истинскят бойко борисов вижте го

ba6tata4

New Member
Точно преди 2 години Биволъ публикува най-скандалния документ за България от големия теч на американски дипломатически доклади в Wikileaks - грамата за тъмното минало на премиера Бойко Борисов. Разкритията, че според американските служби Борисов е замесен в трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари шокираха обществото и предизвикаха уникална дипломатическа реакция - лично явяване на американския посланик в парламента. Джеймс Уорлик не отрече автентичността на грамата, но изрази пълното доверие и подкрепа на американците за Борисов.

"За никого нищо хубаво не са написали. Не чета WikiLeaks" - коментира Бойко Борисов.·В същото време в кулоарите на властта се говореше, че вбесеният Борисов е поискал от Дянков да му каже "какво още имат неговите хора". Това звучи напълно резонно, тъй като в грамата се споменава и загадъчната служба SIMO, която до този момент никой не беше чувал, но която според посланик Байърли е потвърила информацията за тъмните дела на Борисов. Цяла година по-късно съкращението SIMO беше разшифровано от Тагесцайтунг като кодово име на ЦРУ.

Така или иначе "неговите хора" се ангажираха да пазят гърба на Борисов, макар че нямаше как да му възстановят нащърбеното лустро. Понащърби се и лустрото на американската дипломация, защото примерът на Уорлик, бранещ "Батман в Армани", беше разтълкуван от много хора като възкресяване на политиката на САЩ към някои латиноамерикански диктатори от средата на миналия век: "Знаем, че е кучи син, но е наш кучи син".

В анализа на грамата, който нашата редакция направи, наблегнахме на зависимостта на Борисов от олигарха Валентин Златев, представен като резидент на руската разведка в България. В месеците преди публикацията на грамата Борисов беше взел ясна позиция за строежа на АЕЦ "Белене", а Златев се явяваше дори консултант на руснаците. Ето някои изявления на премиера от началото на 2011 г. по тази тема:

"Икономиката ни ще банкрутира до 10-15 години, ако не започнем да строим АЕЦ "Белене" Ако не построим Втора атомна, токът ще поскъпне 18 пъти" -·26 февруари 2011

"Ще строим "Белене", как няма да строим. Ние сме им направили предложения, как без ние да даваме пари, ако те ни направят финансова схема, която да изпълним, без да харчим пари от бюджета. Поставили сме две условия – да не даваме пари и 51% държавност" - 20 март 2011.

Ето и какво писа Биволъ преди две години:

"Показателен е драматичният обрат в отношението на Бойко Борисов към руските енергийни проекти у нас и най-вече към··АЕЦ "Белене". В преговорите изневиделица се включи като консултант на руската страна Валентин Златев, а позициите на проамериканските министри като Трайков и Младенов се разклатиха.·Идват драматични месеци, в които на България предстоят избори и съдбоносни решения, свързани с енергийната ни независимост от Русия. Има реален риск европейският цивилизационен избор на страната и защитата на националния ни интерес да бъдат сервирани на тепсия от един български Батман на по-старшия му руски брат."

След грамата ядреният ентусиазмът на Борисов-Батман започна да затихва. Златев не се весна повече, поне публично, като·консултант на руснаците за АЕЦ "Белене". Нещата приключиха година по-късно с пълен отказ от този проект, но и с одобряването на Южен Поток, което е предателство спрямо общата европейска енергийна политика.

Може би ако европейските посланици бяха проявили усърдие като Уорлик в подкрепата си към Борисов в трудния за него момент нещата щяха да изглеждат сега по друг начин? От дипломатическите грами научихме още, че зад изисканите формулировки, стратегическите цели в международните отношения често се решават със съвсем махленски пазарлъци. Като например: "ОК, "Конграчулейшънс, Борисов", сега, но ти после спираш АЕЦ "Белене"...·"

Следва текстът на Биволъ публикуван на 25.06.2011 г., който до момента е най-посещаваният в сайта.

WIKILEAKS: БОЙКО БОРИСОВ - МАЩАБНА КОНТРАБАНДА НА АМФЕТАМИНИ И ЗАВИСИМОСТ ОТ ЛУКОЙЛ

https://www.bivol.bg/wlborisov.html

"Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа" - това е заключението на дипломатически доклад посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Байърли на 9 май 2006 г. [06SOFIA647] [Превод на български] Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ. Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Wikileaks не разполага.

Причините за класифицирането са с код 1.5 (b,d), което означава, че в доклада са използвани конфиденциални източници.

Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли. Всички тези атрибути я превръщат в неоспорим и фундаментален документ, който разкрива образа на българския премиер в очите на водещата държава в света.

