свят не беше решил да им "помага". Естественият подбор си знае работата, ако не му се месиш много-много.
 
Това е крайно расистко, според днешните разбирания за изказ.
Изразът "еволюирали бели мъже" си има специфично значение в темата. Явно не си чел всичко - разбираемо. Все пак надрънкахме доста страници.
Клипчето, както се досещате беше лека провокацийка. Никой не се върза обаче - Пу да му се не види! :)
 
Да ви върна малко към темата със случка от преди малко.

Влиза един циганин в магазина с голяма кутия бонбони. Излъчва радост и вяра в светлото бъдеще и вика - днес ми се роди дъщеря искам да почерпя. Викам си ебати, циганин да черпи непознати странно... Вземам една бонбона, честитя му и му бутам малко пари в джоба, нали така се прави, пък и викам да поощря малко човешкото поведение. Малко след това ме вика колегата и ми вика, че ако това е вярно, на тоя трябва на всеки 4 дена да му се ражда дете.:hankey: А аз с цялата си наивност се вързах...

Найс, а! За последно ми беше...
 
Bill Burr да си гледа работата. Мацките са поне три левъла над отборите в родното първенство. Поне имат хъс, а не се влачат като сенилни по терена.

Не е тъп да си лесно. Няма как сериозно да ти приема думите от чУек, който не гледа мачове, за да казва, кой над колко нива е. Освен да та заведа на неко мач да ти мине мерака.

Шега с носа на чернокож е грозен расизъм, с пишката - напълно приемливо.

Вече не е приемливо.

 
Няма как сериозно да ти приема думите от чУек, който не гледа мачове, за да казва, кой над колко нива е. Освен да та заведа на неко мач да ти мине мерака.
Аааа, чеки малко - не гледам мачовете от родно първенство, включително тези на ЦСКА. Виж, ако ме водиш на "ел класико" - шъ додя. ;)
 
Викни мъ, ще се справъ, обещавам


200.webp
 
Аааа, чеки малко - не гледам мачовете от родно първенство, включително тези на ЦСКА. Виж, ако ме водиш на "ел класико" - шъ додя. ;)

За кой ще викаш.

П.С: Наказанието ни е мач без публика и парична санкция. Англичаните да го духат.
 
Очаквам коментара на някой толераст (банди, примерно), около наказанието на националите. 5 хиляди евро глоба за нашите, че са освирквали английския химн, а за англичаните 2.5 хиляди евро за това, че са освирквали българския химн. :)
 
Очаквам коментара на някой толераст (банди, примерно), около наказанието на националите. 5 хиляди евро глоба за нашите, че са освирквали английския химн, а за англичаните 2.5 хиляди евро за това, че са освирквали българския химн. :)

Ми всичко е ясно кво да коментирам. Ние сме просперираща държава, с най-ниските данъци в Европа-та, пък англичаните са със страдаща икономика, заради Брекзит-а - справедливо е. ;)
 
Чета, чета и вече ми е ясно къде потребители трупат над 1000 мнения в тоя форум. Не е от бизнес, то е ясно o_O :D
 
Чета, чета и вече ми е ясно къде потребители трупат над 1000 мнения в тоя форум. Не е от бизнес, то е ясно o_O :D

Мненията в офтопика не се броят, или поне преди не се брояха. Тук сме все доказали се предприемачи, я малко по-по сериозно! :)
 
Мненията в офтопика не се броят, или поне преди не се брояха. Тук сме все доказали се предприемачи, я малко по-по сериозно! :)
В офтопика има сигурно толкова офтопик колкото всички други теми в другите раздели.

Ако под доказани имаш в предвид зелени точки репутация, направо ги къртим всичките :):eek:
 
Всъщност глобата за нас е 10К евро, а за тях 5, не 5 и 2.5, както писах по-рано. Расизъм срещу българите. :)
 

Горе