"Мръсотията"

Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов. По една случайност параграфът носи и "щастливия" номер 13, а в скобите след него е нивото на класификация, което никак не е случайно и отговаря на най-високото ниво на секретност за грамата SECRET//NOFORN:

"13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата")."

Tрафикът на метаамфетамини стана публична тема през пролетта на 2008 г, след прочутата среща на Румен Петков с Братя Галеви под шефството на Алексей Петров. Скандалът доведе до оставката на Петков. Месец по-късно, в началото на май 2008, бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов хвърли бомба с твърдението, че фармацевтична компания в Дупница произвежда нелегално синтетична дрога, която се изнася за арабските страни, а приходите пълнят червените партийни каси. В Дупница е заводът "Актавис", собственост на исландския милиардер със спорна репутация Тор Бьорголфсон, който е и съдружник на Цветелина Бориславова в СИБАНК. Ген. Атанасов тогава заяви, че в МВР има данни за метамфетаминовия трафик, по които не се работи и обеща по-подробни разкрития "Когато му дойде времето".
Когато искат да омаловажат написаното от американските дипломати, засегнатите по рефлекс изтъкват, че става въпрос едва ли не за слухове, които просто са регистрирани от усърдни чиновници в посолството. Разбира се, това не е вярно, защото по тази абсурдна логика излиза, че информационната система на САЩ работи по слухове и клюки. Нескопосните опити да се омаловажи неудобната някому информация се превръщат в бумеранг с обратна сила. Пример за подобни трагикомични напъни бяха изявленията на бившия министър на МВР Румен Петков да квалифицира американските посланици с обидното определение "треторазрядни доносници", след като лъснаха на бял свят подробности за неговия морален облик.

В горната грама обаче имаме нещо много по-сериозно. Тя е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава "оперативните" данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния.

Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата "SIMO" се споменава едва 4 пъти. От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че "SIMO" е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в "правоохранителния комитет" към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията [06BUENOSAIRES2590]

Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев, директор на "Лукойл България":

"14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България" Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда "танто-за-танто", публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали."

Разследване на Биволъ хвърли светлина и върху друг епизод от съвместния бизнес на Борисов и Бориславова с фигури от престъпния свят като "Пашата", споменати в грамата. През март 1995 г. в Крайморие НСБОП разбива фабрика за нелегално производство на цигари, собственост на фирмата "Тео Интернационал", в която съдружници са Борисов, Бориславова, Румен Николов - "Пашата" и Ангел Бончев от Литекс. Разследването така и не довежда до обвинения. Борисов продава дяловете си в "Тео Интернационал" на Иво Каменов, един от съдружниците в групировката ТИМ, цитирана в американските грами като "изгряващата звезда на българската организирана престъпност". Източници на Биволъ информират, че тютюневите машини от Крайморие фиктивно са изнесени за Ливан преди години, с помощта на сирийски бизнесмен. В действителност те са били тайно преместени около голям град в Североизточна България и до момента продължават да произвеждат необезпокоявано нелегална продукция.



Валентин Златев е споменат и в известната грама за организираната престъпност в България на посланик Джеймс Пардю. "Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са подозирани в силни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност" - преценява Пардю през 2005 г.

От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ." Ренгеновата психологическа снимка на особеностите, слабостите и качествата на бъдещия премиер е непогрешима:

"16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ.", сочи анализа в доклада. Неформалният лидер на ГЕРБ съвсем директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции. "Ще сваля правителството, след като се договорим за базите", бил предложеният директно бартер, който впечатлил американците.

Като пример за противоречивостта е посочено как от една страна Борисов обещава на САЩ пълна подкрепа за военните бази и участието ни в международните военни мисии, а от друга си позволявал да критикува демагогски публично проамериканската политика на БСП със следните думи: "Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна."

Интересен е пасажът, в който Байърли докладва, че след писмено предупреждение от американска страна Борисов спрял веднага с подобна антиамериканска риторика. За да се направи на лоялен, той категорично обещал да унищожи партия АТАКА. Въпреки това новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание", което го кара да не се задържа дълго на една тема и да "крачи напред-назад из кабинета си, като тигър в клетка". Не е пропусната неговата особена чувствителност и непоносимост към всякакъв вид частна, или публична критика.

Една от основните егоцентрични слабости на премиера ни е да си прави реклама. Анализът в грамата дори издава негативна оценка. "Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му." Споменава се, че лично той е изградил стройна машина за ПР, която да гради публичния си образ. Български журналисти обаче не са спестили в частни разговори пред служители в посолството истината, че спрямо тях се прилага методът на "моркова и тоягата". Борисов или плащал в брой за да бъде хвален в медиите, или директно заплашвал непослушните.

Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции."

Със сигурност американците не са забравили с кого си имат работа, защото изнесените данни са шокиращи за един премиер на европейска държава. Самият Борисов вероятно би искал някои подробности от биографията му, които са изследвани и са станали известни на тези кръгове да бъдат завинаги погребани в дипломатическите папки.

Макълдауни - Обяздването на руския жокер
Две години и половина след Байърли, посланик Макълдауни описва бъдещия премиер на България като "сурова политическа сила" [08SOFIA672] (Превод на български). Той е "нетърпелив" и "променящ мненията си всеки ден" според информатори от ГЕРБ. При първата си среща с посланика той заявил, че българите не могат да взимат решения сами и разчитат на Брюксел и Вашингтон "да кажат на премиера какво трябва да се направи".
Въпреки заявената западна ориентация, Борисов е като жокер когато става въпрос за Русия - отбелязва Макълдауни. Той има близки връзки с Валентин Златев, за когото слуховете твърдят, че поддържа ГЕРБ с пари в брой. Златев бил и голям финансов поддръжник на БСП, отбелязва в скоби Макълдауни. Борисов флиртува и с електората на Атака. Пред свои хора от ГЕРБ той казал, че "от време на време" ще прави про-руски изказвания, но ще страни от дебата Русия срещу НАТО, за да е щастлив електората му.
Победата на Борисов ще е илюстрация за продължаващата българската политическа незрялост, смята американският посланик. Обгрижвайки гордостта на Борисов и необходимостта му да получи легитимност, американците разчитат да насочат ГЕРБ към "модерна политическа формация".
За разлика от предшественика си Байърли, Макълдауни вече говори не само за "побутване" на Борисов, а с метафора от родеото: ако Борисов победи на изборите, на американците им предстои "трудна езда".
Батман на конец

Бойко Борисов не може да се похвали с монопол върху прозвището "Батман". В световните новини то вече беше присъдено на Путин от друга изтекла грама, оприличаваща руския премиер на "Батман", а президента Медведев на "Робин".

Колко е дълъг конецът с който е вързан българският "Батман"? И има пространство за маневриране извън треакторията между явните жестове към американците и тайните срещи с руската резидентура?

От една страна, САЩ очевидно разполагат с много сериозни компрометиращи данни за престъпна дейност на Борисов в миналото и умело експлоатират егото му, разчитайки на обещаната лоялност.

От друга страна личи, че премиерът силно зависи от "регента" Златев, който е избраник на руските "кукловоди". От дипломатическите доклади узнахме, че Борисов си е признал пред американците за заплахата на Путин да врътне кранчето на газа [09SOFIA561]. Но не се изключва възможността да има и персонални заплахи. Ако е вярно, че Златев е свързан с руската разведка излиза, че руските служби също са в течение на компрометиращите факти, които американците знаят за Борисов.

Показателен е драматичният обрат в отношението на Бойко Борисов към руските енергийни проекти у нас и най-вече към АЕЦ "Белене". В преговорите изневиделица се включи като консултант на руската страна Валентин Златев, а позициите на проамериканските министри като Трайков и Младенов се разклатиха.

Идват драматични месеци, в които на България предстоят избори и съдбоносни решения, свързани с енергийната ни независимост от Русия. Има реален риск европейският цивилизационен избор на страната и защитата на националния ни интерес да бъдат сервирани на тепсия от един български Батман на по-старшия му руски брат. original post www.bivol.bg/wlborisov-belene.html
 
От: истинскят бойко борисов вижте го

Това отдавна съм го публикувал, пък и се знае какъв е бойко методиев борисов. Но добре си правиш труда, въпроса е, че тук има доста промити мозъци, които няма смисъл да им се обяснява.
 
От: истинскят бойко борисов вижте го

Сори, ама аз пак да си кажа - за мен всички са маскари.

Кой амефетамини, кой комисионни за милиони, кой чешмички за стотици хиляди, кой пуснал лого да се прави и дал десетки хиляди, кой продал заводи за левче, кой купува уиндоуси за милиони, а има линукси безплатни...... и прочие и прочие и прочие. Всеки краде яко.

Е*ахти държавата, един свестен няма :(.
 
От: истинскят бойко борисов вижте го

Сори, ама аз пак да си кажа - за мен всички са маскари.

Кой амефетамини, кой комисионни за милиони, кой чешмички за стотици хиляди, кой пуснал лого да се прави и дал десетки хиляди, кой продал заводи за левче, кой купува уиндоуси за милиони, а има линукси безплатни...... и прочие и прочие и прочие. Всеки краде яко.

Е*ахти държавата, един свестен няма :(.

Такъв ни е народа, колега. Не рядко съм чувал познати или случайни хора да казват : "И аз да бях на тяхното мясти и аз щях да лапам сигурно".
 

Горе